fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ταβέρνα του Οικονόμου: Νέα εποχή, νέοι άνθρωποι, ίδιο βλέμμα
Ταβέρνα του Οικονόμου

Ταβέρνα του Οικονόμου: Νέα εποχή, νέοι άνθρωποι, ίδιο βλέμμα

Η ιστορική Ταβέρνα του Οικονόμου έχει πλέον αλλάξει χέρια. Ένα χρόνο μετά την τελευταία μου επίσκεψη, επέστρεψα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.

 

Πριν από ένα περίπου χρόνο έγραφα ένα αντίστοιχο κείμενο για την Ταβέρνα του Οικονόμου. Θυμάμαι ότι το κείμενο μου τελείωνε με τα παρακάτω λογία : «Η κουζίνα στην Ταβέρνα του Οικονόμου, εδώ και έναν αιώνα παραμένει καθημερινά  η ίδια χωρίς εκπλήξεις. Υπηρετεί πιστά ένα κομμάτι της γευστικής παράδοσης του τόπου μας που τείνει να εκλείψει».  Αλλά σε αυτό θα επανέλθω λίγο αργότερα. Ένα μεσημέρι Σάββατου λοιπόν πριν λίγες ημέρες, και ψάχνοντας λίγη δροσιά, κατευθύνθηκα στα Πετράλωνα στη γνωστή γωνία Τρώων και Κυδαντιδών για να απολαύσω ένα ωραίο γεύμα στα μικρά τραπέζια κάτω από τις ελιές.

Ταβέρνα του Οικονόμου: Νέα εποχή, νέοι άνθρωποι, ίδιο βλέμμα - FlagInLife

Όταν μιλάμε για την Ταβέρνα του Οικονόμου, ένα όνομα έρχεται κατευθείαν στο μυαλό. Κώστας Διαμαντής. Ο άνθρωπος που τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια ήταν η ψυχή της ταβέρνας, κρατώντας ανέπαφο τόσο τον χαρακτήρα της όσο και το φαγητό της. Η πρώτη μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν συνειδητοποίησα πως ο Κώστας Διαμαντής δεν ήταν πλέον στην ταβέρνα. Η έκπληξη γρηγορά παραχώρησε την θέση της στην πληροφορία, καθώς ένας ευγενικός νεαρός μου συστήθηκε λύνοντάς μου όλες τις απορίες. Η ταβέρνα μετά την συνταξιοδότησή του κου Διαμαντή πέρασε στα χέρια δυο καινούριων και νεαρών σε ηλικία ιδιοκτητών, που είχα την χαρά να γνωρίσω αμφότερους.

Ταβέρνα του Οικονόμου: Νέα εποχή, νέοι άνθρωποι, ίδιο βλέμμα - FlagInLife

«Δεν έχουμε αλλάξει τίποτε, ούτε στο περιβάλλον ούτε στο φαγητό. Η κυρία Γαρουφαλλιά, 25 χρόνια μαγείρισσα στην ταβέρνα, είναι ακόμη στην κουζίνα και μαγειρεύει με τον ίδιο τρόπο τα ιδία φαγητά. Τα λαδερά, τους λαχανοντολμάδες, το κοκκινιστό, το στιφάδο. Το μεγάλο μας στοίχημα ήταν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των για χρόνια θαμώνων, αλλά και να προσεγγίσουμε νεότερες ηλικίες, πείθοντάς τες για τη νοστιμιά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας» μου αναφέρει ο Βασίλης ο ένας εκ των ιδιοκτητών, φέρνοντάς μου να δοκιμάσω ένα προζυμένιο ψωμί. «Είναι η μόνη γευστική αλλαγή που έχουμε κάνει. Συνεργαζόμαστε με το Kora bakery που καθημερινά φτιάχνει για εμάς αυτό το προζυμένιο ψωμί.»

Ταβέρνα του Οικονόμου: Νέα εποχή, νέοι άνθρωποι, ίδιο βλέμμα - FlagInLife

Καθώς περπατώ στο εσωτερικό, παρατηρώ πως τίποτε δε έχει αλλάξει. Τα ίδια τραπέζια, οι ίδιοι πίνακες- γκραβούρες στους τοίχους. Την προσοχή μου κινεί μια ραφιέρα με φιάλες κρασιού αποκλειστικά από  Έλληνες παραγωγούς. Μια μικρή λίστα επιλεγμένων ετικετών έχει προστεθεί στην ταβέρνα του Οικονόμου. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή τολμώ να αναφωνήσω. Επιλεγμένες ετικέτες από σημαντικούς Έλληνες οινοποιούς και σε value for money τιμές. Ένα ροζέ Ξινόμαυρο του Θυμιόπουλου του 2021 για παράδειγμα, τιμολογείται στα 20€. Πόσο αλλοιώνει την ταυτότητα αυτής της ιστορικής ταβέρνας άραγε μία λίστα κρασιού και ένα προζυμένιο ψωμί από έναν new age φούρνο; Ο κόσμος γύρω μου πάντως, έδειχνε να απολαμβάνει και τα δύο.

Ταβέρνα του Οικονόμου: Νέα εποχή, νέοι άνθρωποι, ίδιο βλέμμα - FlagInLife

Δεν παρήγγειλα τίποτε το διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια μικρή ποικιλία λαδερών, μια πίτα και σουτζουκάκια με σάλτσα. Καθώς τελειώνω το γεύμα μου, σκέφτομαι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Οικονόμου. Φαινομενικά, στην ταβέρνα τα πάντα έχουν παραμείνει ίδια. Ιδία φιλοσοφία, ίδιο φαγητό, ίδιοι άνθρωποι αλλά και διαφορετικοί. Καινούργιοι, με φρέσκιες ιδέες. Μένει να δούμε εάν θα συνεχίσουν και αυτοί με τη σειρά τους να υπηρετούν αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της γευστικής παράδοσης του τόπου μας και στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει.

Ταβέρνα του Οικονόμου
Κλασική ελληνική κουζίνα
Διευθ: Τρώων 41, Αθήνα (Άνω Πετράλωνα), 118 51
Τηλ: 210 3467555
Ώρες λειτ: καθημ. 19:00-00:00, Σαβ-Κυρ. 12:30 -00:30
Τιμή: 20-25€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα