Είναι φορές που εκπλήσσεται κανείς από πράγματα που ανακαλύπτει σχεδόν τυχαία. Άλλοτε πρόκειται για άγνωστους χώρους εστίασης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλοτε για γνωστούς και καταξιωμένους χώρους που όμως κρύβουν περισσότερα από όσα πιάνει το μάτι. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει το Humain by Jul’s, ένα εστιατόριο που άνοιξε στις αρχές της χρονιάς σε ένα καλαίσθητο νεοκλασικό, πίσω από το πέταλο του Καλλιμάρμαρου.
Με στοιχεία πέτρας και μαρμάρου και ένα τολμηρό μπλε χρώμα στους τοίχους, ο χώρος θυμίζει υποβρύχια σπηλιά. Η ανοιχτή κουζίνα και το minimal bar δίπλα της αυξάνουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, ο οποίος αισθάνεται μέρος ενός σχεδόν θεατρικού σκηνικού. Οι θαμώνες, Έλληνες και ξένοι, δείχνουν να γνωρίζουν που βρίσκονται, καθώς ταιριάζουν στην κοσμοπολίτικη αύρα του εστιατορίου. Μια αύρα που μεταφέρει από το αδελφό εστιατόριο της Ibiza, το οποίο έχει μυήσει το μικρό νησί των Βαλεαρίδων στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Κι αυτό το τελευταίο συμβαίνει χάρη στην καθοριστική συμβολή του Executive Chef Χρήστου Φώτου, ο οποίος μετά από μια μακροσκελή πορεία σε εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεργάστηκε με τους επιχειρηματίες Jem και Ilhan Akyouz. Λάτρεις της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, οι Τουρκογάλλοι επιχειρηματίες εμπιστεύτηκαν τον chef Φώτο, για τη δημιουργία αυτού του πολύ ιδιαίτερου εστιατορικού εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ελληνο-ισπανικής πολιτιστικής ανταλλαγής.
Στο τραπέζι του εστιατορίου θα βρει κανείς χειροποίητα κεραμικά σκεύη, πολλά από τα οποία έχει εμπνευστεί ο ίδιος ο chef, ενώ τα πάντα δηλώνουν ότι έχουν βρει τη θέση τους στον χώρο, με βάση κάποιον εικαστικό, θα έλεγε κανείς, σχεδιασμό. Οι προτάσεις του menu έχουν ελληνικό προσανατολισμό, χωρίς να λείπουν υλικά που τις διεθνοποιούν ελαφρά. Στο τιμόνι της κουζίνας ο Head chef Αλέξανδρος Ροβάκης, δείχνει να πατάει καλά στο δρόμο που έχει χαράξει ο Φώτος για την κουζίνα του. Από αυτά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε το Λαβράκι σε ζωμό από μύδια με ρολάκι αβοκάντο, kosho yuzu και μαγιονέζα με χρένο, για τη νοστιμιά της σούπας, μέσα στην οποία βρισκόταν το φρέσκο λαβράκι. Εξίσου νόστιμη και ιδιαίτερη, η Γαρίδα Κοιλάδας γιουβέτσι με σάλτσα βουτύρου, μπισκ αστακού και καψαλισμένο Κουμ-Κουάτ. Το πιάτο αλλάζει κατεύθυνση από την παρουσία του κουμ-κουάτ, το οποίο προσφέρει μια μοναδική μαρμελαδένια αίσθηση citrus, απογειώνοντας τη γευστική εμπειρία. Από την άλλη, αδύναμο το Striploin από Wagyu Α5 Χιλής, του οποίου η σκληρή υφή δεν ανταποκρίνεται στα αναμενόμενα standards ενός τόσο ποιοτικού κρέατος. Το σέρβις φιλικό με γνώση των πιάτων και ανεπιτήδευτη ευγένεια, ενώ και η λίστα κρασιών είναι πλήρης για να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των θαμώνων.
Εδώ πρέπει να κάνουμε μια πολύ ειδική αναφορά. Ας θυμηθούμε το στοιχείο της έκπληξης, το οποίο ανέφερα στην εισαγωγή αυτού του άρθρου. Αυτό δεν είναι άλλο από τη λίστα των cocktails που προτείνει το εστιατόριο. Η λίστα, η οποία έρχεται σε μία θήκη με διαφορετικές πέτρες σε σχήμα κύβου, πάνω στις οποίες αναγράφεται το κάθε cocktail, είναι διαθέσιμη και για pairing με το γαστρονομικό μενού. Από το πρώτο, μέχρι το τελευταίο cocktail, ο ουρανίσκος βρίσκεται σε γευστικό οργασμό, άλλοτε με τις εντάσεις που κρύβονται στο ποτήρι και άλλοτε με τα διακριτικά και elegant αρώματα. Όλες οι δημιουργίες διαθέτουν τόλμη στην επιλογή των υλικών, γνώση των τεχνικών και πάνω από όλα, έμπνευση στη σύλληψή τους. Υπεύθυνοι γι αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι οι Δημήτρης Καραπάνος και Βασίλης Σγουρομάλλης, οι οποίοι είναι οι δημιουργοί των cocktails όλων των εστιατορίων του ομίλου.
Το Humain by Jul’s είναι ένας αυτόνομος χώρος, όπου η γαστρονομία συναντά την τέχνη, διαθέτοντας την γνήσια κοσμοπολίτικη αύρα ενός πολυσυλλεκτικού εγχειρήματος, μιας ιδιότυπης Μεσογειακής συνεργασίας, όπου άνθρωποι και τόποι ανακατεύονται, αναδεικνύοντας τη δυναμική αυτής της μεγάλης θάλασσας που για κάποιους ήταν και, ακόμα, είναι το κέντρο του κόσμου. Η απολαύσεις που προσφέρει απλόχερα ο σύγχρονος Μεσογειακός πολιτισμός, αυτός του ήλιου, της θάλασσας, του καλού φαγητού και της ανώτερης αισθητικής, έχουν βρει στέγη στο νεοκλασικό του Μετς που στεγάζει το Humain by Jul’s.