fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Πρέσπες: Μια μαγευτική εκδρομή (update 2023)
Πρέσπες

Πρέσπες: Μια μαγευτική εκδρομή (update 2023)

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, ίσως ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τις Πρέσπες. Γιατί οι μικρές ή μεγάλες (για όσους μπορούν) διακοπές είναι κάτι το αναζωογονητικό, ειδικά αν ο προορισμός μας είναι κάπου στα ορεινά.

 

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα

 

Αν το αποφασίσετε να κάνετε ένα ταξίδι μέχρι τις Πρέσπες, θα βρεθείτε σε ένα μαγικό, μοναδικό σύμπαν. Στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, είναι ένας τόπος με αλλιώτικη ομορφιά, ο ορισμός της ισορροπίας. Φτάνουμε στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, εδώ που ο χρόνος κυλάει διαφορετικά και οι στιγμές αποκτούν άλλη διάσταση, περικλείοντας την αλήθεια και τη δημιουργία. Είναι η φύση, που έχει ρόλο καθοριστικό και δείχνει τη δύναμή της, αλλά και την αποφασιστικότητά της, ώστε να θέσει τους όρους και το πλαίσιο. Αφιερώνουμε χρόνο γύρω από τις λίμνες, παρατηρούμε τη βλάστηση, εστιάζουμε στους ανθρώπους. Το μικροκλίμα της περιοχής μάλιστα, βοηθά στην καλλιέργεια των διάσημων φασολιών και των πιπεριών Φλωρίνης (φροντίστε να προμηθευτείτε φεύγοντας).

Πρέσπες: Μια μαγευτική εκδρομή (update 2023) - FlagInLife
Πηγή: visitgreece.gr

Οι 2 λίμνες βρίσκονται στην περιοχή της Φλώρινας και το σημείο είναι γνωστό και ως τριεθνές. Με υψόμετρο 853 μέτρων, βάθος 50 μέτρων και έκταση 288 τ.χλμ. και ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, τα ήσυχα νερά των λιμνών αντικατοπτρίζονται στις καταπράσινες πλαγιές. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι μια βόλτα μέσα σε μία πλάβα, τη χαρακτηριστική ξύλινη βάρκα. Η Μικρή Πρέσπα, με μεγαλύτερο βάθος τα 8 μέτρα και έκταση 44 τ.χλμ., ανήκει κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και ένα μικρό μέρος της στην Αλβανία και η Μεγάλη μοιράζεται ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

 

Σημαντικός υδροβιότοπος

 

prespes

Οι Πρέσπες είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος, από τους σημαντικότερους της Ευρώπης, αποτελώντας επίγειο παράδεισο των μεταναστευτικών πουλιών. Περισσότερα από 250 είδη φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, με τους αργυροπελεκάνους, τους κορμοράνους και τους ερωδιούς να είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των 2 λιμνών. Επίσης, εδώ υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπαρισσιών, ενώ οι λίμνες φιλοξενούν πάνω από 20 είδη ψαριών.

 

Το νησάκι Άγιος Αχίλλειος

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα μικρό νησάκι στη Μικρή Πρέσπα, ο Άγιος Αχίλλειος, κάνει το σκηνικό ακόμη πιο ιδιαίτερο και μοναδικό, φιλοξενώντας στην επικράτειά του τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας, που χρονολογείται στον 10ο αιώνα μ.Χ.

Πρέσπες: Μια μαγευτική εκδρομή (update 2023) - FlagInLife
Πηγή: gtp.gr

Μία πλωτή γέφυρα θα μας οδηγήσει εκεί, κάνοντας αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ρομαντικό. Στον όρμο των ψαράδων και στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα ασκηταριά και τις βραχογραφίες.

 

Τα προϊόντα και η προστασία

 

Εδώ, στους οικισμούς τόσο του Αγίου Γερμανού όσο και των Ψαράδων, θα δοκιμάσετε τα νόστιμα προϊόντα αυτού του μοναδικού τόπου, τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης και φυσικά τα φασόλια γίγαντες, που είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

prepspes

Η περιοχή είναι προστατευόμενη με τη δημιουργία εθνικού δρυμού από το 1974 και προστατεύεται και από διεθνείς συμβάσεις. Το 1991 ιδρύθηκε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, η οποία με τη σειρά της στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού, ώστε να αναδείξουν και να προστατέψουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα