Ένα απόγευμα στην πανέμορφη αυλή του Upupa Epops, ανάμεσα σε αποστάγματα και νόστιμα κοκτέιλ με μοντέρνο χαρακτήρα.
Λίγες ημέρες πριν το Upupa Epops γιορτάσει τα έβδομα γενέθλιά του, βρέθηκα στην ξεχωριστή αυλή του, με τις ετερόκλητες διακοσμητικές πινελιές να δίνουν ένα ασυνήθιστο χρώμα. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από τρεις ενωμένες αυλές σπιτιών της δεκαετίας του 30, που φέρνουν στο νου ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μία ατμοσφαιρική μπάρα με ρετρό προθήκες, διακοσμητικοί τόνοι από παρισινά μπιστρό, ρετρό αξεσουάρ και πολλά λουλούδια και φυτά, συμπληρώνουν ένα πρωτότυπο αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον και ζεστασιά καλαίσθητο χώρο, διακριτικά κρυμμένο στα στενά μεταξύ Πέτρου Ράλλη και Πειραιώς στα Πετράλωνα.
Ως μεγάλος λάτρης της ξύλινης μπάρας και της νοσταλγικής διάθεσης που φέρνει, απολαμβάνω να κάθομαι σε αυτήν του Upupa Epops με τον όμορφο φωτισμό και την γεμάτη ρωγμές από την πατίνα του χρόνου φαρδιά επιφάνειά της. Κοιτάζω τις ρετρό προθήκες οι οποίες είναι γεμάτες με αποστάγματα και ενδιαφέρουσες ετικέτες, ενώ στα πάνω ράφια εντοπίζω μερικά σπανία «διαμάντια» κυρίως από τη Σκωτία και την Ιαπωνία, αλλά και από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πολύ σύντομα έχω τη χαρά να γνωρίσω τους δυο bar managers, τον Λαέρτη Γκίνη και τον Θοδωρή Καρβουντζή και την Έλια Πηλαβάκη, την ψυχή του Upupa Epops.
Άρτι αφιχθείς από τη Σκωτία, ο Λαέρτης αφού με καλωσορίζει με μια ιδιωτική εμφιάλωση ενός whisky Τhe Balvenie, αρχίζει να μου εξηγεί τη φιλοσοφία πίσω από την cocktail list. Ο κατάλογος περιέχει μια σελίδα αφιερωμένη στα classics, με όμορφο και αναλυτικό τρόπο συνεχίζει στις signature προτάσεις, ενώ εμπλουτίζεται με cocktails όπου πρωταγωνιστούν οι φυσαλίδες, με punch bowls αλλά και με non alcoholic επιλογές. Λόγω μίας ιδιαίτερης αγάπη για το Daiquiri, έχει δημιουργήσει μια υποκατηγορία με τίτλο “Daiquiris”, όπου εκτός της κλασικής συνταγής, βρίσκουμε και 2 παραλλαγές με εξίσου τροπικό χαρακτήρα και σπιτικά bitters.
Ξεκινώντας από τις πρώτες σελίδες του καταλόγου, συνάντησα έναν μεγάλο αριθμό signature και διαχρονικά αγαπημένων επιλόγων, μαζί με νέες δημιουργίες που προστέθηκαν πιο πρόσφατα εμπλουτίζοντας με τον χαρακτήρα τους τη λίστα. Το Amnesia, ένα Zombie με blend από παλαιωμένα ρούμια, υπόσχεται ό,τι ακριβώς λέει το όνομα του. Η απολυτή διαχρονική επιλογή. Επτά χρόνια στον κατάλογο, όσα χρόνια λειτουργεί και το Upupa Epops. Δεν βγήκε ποτέ και συνεχίζει να παραμένει πολύ ψηλά στην κούρσα της δημοφιλίας. Αντίστοιχη περίπτωση και το Hippy Bean. Κόρντιαλ απo κάστανα και λευκή σοκολάτα, αναμειγνύεται με ρούμι αυτήν τη φορά, τριμμένη τόνγκα, εσπρέσο και bitters σοκολάτας, δημιουργώντας το Upupa Epops Εspresso Martini.
Παράλληλα, αυτό το διάστημα τρέχει και ένας seasonal κατάλογος, όπως τον ονομάζουν, όπου ξεχωρίζει το Brave. Ένα old fashioned με Bulleit Bourbon, φρέσκια μπανάνα και έναν συνδυασμό σοκολάτας μπισκότου και dulce de leche. Highlight του καταλόγου, το Tutti Frutti. Πατώντας πάνω στο Sex on the Beach, έρχεται ένα ανθρακωμένο highball με Ketel one Peach, σπιτική σόδα βερίκοκο, aperol και ένα εξαιρετικό bite από ζελέ κόκκινων φρούτων να το συνοδεύει.
Το Upupa Epops, το δημιούργημα της Μάρφης Μπαλή και των ανθρώπων που την πλαισιώνουν, κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην Αθηναϊκή bar σκηνή, καθώς εδώ και επτά χρόνια χωρίς υπερβολές και με κομψό τρόπο, γεμίζει τα βραδιά μας με εξαιρετικά αποστάγματα, κλασικά cocktails και σύγχρονές signature δημιουργίες με στιβαρό χαρακτήρα. Μα πάνω απ’ όλα, όπως λένε και οι ίδιοι οι άνθρωποί του, είναι αυτό το οικογενειακό και πολύ φιλόξενο κλίμα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να περάσει κάνεις όμορφα σε κάθε του επίσκεψη. Το ίδιο αισθάνθηκα και εγώ φεύγοντας, έχοντας στο νου μου την ανάμνηση της δική τους μαύρης Μαργαρίτας. Μη με ρωτήσετε τι περιείχε. Καιρός να κάνετε μια ακόμη βόλτα μέχρι εκεί.
Upupa Epops
Cocktail Bar
Διευθ: Αλκμήνης 7, Αθήνα (Πετράλωνα), 118 54
Τηλ: 212 1055214
Ώρες λειτ: καθημ. 10:00-02:00