Επισκεφτήκαμε το ολοκαίνουριο εστιατόριο Makris Athens by Domes στο Θησείο, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Η πρώτη μου επαφή με το εστιατόριο Makris ήταν φέτος το καλοκαίρι εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Domes Miramare Resort στην Κέρκυρα. Εκεί δοκίμασα μια σύγχρονη κουζίνα με σαφείς κερκυραϊκές επιρροές, μοντέρνα αισθητική και ένα υψηλό τεχνικό αποτύπωμα. Το εστιατόριο έχει ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία τεσσάρων ετών λειτουργώντας και στους υπόλοιπους προορισμούς του ομίλου Domes σε Κρήτη, Πορτογαλία και Μύλο. Έφθασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, το ξενοδοχειακό αυτό project να δοκιμάσει την τύχη του και στην απαιτητική εστιατορική σκηνή της Αθήνας ως αυτόνομο εστιατόριο. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, άνοιξε τις πόρτες του ένας φιλόδοξος γαστρονομικός προορισμός στην καρδιά του Θησείου, με το όνομα Makris Athens.
Το εστιατόριο βρίσκεται στον χώρο που για χρόνια στέγαζε το «Επτά». Μια μοντέρνα και καλαίσθητη κυρίως σάλα μας υποδέχθηκε, ενώ οι γυάλινες προθήκες των ψυγείων κρασιού μας συντρόφευαν στην πορεία μας προς την ταράτσα του εστιατορίου με την αφοπλιστική θέα στην Ακρόπολη και τον ναό του Ηφαίστου. Τη λίστα με τις 250 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα έχουν επιμεληθεί οι Στάθης Τσώκος και Νίκος Λουκάκης.
Ο χώρος στο υπόγειο του Makris Athens χαρίζει μιας σπάνιας ομορφιάς εικόνα, καθώς το γυάλινο πάτωμα αναδεικνύει και σύναμμα προστατεύει τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται κάτω από αυτό. Τα λευκά μαρμάρινα τραπέζια με τις αρχαιοελληνικές διακοσμητικές πινελιές, συνδυαστικά με τις μαύρες στολές του σέρβις, δημιουργούν ένα ιδιότυπο, όμορφο κόντραστ. Και κάπως έτσι, η βραδιά ξεκίνησε.
Επικεφαλής του εγχειρήματος Makris Athens, είναι ο chef Πέτρος Δήμας. Με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο και θητεία σε σημαντικά εστιατόρια της Αθήνας (Βαρούλκο, Hytra), εργάστηκε σαν senior sous chef στο με αστέρι Michelin Aquavit του Λονδίνου, πριν ενσωματωθεί στην ομάδα του chef και επιχειρηματία Jason Atherton στα εστιατόριά του σε Λονδίνο και Ελβετία. Σήμερα, ο ίδιος νιώθει πως έχει βρει την δική του γαστρονομική Ιθάκη στα εστιατόρια Makris πλάι στον ιδιοκτήτη της Domes, Γιώργο Σπανό.
Η κουζίνα στο Makris Athens, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τα δυο degustation menu 8 και 13 σταδίων (Γένεσις στα 80€ και Ουτοπία στα 140€) ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει αυτή του Makris στην Κέρκυρα. Δίνοντας μεγάλη προσοχή στην πρώτη ύλη και στις αρχές της βιωσιμότητας, ο chef Πέτρος Δήμας εδώ δοκιμάζει να αγγίξει καινούριες προσωπικές μαγειρικές κορυφές μέσα από συνθέσεις με έντονο ελληνικό χρώμα, υψηλές τεχνικές και ενίοτε απρόσμενους συνδυασμούς, εναλλάσσοντας στα πιάτα του λεπτότητα και καλοδουλεμένες ιδέες, με δημιουργίες σε πιο ρουστίκ αποχρώσεις.
Από τα πιάτα που δοκίμασα, θα σταθώ στο εξαιρετικά ψημένο με τα λέπια του μπαρμπούνι με καπνιστό χοιρινό, σπανάκι και κρέμα κολοκυθιού, στη λεπτοδουλεμένη γαρίδα κοιλάδας με χυμό καρότου και χαβιάρι, καθώς και σε ένα φίνο καρπάτσιο μπακαλιάρου, που έρχεται με έναν πυκνό αφρό από τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου και σύγκλινο, για να χαρίσει μια στιγμή πληθωρικής νοστιμιάς.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στάδιο του ψωμιού, κάπου στο μέσον του δείπνου. Ένα προζυμένιο καρβέλι αργής ωρίμανσης, συνοδεύεται από φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και μια κάρτα με 8 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ανάμεσα στις πραγματικά 8 κορυφαίες ετικέτες, διάλεξα αυτή με την ονομασία Της Ερήμου, από άνυδρα ελαιόδεντρα του Αγίου Όρους.
Πριν έρθουν τα mignardise, πολύ ενδιαφέρον ήταν το επιδόρπιο με bitter σοκολάτα, αχλάδια και ελαιόλαδο που δημιούργησε ο ταλαντούχος pastry chef Στέλιος Μποτζόρης. Για το τέλος κάθε δείπνου ο chef κρατά και μια γλυκιά έκπληξη: ένα παγωτό ξυλάκι, φορτωμένο με παιδικές αναμνήσεις. Στο Makris Athens έχει δοθεί μεγάλη έμφαση και σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, όπως η κάρτα με τα 6 αρτεσιανά νερά και άλλη μια μικρή κάρτα στο τέλος, που προτείνει premium ποικιλίες καφέ από μικρές φάρμες σε διαφορετικές εκδοχές παρασκευής, την οποία επιμελείται η Taf. Παράλληλα, ο ίδιος ο chef επιλέγει προσωπικά και ορισμένες ξεχωριστές ποικιλίες τσαγιού, από τον Δρόμο του τσαγιού.
Το Makris Athens by Domes, είναι μια νέα προσθήκη με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο γαστρονομικό στερέωμα της πρωτεύουσας, η οποία χάρις στην εκλεπτυσμένη και με ελληνικό χαρακτήρα, κουζίνα του Πέτρου Δήμα, στο μέλλον θα μας απασχολήσει σίγουρα περισσότερο.
Makris Athens by Domes
Σύγχρονη Κουζίνα
Διευθ: Άστιγγος 10, Αθήνα (Θησείο), 105 55
Τηλ: 216 0047777
Ώρες λειτ: καθημ. 18:30-01:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά
Τιμή: Μενού Γένεσις 80€, Μενού Ουτοπία 140€ (χωρίς το ποτό)