fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
five senses

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

Five Senses

Five Senses: Υψηλή γαστρονομία με ροδίτικη εσάνς

 

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Lindos Blu προτείνει μια  fine dining αναμνηστική εμπειρία φαγητού με δημιουργική φινέτσα που διηγείται ιστορίες από την γευστική παράδοση της Ρόδου

Μια γαστρονομική εμπειρία με ροδίτικο πρόσημο, που ξυπνά μνήμες, διηγείται ιστορίες και βάζει στο παιχνίδι της συμμετοχής όλες τις αισθήσεις, υλοποιεί ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος στο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Lindos Blu.

Μεγαλωμένος στη Ρόδο, με καταγωγή από την Αστυπάλαια, ο βραβευμένος σεφ διανύει την πιο ώριμη φάση του. Με υπόβαθρο τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, τις γνώσεις του ως τεχνολόγος τροφίμων (πρώτο πτυχίο), την εμπειρία από το πέρασμα στο σκανδιναβικού NOMA, αλλά και τις κεραίες του σε κατάσταση alert να εντοπίζουν τις τρέχουσες τάσεις, παραδίδει μια εντυπωσιακά πολύπλευρη μαγειρική, με πρωτοποριακή ματιά και καθαρές γεύσεις, που εξελίσσουν την γαστρονομία του νησιού.

Ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος
Ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος

Σε κοντινή απόσταση από τη Λίνδο, το φυσικό κάλλος του κόλπου των Βλυχών, συνθέτει μια γαλήνια εικόνα, που μοιάζει με σκηνή, μπροστά από τα αμφιθεατρικά στημένα τραπέζια με το άψογο art de la table. Σ΄αυτό το προνομιούχο σκηνικό, ξεκινά ένα δείπνο με conceptual χαρακτήρα, η εμπειρία του οποίου παραμένει ακόμη ζωντανή στη μνήμη μου.

Καλοδουλεμένα πιάτα με πρωτότυπους συνδυασμούς, τοπικά υλικά, νέες μεταφράσεις στις κλασικές συνταγές σερβίρονται σε custom made σκεύη και 3D print δημιουργίες που ερεθίζουν όλες τις αισθήσεις και εκτός από τους ενοίκους του ξενοδοχείου, προσελκύουν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό εξωτερικών επισκεπτών.

Οι αρχές της επιστήμης gastrophysics εκφράζεται μέσα από 3d printer δημιουργίες που ερεθίζουν όλες τις αισθήσεις
Οι αρχές της επιστήμης gastrophysics εκφράζεται μέσα από 3d printer δημιουργίες που ερεθίζουν όλες τις αισθήσεις

Οι αρχές της επιστήμης gastrophysics σε προετοιμάζουν από την εκκίνηση για την εντυπωσιακή δουλειά που σερβίρει φέτος η ομάδα της κουζίνας. Ένα μπουκέτο με βότανα και αρωματικά της Ρόδου: φασκόμηλο, πεύκο, φύλλα λεμονιάς κι ελιάς, απελευθερώνει ανοιξιάτικες μυρωδιές στο τραπέζι, ενώ ταυτόχρονα σερβίρεται ένα αρωματικό τσάι με φασκόμηλο που ετοιμάζει τους γευστικούς κάλυκες για γευστικά παιχνίδια που θα ακολουθήσουν.

Σεβίτσε με ημίπαστο φαγκρί, κρίταμο σορμπέ, πίκλες από μπάμια και ζωμό χωριάτικης σαλάτας
Σεβίτσε με ημίπαστο φαγκρί, κρίταμο σορμπέ, πίκλες από μπάμια και ζωμό χωριάτικης σαλάτας

Το βασικό μενού, χωρίζεται σε τέσσερα επιμέρους degustation, απ΄τα οποία δοκιμάσαμε αυτό με τα 12 πιάτα, όσα και τα Δωδεκάνησα.

Θα σταθώ στα highlights: το σεβίτσε, ένα πιάτο, που συχνά δεινοπαθεί, βρίσκει μια από τις καλύτερες εκφράσεις ελληνικού fusion εδώ, με ημίπαστο φαγκρί, απίθανο κρίταμο σορμπέ (εκπληκτική ιδέα), πίκλες από μπάμια και ζωμό χωριάτικης σαλάτας που προτρέπει την «παπάρα» και χαλαρώνει την επισημότητα που συχνά εκούσια επιβάλλεται σε ένα fine dining εστιατόριο.

Η γαμήλια «κουλουρία», που παραδοσιακά φτιάχνεται με ζωμό κοτόπουλου και τοπικό ζυμαρικό μάτσι, γνωρίζει μια εξελιγμένη προσέγγιση με τον ερεθιστικά ιωδιούχο ζωμό από κωλοχτύπα (ο αστακός του νησιού) να του δίνει θαλασσινή γεύση. Σερβίρεται με κρέμα σκόρδου και πικλαρισμένη αγουρίδα, σε ένα σύνολο γεμάτο αρμονία.

Μάτσι μαγειρεμένο σε ζωμό κωλοχτύπας, με κρέμα σκόρδου και πικλαρισμένη αγουρίδα
Μάτσι μαγειρεμένο σε ζωμό κωλοχτύπας, με κρέμα σκόρδου και πικλαρισμένη αγουρίδα

Εξαιρετικές μαγειρικές επιδόσεις αντικατοπτρίζονται και στην πηχτή. Ενα τολμηρό πιάτο, εμπνευσμένο από το πασχαλινό έδεσμα, που κλείνει το μάτι στις πρακτικές της αειφορίας, αξιοποιώντας τα δεύτερα κομμάτια του ζώου, από τα αυτιά ως την ουρά. Σερβίρεται με κρέμα παντζαριού πάνω σε συντηρημένα στο αλάτι λεμόνια, που ισοροοπούν τη λιπαρότητα και δίνουν στο πιάτο την αλατότητα που χρειάζεται, μιας και ο σεφ έχει «εξορίσει» το αλάτι από την μαγειρική του, και εφαρμόζει άλλες τεχνικές και υλικά όπως ζυμώσεις, θαλασσινό νερό, άλμη, πίκλες, τυριά.

Πηχτή με κρέμα παντζαριού και λεμονοκύμινο
Πηχτή με κρέμα παντζαριού και λεμονοκύμινο

Ως μικρή αστοχία θα αναφέρω, στην ντελικάτη –κατά τα άλλα- ψαρόσουπα, την απλόχερη χρήση αρωματικών στη γέμιση του ντολμά που τη συνοδεύει, τα οποία σκέπαζαν την γεύση του ψαριού.

Ψαρόσουπα με καβούρι και ντολμά φινόκιο
Ψαρόσουπα με καβούρι και ντολμά φινόκιο

Σημειώνω, το εξαιρετικό service και τα λαχταριστά ψωμιά (λαγάνα, πεντάρτι, πουτζί με ζαφορά, λαδένια, γλυκόψωμο) που έρχονται σε ειδικό ξύλινο box, συνοδεία ελαιόλαδου που θερμαίνεται από το καντηλάκι-έκπληξη που συνήθως βλέπουμε στα εικονοστάσια των σπιτιών και των εκκλησιών.

Ποικιλία ψωμιών με καντήλι που θερμαίνει το ελαιόλαδο για να απελευθερώσει τα αρώματά του
Ποικιλία ψωμιών με καντήλι που θερμαίνει το ελαιόλαδο για να απελευθερώσει τα αρώματά του

Στα γλυκά ο pastry chef Λάζαρος Χατζησάββας προτείνει αρχαγγελίτικο ματσόγαλο με βελούδινη κρέμα βανίλιας και σορμπέ σύκο με πορτοκάλι και τραγανά ζυμαρικά, και την αρωματική  πορτοκαλόπιτα με αέρινη κρούστα και υφές γιαουρτιού.

Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και αφρό γιαρουρτιού
Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και αφρό γιαρουρτιού

Συνολικά, η εμπειρία του δείπνου στο Five Senses, δικαιολογεί το όνομά του, ιντριγκάροντας όλες τις αισθήσεις, με την εκλεπτυσμένη μαγειρική που κάνει αίσθηση, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια γαστρονομική πρόταση που υφαίνει σύγχρονες πτυχές στην τοπική παράδοση.

Five Senses

Είδος κουζίνας:Σύγχρονη Ελληνική
Διεύθυνση: Ξεν/χείο Lindos Blu
Τηλ.: 22440 32110
Ωράριο: Καθημερινά 19.00 – 00.00, Μάιος – Οκτώβριος
Κόστος: 80-120 ευρώ

Η επίσκεψη έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα