fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Εποχικότητα και φθινόπωρο
beetroot

Εποχικότητα και φθινόπωρο

Στην Ελλάδα τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά έχουν την τιμητική τους, καθώς επικρατεί αυτή η γλυκιά καλοκαιρινή ανάμνηση του καλοκαιριού και προσπαθούμε όλοι να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας όσο πιο ομαλά γίνεται. Η ενέργεια που χρειαζόμαστε και οι πιο ‘καθαρές’ τροφές που πρέπει να παρέχουμε στο σώμα μας είναι απαραίτητες για την επιστροφή στα καθήκοντα μας. Οι πιο νέοι χρειάζονται οξύ σώμα και πνεύμα για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει και οι μεγαλύτεροι χρειάζονται -κυρίως- υπομονή, επιμονή και προσήλωση στους νέους στόχους. Ο Σεπτέμβρης λοιπόν, μήνας αποφάσεων, ξεκινημάτων και ονείρων, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας. Ας τραφούμε λοιπόν κατάλληλα με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς για να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

fistikia

Φυστίκια Αιγίνης 

Τα κελυφωτά φυστίκια Αιγίνης είναι παγκοσμίως γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την βαθιά νοστιμιά τους. Όχι άδικα θεωρούνται υπερτροφή και είναι χαρακτηρισμένα από το 1994 ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα και αρκετές φιστικιές φυτεύτηκαν στο νησί μεταξύ 1920 και 1930. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που έστω και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να μας δώσει τόσες πολλές βιταμίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενδεικτικά, μια ποσότητα της τάξεως των 25 gr μας δίνει πολύ υψηλή ποσότητα καλίου το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Βιταμίνη B6, θειαμίνη, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό και φυτικές ίνες είναι ορισμένα από τα πολύ σημαντικά ευεργετικά στοιχεία που μας δίνει αυτός ο νόστιμος ξηρός καρπός.

kolokitha

Κολοκύθα
Από τα απαραίτητα τρόφιμα της εποχής, αγαπά τα πρωτοβρόχια και κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση της. Μιας και η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές, είναι ιδιαίτερη δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους, με το μεγάλο πλεονέκτημα της να είναι η φανταστική γεύση της. Η κολοκύθα μετατρέπεται άφοβα σε άψογο βελούδινο πουρέ και μπορείτε επίσης να φτιάξετε γλυκιά πίτα κολοκύθα με σταφίδες, ιδανικό φθινοπωρινό γλυκό – κέρασμα. Στα διατροφικά της στοιχεία υπάρχει εύρος θρεπτικών συστατικών, είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών και μετάλλων με τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες να βρίσκονται και στη σάρκα αλλά και στους σπούρους της.
axladi
Αχλάδι 
Τα αχλάδια αυτή την εποχή είναι στην καλύτερη τους φάση. Μυρωδάτα, όμορφα στρογγυλεμένα και πολύ νόστιμα. Στον απόηχο του καλοκαιριού έρχονται να μας υπενθυμίσουν γλυκά ότι τα πρώτα φύλλα θα ξεκινήσουν να πέφτουν σύντομα. Μετά από τον καύσωνα των καλοκαιρινών μηνών τα τροφαντά αχλάδια έρχονται και συμπυκνώνουν τους χυμούς τους σε μια μόνο μπουκιά που τους δίνει αυτή την τόσο ξεχωριστή μεστή τους γεύση. Τα αχλάδια θεωρούνται από τα πιο υποαλλεργικά φρούτα, γι’αυτό και προτείνονται άφοβα σε άτομα που έχουν διατροφικές αλλεργίες. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και άφθονη βιταμίνη C. Ένα αχλάδι περιέχει περίπου 8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C πράγμα που σημαίνει ότι μας βοηθάει σημαντικά στην αναδόμηση των κυττάρων του σώματος μας και προλαμβάνει την οξειδωτική βλάβη.
beetroot
Παντζάρια
Και ποιός δεν έχει ευχαριστηθεί μια δροσερή αφράτη παντζαροσαλάτα συνοδεία ενός γεύματος; Τα παντζάρια με αυτό το μοναδικό μπορντώ χρώμα, τα βρίσκουμε αρχές του φθινοπώρου και τα καταναλώνουμε άφοβα ωμά ή βρασμένα, πολύ καλά πλυμένα και καθαρισμένα. Πολύτιμο λαχανικό εποχής, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με τον χυμό του να έχει χαρακτηριστεί υπετροφή, και όχι άδικα. Ένα μεσαίο ποτήρι με χυμό από παντζάρι περιέχει ικανοποιητική ημερήσια ποσότητα φολικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου για έναν ενήλικα. Τα παντζάρια έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν την αντοχή μας κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και την άνοια!
praso
Πράσο
Το πράσο το μαγικό, που πάει παντού και δίνει ένταση και γεύση στο φθινόπωρο μας. Ιδανικό συνοδευτικό για τις πρώτες ζεστές σούπες μας και άψογο fondue για να συνοδεύσει το ψαρονέφρι ή το ψητό μας ψάρι. Το πράσο αποτελείται από 90% νερό με αυτό το ποσοστό να το καθιστά σημαντικό στοιχείο μιας υγιούς διατροφής. Τα πράσα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, τα μεταλλικά στοιχεία και τις άφθονες βιταμίνες που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας, καθώς επίσης ενδείκνυνται για ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία μιας και είναι πλούσια σε σίδηρο. Ακόμα και οι μίσχοι του πράσου περιέχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα