fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Αρχική
Flag Best Greek cuisine - FlagInLife

FLAG RESTAURANT AWARDS/ GREEK CUISINE

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Ο θεσμός των βραβείων FLAG RESTAURANT AWARDS GREEK CUISINE βραβεύει τα σημεία εστίασης που προτείνουν Ελληνική Κουζίνα και διακρίνονται για το επίπεδο και την ποιότητα της πρότασης που κάνουν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κουζίνα μας αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ακόμα, λοιπόν, κι αν προς στιγμήν αγνοήσουμε τα όποια ποιοτικά χαρακτηριστικά της (άρωμα, γεύση, μοναδικότητα υλικών από τα οποία παράγεται), οφείλουμε να την προστατεύσουμε, να την αναδείξουμε, να την εξελίξουμε ως ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς μας και να βραβεύσουμε αυτούς που την υπηρετούν με συνέπεια και ποιότητα. Για να το κάνουμε, είναι απαραίτητες μερικές αυτονόητες παραδοχές, όπως:

  • Ένα πιάτο (ένα γευστικό δημιούργημα) μπορεί να χαρακτηριστεί ότι ανήκει στην Ελληνική Κουζίνα μόνο εάν γευστικά και αρωματικά ανασύρει γνώριμα στοιχεία από αυτήν.
  • Η εξέλιξη της εθνικής κουζίνας μας προϋποθέτει καλή γνώση και αξιοποίηση των στοιχείων που συνθέτουν την κλασική Ελληνική Κουζίνα και έχουν θέση στη σύγχρονη γευστική αντίληψη.
  • Ένα πιάτο (ένα γευστικό δημιούργημα) δεν μπορεί να διεκδικεί τον εθνικό του χαρακτήρα μόνο από το γεγονός ότι η παρασκευή του στηρίζεται σε τοπικά και ποιοτικά προϊόντα. Πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργεί συνειρμούς και να ερεθίζει τη γευστική μνήμη.
  • Η εξέλιξη της κουζίνας επιβάλλει την αποδοχή νέων υλικών και τεχνικών, όπως και την υιοθέτηση γευστικών στοιχείων από ξένες κουζίνες, με την προϋπόθεση ότι η αρωματική και γευστική ταυτότητα που συνδέει το πιάτο με την παράδοση παραμένει αναγνωρίσιμη.

Flag Best Greek cuisine - FlagInLife

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ

Ένα φαγητό ανήκει στην Ελληνική Κουζίνα μόνον εάν ταυτόχρονα δημιουργεί συνειρμούς & ερεθίζει τη γευστική μνήμη.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές διαχωρίζουμε και βραβεύουμε τρεις τύπους/κατηγορίες ελληνικής κουζίνας.

  • Παραδοσιακή/Κλασική Ελληνική Κουζίνα. Η εν λόγω κουζίνα υπηρετεί τις παραδοσιακές γεύσεις, οι οποίες στην αντίληψη του Έλληνα φίλου της γεύσης ανταποκρίνονται πλήρως στην εικόνα του σπιτικού φαγητού που έχει, και του προτείνονται χωρίς τη συμμετοχή πρώτων υλών που δεν έχουν σχέση με την παράδοση.
  • Νεοαστική Ελληνική Κουζίνα. Υπηρετεί επίσης την ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονες τεχνικές, σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων υλικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνουν τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα των πιάτων με τρόπο που να τα κάνει μη αναγνωρίσιμα. Πρόσθετο απαραίτητο στοιχείο είναι η δυνατότητα που έχει ένα μέσων ικανοτήτων άτομο να αναπαράξει το πιάτο για το καθημερινό του τραπέζι.
  • Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα. Υπηρετεί την Ελληνική Κουζίνα με ένα σύγχρονο τρόπο, που ακολουθεί και υπηρετεί τις εξελίξεις, χωρίς να ξεχνά τη σχέση της με τις γευστικές παραδόσεις του τόπου. Με βάση αυτή τη λογική, ένα σύγχρονο δημιουργικό πιάτο οφείλει να «διαβάζεται» γευστικά με τη γλώσσα της παράδοσης, να δημιουργεί συνειρμούς, γευστικές αναμνήσεις, ταύτιση, οικειότητα, συναίσθημα. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να είναι ανοικτό σε νέες αναμίξεις ξένων προϊόντων με τα ελληνικά, υπό την προϋπόθεση το τελικό γευστικό αποτέλεσμα να μην προδίδει τη σχέση του με την παράδοση, χάριν του εντυπωσιασμού.

Flag Best Greek cuisine - FlagInLife

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΓΕΝΙΚΑ

Η διαδικασία της αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Ακόμα κι αν υπήρχε σχολή με αυτό το αντικείμενο (δεν υπάρχει), για να μπορεί να δικαιούται κάποιος τον τίτλο του αξιολογητή κριτικού γεύσης απαιτείται μεγάλος χρόνος εκπαίδευσης επί του πεδίου, επίσκεψη και δοκιμές σε πολλά εστιατόρια (από φθηνά έως και πολύ ακριβά) και φυσικά γνώσεις γύρω από το φαγητό. Ένας καλός αξιολογητής οφείλει να αντιλαμβάνεται την τεχνική μαγειρέματος και να έχει καλή γνώση των πρώτων υλών.
Πέραν, όμως, αυτών, η διαδικασία της αξιολόγησης και της απαραίτητης επιμόρφωσης απαιτεί πολλά χιλιόμετρα μετακινήσεων, “επίπονες” δοκιμές εστιατορίων (ενίοτε τρεις ή και περισσότερες σε μία μέρα), συγκεκριμένους κανόνες στην επιλογή των πιάτων που δοκιμάζονται και πολλά άλλα. Η αξιολόγηση αφορά μόνο το επίπεδο της γεύσης και όχι τα χαρακτηριστικά του χώρου ή το κόστος του γεύματος/δείπνου. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η ποιότητα του φαγητού μπορεί να αξιολογηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ το περιβάλλον, η άνεση, η πολυτέλεια και η τιμή επηρεάζονται από την υποκειμενικότητα του καταναλωτή, που δεν επιτρέπει την αξιολόγηση. Το φαγητό, αντίθετα, μπορεί να κριθεί ως αντικειμενικά «καλό» ή όχι «καλό», κάτι το οποίο όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τις έννοιες «μου αρέσει», «δεν μου αρέσει», που δεν έχουν θέση στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Flag Best Greek cuisine - FlagInLife

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • Η ποιότητα των πρώτων υλών
  • Η διαχείριση της πρώτης ύλης (ψήσιμο κ.λπ.)
  • Η διακριτικότητα και η γευστική ισορροπία των υλικών που συμμετέχουν στο πιάτο
  • Τα πρωτότυπα υλικά
  • Οι ευφάνταστοι (και επιτυχημένοι) συνδυασμοί υλικών
  • Η αισθητική εμφάνιση των πιάτων
  • Η γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Πέραν αυτών λαμβάνονται επίσης υπόψιν τα εξής:

  • Η ύπαρξη και menu a la carte
  • Η ποιότητα της wine list (από ένα επίπεδο και πάνω)
  • Το service (από ένα επίπεδο και πάνω)Λεπτομέρειες που αφορούν το χώρο, την art de la table (στο ανώτατο επίπεδο γευστικής ποιότητας).

Flag Best Greek cuisine - FlagInLife

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο θεσμός των FLAG Restaurant Awards/ Greek Cuisine βραβεύει όλα τα σημεία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος κουζίνας που προτείνουν ή το επίπεδο ανέσεων και πολυτελείας που προτείνουν. Ο θεσμός απονέμει 4 τύπους βραβείων και έναν έπαινο, ανάλογα με το γευστικό/γαστρονομικό επίπεδο του βραβευόμενου χώρου. Αναλυτικά, τα βραβεία που απονέμονται έχουν ως εξής:

Εκτός συναγωνισμού (Τρεις Σημαίες και αστέρι)

Εστιατόριο με απόλυτη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα και αξιολόγηση όλων των πιάτων με βαθμό μεγαλύτερο του 19/20

Άριστο (Τρεις Σημαίες)

Εστιατόριο πολύ υψηλού γαστρονομικού επιπέδου. Εξαιρετική ποιότητα πρώτων υλών και τεχνικών διαχείρισης. Υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας και συνδυασμών. Λίστα κρασιών με υψηλό γευστικό επίπεδο επιλογών. Ανάλογη art de la table και service.

Εξαιρετικό (Δύο Σημαίες)

Εστιατόριο με εξαιρετική κουζίνα, που στηρίζεται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες και πιάτα που αναδεικνύουν δεξιότητες και προσέγγιση των πιάτων με τεχνικές ακριβείας. Ενδιαφέρουσα wine list, σε αρμονία με το επίπεδο των πιάτων.

Πολύ καλό (Μία Σημαία)

Εστιατόριο με πολύ καλή κουζίνα ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) πολύ καλό στο είδος του. Χαρακτηρίζεται από τη χρήση καλών πρώτων υλών, τον αρμονικό συνδυασμό των υλικών και το άριστο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτα καλό (Φοίνικας)

Εστιατόριο που χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτες επιδόσεις τεχνικής, δεξιότητας και χρήση επιλεγμένων υλικών βάσης. Εξελίξιμο και με τη δυνατότητα να διεκδικήσει (υπό προϋποθέσεις) το σύμβολο της Σημαίας.

Ποιοτικό (Έπαινος)

Εστιατόριο με καλή κουζίνα και γευστικά πιάτα, το οποίο χρησιμοποιεί υλικά καλής ποιότητας.

Ενδιαφέρον (Citation)

Εστιατόριο με ενδιαφέρουσες προτάσεις στο μενού  για μια ευχάριστη έξοδο.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2023

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ (Δυο σημαίες)

• PETRA

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ (Μία Σημαία)

• ΑΝΑΜΑ
• NOBLE GOURMET
• OLD MILL
• SALONICA
• SENSE RESTAURANT
• ΠΑΡΑΓΚΑ

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΚΑΛΟ (Φοίνικας)

• BUBO
• CLOCHARD
• DOME REAL CUISINE
• FIORE RESTAURANT
• FIVE SENSES
• KENSHO
• POMO D’ORO
• PROSILIO
• ΜΑΡΑΘΙΑ
• ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ
• ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ
• ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
• ΤΟΜΑΤΑ SANI
• ΤΡΙΖΟΝΙ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

ΠΟΙΟΤΙΚΟ (Έπαινος)

• ALIOS ILIOS
• APIRI GREEK EATERY
• ARK
• ARTISANAL
• AVLI RESTAURANT
• BALCONY
• BOSTANI SIFNOS
• CESAR MEZE BAR
• GRADA NUEVO
• HELLAS RESTAURANT
• LOST SHEEP
• MELIA RESTAURANT
• MYLOS
• PHARAOH
• PSARAS FISHERIA
• TOULA’S SEASIDE
• VENETIAN WELL
• ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ
• ΑΛΕΚΟΣ
• ΑΜΒΡΟΣΙΑ HYATT
• ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ
• ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ
• ΓΑΣΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
• ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
• Η ΖΕΡΖΟΒΑ
• ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
• ΘΩΜΑΣ
• ΚΑΒΟΣ 1964
• ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ
• ΛΕΒΕΝΤΗΣ
• ΜΑΥΡΙΚΟΣ
• ΜΠΕΛΛΟΣ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ
• ΝΟΑ
• ΠΑΝΗΓΥΡΙ
• ΠΕΣΚΕΣΙ
• ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
• ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ
• ΧΑΡΑΜΑ
• ΧΑΡΟΥΠΙ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ (Citation)

• 7 STEAK SANTORINI
• ALMIRA FISH & MEAT
• EL RESTO
• FERRYMAN
• FLY AWAY
• HASIKA
• MAREA SEA SPIRIT
• PELAGOS
• ΡΟΖΑΣ
• ΚΑΡΥΔΙΕΣ
• ΚΟΤΤΑΝΗ
• ΚΟΥΒΕΛΟΣ
• ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ
• ΜΑΡΙΝΑ
• ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ
• ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΒΕΡΝΑ
• ΟΝΗΣΙΜΟΣ
• ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ
• ΤΑΒΕΡΝΑ 37
• ΤΟ ΑΠΟΜΕΡΟ
• ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ
• ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ
• ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΥ

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

  1. Γαστρονόμος (έντυπος και ηλεκτρονικός), για το έργο του στην υπηρεσία της Ελληνικής Κουζίνας και στην ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών διατροφικών προϊόντων.
  2. Σωτήρης Ευαγγέλου, για την καθοριστική συμβολή του στην υποστήριξη της υψηλής γαστρονομίας και για την προσφορά του στον εκσυγχρονισμό και τη σύγχρονη παρουσίαση της Ελληνικής Αστικής Κουζίνας.
  3. A titre posthume στον Νίκο Κοντοσώρο, για τη συνολική προσφορά του στην προάσπιση της Ελληνικής Κουζίνας και των τοπικών προϊόντων.