fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Σασμός: Κρητικές γεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο
Sasmos Main

Σασμός Facebook

Σασμός: Κρητικές γεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο

Ένα πολύ καλό δείγμα της κρητικής γαστρονομίας στη Γλυφάδα, μας μαγεύει με τα βγαλμένα από τη παράδοση πιάτα του.

Περίπου πριν από ένα χρόνο, προσγειώθηκε κατευθείαν από την Κρήτη, ένα εστιατόριο που βόλεψε και ο τίτλος του, μιας και ο Σασμός δηλαδή η φτιάξη, δηλαδή «να τα βρούμε», δηλαδή το τέλος της Βεντέτας, έγινε μεγάλη τηλεοπτική σειρά.

Σχεδόν πάντα τα κρητικά εστιατόρια είχαν επιτυχία όταν πήγαιναν εκτός Κρήτης, αφού η κρητική, είναι η καλύτερη γαστρονομικά τοπική κουζίνα της χώρας. Νομίζω ότι η πιο σοβαρή αρχή έγινε πολλά χρόνια πριν, κάπου στη οδό Φυλής με τη Στάκα του Κακαουνάκη. Μετά ακολούθησαν πολλά γνωστά εστιατόρια, όπως το Αλάτσι του Θεοδωράκη, το Χαρούπι του Παπουτσάκη κ.ά..

Σασμός: Κρητικές γεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο - FlagInLife

Φωτογραφία Σασμός Facebook

Είναι πραγματικά σπάνιο να μην ευχαριστηθείς φαγητό σε ένα κρητικό εστιατόριο. Οι λιχουδιές αλλά και τα έντονα πιάτα, όπως η στάκα (αρκετές φορές συνοδευμένη με αυγά), είναι γεύσεις που όταν τις σκέφτεσαι ξεκινάει η σιελόρροια. Καθόλου τυχαίο, καθώς αυτός ο τόπος και η γαστρονομία του, έχουν ρίζες που ξεκινάνε από την Μινωική εποχή και φτάνουν μέχρι σήμερα, χωρίς να απαρνιούνται την παράδοση.

Ο Σασμός λοιπόν στη Γλυφάδα, ήρθε για να μείνει. Μεγάλη σάλα που χωρίζεται στα δύο, με τον ένα χώρο να είναι πιο μικρός και ίσως λίγο πιο πριβέ. Ο άλλος, πιο μεγάλος, με ωραία διακοσμητικά στοιχεία, όπως το ρακοκάζανο και η θράκα με τα αντικριστά, καρέκλες και τραπέζια στρωμένα με φροντίδα – σαν καλό εστιατόριο εποχής – και ψάθινη οροφή που θυμίζει τον τόπο εκκίνησης του εστιατορίου.

Το φαγητό στον Σασμό δεν κάνει εκπτώσεις ούτε στην κρητική αυθεντικότητα, ούτε στις πρώτες ύλες, που φτάνουν καθημερινά από Κρήτες παραγωγούς και σηκώνουν…πολλές τσικουδιές. Η ομάδα πίσω από την open kitchen, δημιουργεί με επικεφαλής executive chef τον Nάσο Τριανταφύλλου. Τα τσιγαριστά χόρτα, φυσικά με κρητικό ελαιόλαδο, είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί ζουμεροί, η στάκα με τα αυγά (το λεγόμενο στακοβούτυρο) και το απάκι, στα καλύτερά τους. Στην καρβουνοφωτιά που μπορείς να πλησίασεις, χαζεύεις τα αρνιά και τα κατσικάκια που στέκονται αντικρυστά. Μπορείς να χαζέψεις δηλαδή το ψήσιμο του «οφτού» που λένε και στην Κρήτη και να βλέπεις τι παραγγέλνεις και τι τρως.

Ξεκινώντας από το σέρβις, αν και ευγενικό, ήταν κάπως αργό, αφού αν δεν κάναμε νόημα δε ξέρω πότε θα έρχονταν να πάρουν τη παραγγελία. Από την στιγμή όμως που έπεσε η παραγγελιά, τα υπόλοιπα δούλεψαν συμπαθητικά. Φοβερά κρητικά πιταράκια και χωριάτικες τηγανητές πατάτες με στάκα, απολαυστική φρεσκότατη σαλάτα, αξιοπρεπέστατα ντολμαδάκια. Οι μακαρούνες και το τρομερό κοκορέτσι ήταν από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει, ενώ το αντικρυστό κατσικάκι και αρνί, όπως και το κοντοσούβλι, ήταν ζουμερά και νοστιμότατα. Για το τέλος, άφησα τη στάκα με αυγά, μια θεϊκή βόμβα θερμίδων!

Σασμός: Κρητικές γεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο - FlagInLife

Φωτογραφία Σασμός Facebook

ΣΑΣΜΟΣ
Κρητική Κουζίνα
Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη 1, Γλυφάδα, 166 75
Ώρες λειτ: καθημ. 15:00-24:30, Παρ-Κυρ. 13:00-24:30
Τηλ: 21 08981902
Τιμή: 20-30€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα