Πόσο νόστιμη είναι μια σούπα σολομού; Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των Φιλανδών; Ποια υλικά χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους; Αυτά και άλλα πολλά μας εξηγεί ένας Έλληνας μάγειρας που ζει τα τελευταία 10 χρόνια στο Ελσίνκι.
Με αφορμή μια σούπα σολομού που παρουσίασε στην εκπομπή Cook UP του ιταλικού καναλιού Channel 19, ζητήσαμε από έναν Έλληνα μάγειρα που ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι, να μας πει λίγα λόγια για τις διατροφικές συνήθειες των Φιλανδών. Ενός λαού που κάθε χρόνο ψηφίζεται ως ο πιο ευτυχισμένος της Ευρώπης. Στο τέλος, μας έδωσε και τη συνταγή για μια ζεστή, αρωματική και κρεμώδη σούπα σολομού με λαχανικά, ένα παραδοσιακό και δημοφιλές πιάτο, αναπόσπαστο κομμάτι της παγωμένης καθημερινότητας των Φιλανδών.
Μπορείς να μας περιγράψεις επιγραμματικά τη φιλανδική κουζίνα;
Η καθημερινή φινλανδική κουζίνα είναι μια κουζίνα απλή που βασίζεται σε απλά υλικά. Στα γεύματά τους κυριαρχούν γήινες γεύσεις από ρίζες και λαχανικά, όπως πατάτες, λάχανο και καρότα, τα οποία συνοδεύουν κρέας ή ψάρι. Αυτά μαγειρεύονται με πολύ απλές συνταγές, συνήθως σε κατσαρόλα ή φούρνο, με κρέμα γάλακτος ή χωρίς. Η κρέμα γάλακτος συναντιέται πολύ συχνά στα μαγειρευτά τους, ενώ κυριαρχεί το βούτυρο λόγω της πλήρους απουσίας ελαιόλαδου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το περίφημο karjalanpaisti ή karelian stew, που συνδυάζει μοσχάρι και χοιρινό, καρότο, κρεμμύδι, δάφνη και μπαχάρι και ψήνεται στον φούρνο. Η κουζίνα της Φινλανδίας εκφράζει μια απλότητα και μια καθαρότητα γεύσεων, ικανή να γεμίσει τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των Φιλανδών;
Οι Φιλανδοί έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες που καθορίζονται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους. Τα γεύματά τους ξεκινούν αρκετά νωρίς. Μεσημεριανό από τις 10:30 έως τις 13:00 και βραδινό, μεταξύ 18:30 και 20:00. Απαραίτητη είναι η παρουσία ψωμιού σε διάφορες μορφές και ποικιλίες σιτηρών.
Το τραπέζι τους είναι λιτό και απέχει πολύ από το μεσογειακό. Το φαγητό τους αποτελείται από ένα πιάτο και μια μικρή σαλάτα και πολλοί προτιμούν για το μεσημεριανό τους μαγαζιά που σερβίρουν ένα πιάτο και σαλάτα και όχι μπουφέ με πολλές επιλογές. Δημοφιλής επιλογή είναι και η σούπα με την προσθήκη σαλάτας, που πολλά εστιατόρια προσφέρουν σε μειωμένη τιμή. Η κεντρική φιλοσοφία τους είναι: «το φαγητό είναι περισσότερο ανάγκη και λιγότερο απόλαυση».
Πόσο ανοιχτοί είναι οι Φιλανδοί σε ξένες γεύσεις, μεσογειακού χαρακτήρα;
Μιλώντας κυρίως για την πρωτεύουσα, με την έλευση όλο και περισσότερων μαγείρων από την Νότια Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια αρχίζουν σταδιακά να δοκιμάζουν γεύσεις μεσογειακού χαρακτήρα και να τις εντάσσουν στο διατροφολόγιό τους. Εγώ στο εστιατόριο φτιάχνω κατά καιρούς πιάτα όπως μουσακά, τυρόπιτα κ.α, που γίνονται ανάρπαστα.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για έναν Έλληνα μάγειρα να ενταχθεί σε μια κοινωνία σαν τη φινλανδική;
Αν έχει σωστή φιλοσοφία και προσέγγιση και πάνω απ’ όλα είναι εργατικός, είναι εύκολο. Η φιλοσοφία της γεύσης όπως την έχουμε οι Έλληνες στο μυαλό μας, σε βοηθάει πολύ να ξεχωρίσεις. Και μιλώ για το Ελσίνκι που λόγω ισχυρής πολυπολιτισμικότητας, έχει πια διαφορετική οπτική συγκριτικά με την κεντρική και βόρεια Φινλανδία.
Ο Δημήτριος Φιλιππάτος ζει και εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα εστιατόρια της κεντρικής αγοράς του Ελσίνκι από το 2013.
Συνταγή για σούπα σολομού με λαχανικά και κρέμα
Υλικά
- 6 μέτριες πατάτες
- 3 καρότα
- 2 λευκά κρεμμύδια
- 1/4 σελινόριζα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 500γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού ( προαιρετικά προσθέτουμε και καπνιστό )
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- Άνηθος
- αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε χοντρό καρέ.
- Σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια σε βούτυρο και όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τη σελινόριζα.
- Μόλις η σελινόριζα μαλακώσει, προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα υλικά μας.
- Έπειτα, προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά.
- Παράλληλα, αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα από τον σολομό και τον κόβουμε σε αρκετά χοντρό καρέ μεγέθους περίπου 3 εκ.
- Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε το ψάρι και σιγοβράζουμε για περίπου πέντε λεπτά.
- Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει μια βράση, διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι όπου είναι απαραίτητο και αποσύρουμε.
Η σούπα μας είναι έτοιμη. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.