fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
To cocktail για αυτό το Σαββατοκύριακο… Paloma
paloma cocktail

To cocktail για αυτό το Σαββατοκύριακο… Paloma

Long​ ​drink​ ​cocktail γεμάτο με​ ​γήινες νότες αλμύρας, ιωδίου και καπνού, φυσαλίδες δροσιάς​ ​αρωματισμένες με γκρέιπφρουτ έχοντας ταυτόχρονα γλυκόξινες γευστικές εναλλαγές​ ​από νέκταρ αγαύης και φρέσκο λάιμ. Το αλάτι στο χείλος του ποτηριού δίνει μία ακόμα διάσταση στο ήδη σύνθετο cocktail που ακούει στο όνομα Paloma.

Οι παραλλαγές που το βρίσκουμε στα bars…ατέλειωτες. Άλλες φορές με σιρόπι μελιού ή σφένδαμου αντί της αγαύης, άλλες φορές ενισχυμένο με λικέρ elderflower, μαστίχα, λίτσι, ενώ κάποιοι προσθέτουν χυμό από φρέσκο ανανά, πατάνε πιπερόριζα, φρέσκα ρόδια ή λεμονόχορτο​ ​κ.ο.κ. Η δημιουργικότητα των παραλλαγών της Paloma συνεχίζεται και στο αλάτι. Άσπρο, μαύρο, ροζ, κίτρινο, καπνιστό, με πορτοκάλι, με κάθε λογής μπαχαρικά, με τσίλι, με αποξηραμένα φρούτα … Πιστεύω πως οι σύγχρονοι bartenders έχουν αφήσει μίλια μακριά τους σεφ ως προς τις χρήσεις τους στο αλάτι!

Ποια είναι η αρχική συνταγή? Θεωρητικά πάντα, γιατί κανείς δεν μπορεί με απόλυτη ακρίβεια να ξέρει την ιστορία δημιουργίας ενός cocktail…

Κάπου, κάποιος, κάποτε σε ένα bar του στο Μεξικό, ίσως ο Don​ ​Javier​ ​Delgado​ ​Corona (ουδεμία σχέση με την γνωστή μπύρα… προς το παρόν) στη πόλη Tequila στο La Capilla εφεύρε το «περιστέρι», μετάφραση από τα Ισπανικά της λέξης Paloma. Με τα τότε υπάρχοντα υλικά η συνταγή ήταν πολύ πιο απλή. Μη παλαιωμένη τεκίλα, με φρέσκο γκρέιπφρουτ, λίγο λάιμ, αλατάκι στο χείλος του ποτηριού και φρέσκια σόδα. Στο Μεξικό αν κάτι δεν είναι καυτερό, τότε είναι ξινό! Στη προκειμένη περίπτωση, ξινό και πικρό λόγω του grapefruit. Με την προσθήκη του τουρισμού, η ανάγκη των πιο γλυκών γεύσεων έφερε στην αρχή την προσθήκη ζάχαρης και μετέπειτα, το κατά πολύ πιο ωφέλιμο, νέκταρ αγαύης.

Για πολλά χρόνια, η εξέχουσα θέση της Margaritas ως το πιο γνωστό Μεξικάνικο cocktail, δεν είχε απειληθεί από την πρωτοκαθεδρία του, μέχρι που συνέβη το εξής αναπάντεχο. Η grapefruit soda που έκανε την Paloma πιο εύκολη και πιο fizzy…  Με περίσσεια υπερηφάνεια, οφείλω να ομολογήσω πως η soda που έκανε τη διαφορά στην Ελλάδα και σε αρκετές άλλες χώρες είναι δημιούργημα Ελλήνων bartenders. 3cents παρακαλώ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Σαν αποτέλεσμα, η απλή και γρήγορη εκδοχή της Paloma διαμορφώθηκε ως εξής. H ανάλογη μεζούρα της κατάλληλης λευκής tequila, από 40 μέχρι 60 ml ανάλογα τις ορέξεις σας, με ίση ποσότητα φρέσκου λάιμ και νέκταρ αγαύης, περί των 10 ml, σε ψηλό ποτήρι γεμάτο με μπόλικο φρέσκο πάγο, αφού πρώτα του κάνουμε μία λεπτή στρώση αλατιού στο χείλος του. Αφού στριφογυρίσετε τον πάγο με το καλαμάκι-αναδευτήρα-barspoon σας, απογεμίστε με το 1/3 της grapefruit​ ​soda. Με μία χοντρή φέτα κόκκινου ζουμερού grapefruit για γαρνιτούρα, το instagram είναι έτοιμο να βγάλει φωτιά και οι βιρτουόζοι bartenders να το επιβραβεύσουν με ατέλειωτες καρδούλες και σχόλια.

Εννοείται πως πλέον, δεν υπάρχει bar στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή οποιαδήποτε μεγάλη πόλη της επαρχίας που να μην μπορούν να φτιάξουν μία καθώς πρέπει Paloma.  Σε περίπτωση όμως που η καλοκαιρινή ανία δεν είναι αρκετή να σας σηκώσει από το βόλεμα του δροσερού σας κήπου τότε ακολουθήστε τη συνταγή, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες.

Η grapefruit soda να είναι πάντα παγωμένη.
Η αγαύη να είναι νέκταρ, όχι σιρόπι γιατί αλλάζει πολύ προς το χειρότερο το αποτέλεσμα.
Ο πάγος να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται για να μην νερώσει γρήγορα το «περιστέρι».
Να υπάρχουν λίγα νάτσος στην άκρη. Ποτέ δεν έκαναν κακό… παρά μόνο στη σιλουέτα.
Το πιο σημαντικό όλων!!! Να έχετε την κατάλληλη παρέα για να την απολαύσετε.

Στην υγειά μας λοιπόν …

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα