Κάναμε τουρ σε καφενεία της Αθήνας και σας προτείνουμε 6 από αυτά, για κρασί, ούζο και μεζεδάκια.
Λιτά κι ωραία, τα καφενεία της Αθήνας επενδύουν στη νοστιμιά της απλότητας, στη χαλαρή διάθεση και στην αίσθηση του «χύμα» προσφέροντας κάτι από το ρομαντισμό παλιότερων εποχών. Επί της ουσίας μιλάμε για νεοκαφενεία, που διατηρώντας τη φιλοσοφία του κλασικού, σερβίρουν ούζο, τσίπουρο, αλλά και cocktails. Με μεζέδες απλούς ή και λίγο πιο δημιουργικούς, είναι value for money και έχουν ανεπιτήδευτο set up, ιδανικό για socializing. Η Αθήνα ανακαλύπτει ξανά τα καφενεία, κι εμείς κάνουμε μια γύρα σε 6 από τα αυτά που αξίζουν την προσοχή σας.
Τιτάνας: Σαμπάνια και πατατάκια με ρίγανη
Με έμπνευση από τα παλιά, ο Τιτάνας φέρνει στα μέτρα των millenials την έννοια του καφενείου. Μέσα σε μόλις 11 τετραγωνικά, συνυπάρχουν η Μόνα Λίζα και ο Τιτανικός φτιαγμένος από χιλιάδες κομμάτια lego, vintage κάδρα και art nouveau, μια παλιά τηλεόραση και το quote του Χριστιανόπουλου: «απ’ όλα τα αφηρημένα ουσιαστικά πειράζει να εξαιρέσουμε τη μοναξιά;», φτιάχνοντας μία έκφραση του νεο-καφενείου που θα λατρέψεις.
Ο κατάλογος προτείνει ψωμί με γαλοπούλα και τυρί γάλα με δημητριακά για πρωινό, μεζέδες για την μπίρα και το τσίπουρο, λουκούμι για γλυκό, συσκευασμένα πατατάκια (με αλάτι και ρίγανη) και σνακ, παρέα με Negroni και Moet & Chandon Rose Imperial σε μια καλτ συνύπαρξη.
Διευθ: Σισμάνη 18, Αθήνα (Νέος Κόσμος) / Τηλ: – / Ωράριο: καθημ. 08:00-00:00
Γρανάδα: Γκουρμεδιές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα
Ανάμεσα στα υφασματάδικα και τα χαντράδικα της Αγίου Μάρκου, η Γρανάδα είναι το value for money μέρος που εύχεσαι να υπήρχε σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Τα χαρακτηριστικά κεραμικά πλακάκια της Ανδαλουσίας, μπλέκονται με τις καρέκλες καφενείου και τα μαρμάρινα τραπέζια, αλλά δεν είναι τα μόνα στοιχεία που προσδιορίζουν την ελληνοϊσπανική του διάθεση.
Είναι η απλότητα των tapas bar, ο δημιουργικός οίστρος που έχουν οι μεζέδες και η αλέγκρα διάθεση. Παρέα με ρακή, θα παραγγείλετε χειροποίητες κροκέτες μπακαλιάρου με μαγιονέζα aioli, κροκέτες χαμόν, χούμους και ταραμοσαλάτα, φωλιά πατάτας με χωριάτικα αυγά και παέγια.
Διευθ: Μιλτιάδου 11, Aθήνα (Κέντρο) /Τηλ: 210 3250090 / Ωράριο: καθημ. 17:00-01:00, Παρ-Σαβ. 14:00-01:00, Κυρ. κλειστά
Θεσσαλοί: New age από τη Θεσσαλία
Στην πολυπολιτισμική γειτονιά του Βοτανικού, οι Θεσσαλοί είναι από τα πρώτα new age καφενεία στην περιοχή. Το urban σκηνικό με τα χαμηλά σπίτια, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με τα ανταλλακτικά, έρχεται σε αντίθεση με τη γωνιά των Θεσσαλών, όπου η ατμόσφαιρα σε στέλνει πίσω… στο χωριό. Ο δημιουργός τους, Αλέξης Στρωματιάς διοργάνωνε παλιότερα το Φεστιβάλ Βοτανικού, ενώ από το άτυπο πάλκο των Θεσσαλών έχουν περάσει μεγάλα ονόματα, όπως η Χάρις Αλεξίου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές και η Άννα Βίσση.
Η αίσθηση καφενείου είναι διάχυτη, τους τοίχους κοσμούν φωτογραφίες από παλιότερα γλέντια στο μαγαζί και οι νεανικές παρέες βάζουν στη μέση βιολογικά αυγά με σουτζούκι και ντομάτα, καπνιστό σκουμπρί στη σχάρα, χειροποίητη φάβα με πάπρικα, ομελέτες, σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, λουκάνικα Τρικάλων και τις φημισμένες πατάτες με σκόρδο και δεντρολίβανο, παρέα με τσίπουρο, ρακή ή μπύρα.
Διευθ: Μελενίκου 2, Αθήνα (Βοτανικός) / Τηλ: 213 0222335 / Ωράριο: καθημ. 14:00-02:00, Κυρ. 14:00-00:00
Ραφίκι: Φάβα και… ρεμπέτικα
Στον πεζόδρομο της Πέλλης, το Ραφίκι, που σημαίνει «φίλος» στα σουαχίλι είναι το στέκι που έστησαν δύο φίλοι, ο Κώστας Καλαμπόκης και ο Δημήτρης Φραγκογιάννης. Second hand έπιπλα, μια τοιχογραφία-ζούγκλα, ωραίοι μεζέδες με ποιοτικά υλικά και ενδιαφέροντα twist, αλλά και κυριακάτικα live με ρεμπέτικα και λαϊκά έκαναν το Ραφίκι, place to be.
O κατάλογος αγαπά την εποχικότητα και προτάσσει για sharing φάβα με πίκλες, καραμελωμένο κρεμμύδι και ντοματίνια κονφί, χειροποίητα παστουρμαδοπιτάκια, μανιτάρια με miso, νιόκι με κρέμα τυριών και καπνιστή πανσέτα.
Διευθ: Πέλλης 22, Αθήνα (Βοτανικός) / Τηλ: 210 3464717 / Ωράριο: καθημ. 12:00-02:00
Λούης: Γιαπράκια και funk-jazz
Μόλις λίγα τετράγωνα από τον σταθμό του μετρό Κεραμεικός, ο Λούης με το φιλικό και παρεϊστικο περιβάλλον, μοιάζει βγαλμένος από άλλη εποχή. Σερβίρει τους θαμώνες του -που αποτελούνται από κατοίκους της γειτονιάς και πολλές νεανικές παρέες-, νόστιμους μεζέδες σε «φοιτητικές» τιμές, με ούζα, ρακές και τσίπουρα, ετικέτες και αποστάγματα απ’ όλη την Ελλάδα.
Δοκιμάστε την πατατοσαλάτα, τα μαυρομάτικα, τα γιαπράκια, παστουρμά, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά. Συχνά φιλοξενεί live με το Los tre, ένα τρίο με κιθάρα, κόντρα μπάσο και τύμπανα που αγαπάνε τις funk-jazz συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς.
Διευθ: Λεωνίδου 87, Αθήνα (Κεραμεικός) / Τηλ: 210 3476926 / Ωράριο: καθημ. 09:00-02:00
Το Λούβρον: Κεφτεδάκια και κοκτέιλ με λικέρ
Με ιστορία από το 1937, το γνωστό καφενείο της Ερατοσθένους άλλαξε χέρια και ανανεώθηκε κρατώντας τη ρετρό του διάθεση. Το μωσαϊκό πάτωμα και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες από τη δεκαετία του ’40, όπως το ζωγραφιστό ταβάνι, δίνουν τον τόνο, ενώ οι σύγχρονες πινελιές προσαρμόζονται στην υψηλή αισθητική του χώρου.
Στις κλασικές ξύλινες καρέκλες και τα σιδερένια τραπεζάκια στην καταπράσινη αυλή του, από νωρίς σερβίρει specialty καφέδες, brunch, ενώ το μενού διευρίνεται με μεζέδες όπως μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας, σαρδέλα με μαγιονέζα ή γαύρο μαρινάτο με μαρμελάδα ντομάτας. Στα αποστάγματα θα βρεις παλαιωμένο τσίπουρο, τσικουδιές, αλλά και κοκτέιλ με σπιτικά λικέρ.
Διευθ: Ερατοσθένους 6, Αθήνα (Παγκράτι) / Τηλ: 210 7016594 / Ωράριο: 08:30-02:00