fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Το Βαρούλκο άνοιξε πανιά για Σαντορίνη
Lefteris Lazarou chef

Το Βαρούλκο άνοιξε πανιά για Σαντορίνη

Οι γευστικές περιπλανήσεις του Λευτέρη Λαζάρου διαρκούν εδώ και 35 περίπου χρόνια -το εντυπωσιακό είναι πως αν και πάντα «ταξίδευαν» τους λάτρεις του Βαρούλκου σε κάθε γωνιά της ελληνικής θάλασσας, κινούνταν πάντα στο χωροταξικό πλαίσιο μεταξύ Πειραιά και Αθήνας. Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν για τον καπετάνιο: το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin Βαρούλκο έβαλε πλώρη για Σαντορίνη, άραξε στο Ημεροβίγλι – βρίσκοντας αγκυροβόλι στο Grace Hotel– κι έτσι γεννήθηκε το Varoulko Santorini.

Το εστιατόριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του Απριλίου αποφασισμένο όχι μόνο να μείνει πιστό στη φιλοσοφία της καινοτόμου ελληνικής κουζίνας που έχει ως «κληρονομιά στους ώμους» του, αλλά και να προσφέρει συναρπαστικές γεύσεις στην πιο αγνή τους μορφή, ανοίγοντας νέους δρόμους. Είναι προφανές πως ο Λευτέρης Λαζάρου έχει στο μυαλό του να ακολουθήσει μια πορεία αντάξια της ιστορίας του  Βαρούλκου που πριν από 30 χρόνια περίπου στον Πειραιά εγκαινίασε μια νέα εποχή για τη γαστρονομία της χώρας, επαναπροσδιορίζοντας την προσέγγιση ενός ολόκληρου έθνους γύρω από τα θαλασσινά.

Varoulko Santorini, Lazarou

Με ατού την απίστευτη θέα στην καλντέρα, στην ερειπωμένη καστροπολιτεία του Σκάρου που υπήρξε η πρωτεύουσα της Σαντορίνης ως τον 18ο αιώνα και βέβαια στο διάσημο στα πέρατα αυτού του κόσμου ηλιοβασίλεμα, αλλά και με μια από τις ωραιότερες πισίνες υπερχείλισηςτου κόσμου στα πόδια του το Varoulko Santorini δεν χρειάζεται καμιά άλλη διακοσμητική παρέμβαση για να ξεχωρίσει αισθητικά. Έτσι, λοιπόν, το βάρος της μπριγκάδας του δίνεται στο φαγητό. Το εστιατόριο με chef de cuisine τον άξιο Κομνηνό Μουφλουζέλη – που κυριολεκτικά έχει μεγαλώσει δίπλα στον Λευτέρη Λαζάρου- σερβίρει το πρωινό, με τις σπουδαίες παρασκευές αυγών,από τις 7:30 έως τις 11:00 και ένα αρκετά ευρύ ala carte μεσημεριανό από τις 12:00 έως τις 18:00. Το βράδυ όμως υπάρχουν μόνο τρία μενού γευσιγνωσίας, προορισμένα για τους λάτρεις της ψαροφαγίας.

Varoulko Santorini, seadish

Ξεκινώντας από το πιο απλό και φτάνοντας μέχρι το πιο σύνθετο, το πρώτο μενού γευσιγνωσίας ονομάζεται Aιγαίο, το δεύτερο Κοράλι και το τρίτο Λάβα. Τα πιάτα διαμορφώνονται ανάλογα με το τι έχουν βγάλει οι ψαράδες εκείνη την ημέρα κι έτσι ότι κι αν διαλέξει κανείς απλά «φυσάει». Όταν το Flagφιλοξενήθηκε στο Varoulko Santorini, από το τραπέζι πέρασανένα φίνο ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας, με μαγιονέζα κάρι και κρέμα σπανακόπιτας στεφανωμένο με ένα κράκερ από μελάνι σουπιάς, μια αρωματική σαλάτα από μπλε καβούρι με αφρό από μανταρίνι και πορτοκάλι μαζί με φύκια μαριναρισμένα σε ζωμό από πετρόψαρα και ένα μαλακό και ζουμερό χταπόδι πάνω σε πουρέ από σελινόριζα επιτυχώς «παντρεμένο» με τηγανητή μελιτζάνα, καραμελωμένο λεμόνι και μαύρο σκόρδο. Για κυρίως ο σεφ φρόντισε να φτιάξει μια άψογα ψημένη σφυρίδα αβγολέμονο με κρουστή σάρκα την οποία ταίριαξε με κολοκάσι, καθώς και ένα συγκλονιστικόhotdog ψάρι βλάχο (πιασμένο εκείνο το πρωί και καθαρισμένο στη θάλασσα) το οποίο απίθωσε πάνω σε ένα μπισκότο ελιάς και το συνόδευσε με κονφί σαντορινιάς ντομάτας. Το δροσιστικό επιδόρπιο ήταν μια lemonpieμε βιολέτα, μαρέγκα μέντας και παγωτό τόνκα που κατάφερε να ξεπλύνει το στόμα και να αφήσει μια  επίγευση εσπεριδοειδών διαρκείας – όπως όλα τα γλυκά του καταλόγου έτσι κι αυτό έφερε την υπογραφή του ταλαντούχου pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη. Το εντυπωσιακό δείπνο έντυσαν, ως όφειλαν, αξιόλογες επιλογές κρασιών κυρίως από τον σαντορινιό και τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και οι λάτρεις της διεθνούς σκηνής δεν θα μείνουν απογοητευμένοι αν βρεθούν εκεί, καθώς το Varoulko Santoriniδιαθέτει μια ενημερωμένη κάβα με άψογα συντηρημένες ετικέτες από όλο τον κόσμο.

Varoulko Santorini - View

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας για τον νέο σταθμό του αγαπημένου του εστιατορίου, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για το καινούργιο ξεκίνημα. Το Βαρούλκο είναι το πρώτο μου παιδί, το οποίο μεγάλωσα με αγάπη και αφοσίωση. Τώρα, είμαι έτοιμος να γνωρίσω στον κόσμο το μικρότερο παιδί μου, το Varoulko Santorini και χαίρομαι που βρίσκουμε το νέο μας λιμάνι στο Grace Hotel, ένα ξενοδοχείο συνώνυμο της εξαιρετικής φιλοξενίας. Ακόμη είναι μεγάλη μου χαρά που “δένουμε” στη Σαντορίνη, ένα νησί με πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και παράδοση, ένα νησί πηγή έμπνευσης με υπέροχα τοπικά προϊόντα».

Ο Γιώργος Αυγουστής, Γενικός Διευθυντής του Grace Hotel, δήλωσε σχετικά: «Στο Grace Hotel είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία, καθώς έχουμε την τιμή να καλωσορίζουμε τον Λευτέρη Λαζάρου, έναν θρύλο της ελληνικής κουζίνας, όπως και το εμβληματικό Βαρούλκο, ένα εστιατόριο με ιστορία μεγαλύτερη των τριάντα ετών. Είμαστε βέβαιοι ότι στο Grace Hotel, το Βαρούλκο θα βρει το νέο του “σπίτι” και αναμφίβολα θα αναδειχθεί στον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό της Σαντορίνης, γράφοντας νέες σελίδες στην ιστορία του σε ένα νησί διεθνούς απήχησης. Προσβλέπουμε σε ένα γόνιμο κοινό μέλλον, να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε μαζί προσφέροντας όλα όσα έχουν να δώσουν η ελληνική γαστρονομία και η παράδοση της Σαντορίνης».

Το Grace Hotel είναι μέλος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection
Grace Hotel, Ημεροβίγλι, Σαντορίνη τηλ. 2286-021.300

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα