Οι πιτσαρίες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον στα βόρεια προάστια.
Κανείς δε μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή χειροποίητη πίτσα. Είτε με
μπόλικο τυρί και αλλαντικά ως πλούσιο και χορταστικό γεύμα, είτε με έξτρα
λαχανικά ως σνακ, είναι πάντα νόστιμη.
Αν και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά και σχετικά απλή στη παρασκευή
της, το κυνήγι της καλής πίτσας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό, ξεχωρίσαμε έξι
μέρη, που παίρνουν την υπόθεση πίτσα στα σοβαρά, και μας ανταμείβουν με
υπέροχη βάση και μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς.
Lollo’s Atene
Ο Stefano Gentili και η Sabrina Ciarpelloni άφησαν τη Ρώμη για να ζήσουν στην
αγαπημένη τους Αντίπαρο και να στήσουν εκεί, το 2008 το Lollo’s. Δεν υπήρχε
σκάφος που να μην σταματήσει στο νησί για να γευτεί τις μακαρονάδες τους και την
οβάλ, λεπτή και τραγανή pinsa τους, ενώ οι τουρίστες σχημάτιζαν ουρές απέξω για
χάρη της. Δέκα χρόνια μετά, μαζί με τον Αντώνη Ζωγράφο και την Όρσα
Ρεμπούσκου, έφεραν το concept σε μια μονοκατοικία του ’50 στο Χαλάνδρι.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις η Napoli, με τις ονομαστές ιταλικές αντζούγιες
και η Βufallina, το ζυμάρι της οποίας ψήνεται με σάλτσα από ντοματίνια και
κομμάτια βουβαλίσιας μοτσαρέλας. Σε αρκετές πίτσες τους, ιταλικά αλλαντικά και
τυριά, συνδυάζονται με κίτρινη κολοκύθα και φρέσκο βασιλικό, αφήνοντας
ξεχωριστή επίγευση.
Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6801040
Lucinda
Ένα πρώην φημισμένο μπεργκεράδικο μετατράπηκε σε μια μοδάτη πιτσαρία στο
Χολαργό. Και το όνομα αυτής Lucinda.
Ιδρυτές της ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος
του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης του Granello pizza.
Το μείγμα για το ζυμάρι από μαγιά και προζύμι, φτιάχνεται καθημερινά και
ωριμάζει για τριάντα έξι ώρες. Αφράτο και με λαχταριστές φουσκάλες, πρέπει να το
γευτείς μόλις βγει από το φούρνο, καθώς τότε έχει crispy crust και λαστιχωτό
εσωτερικό. Γι’ αυτό, κατά την άποψη μου χάνει κατά πολύ στο delivery. Βρήκαμε
όλες τις συνταγές ωραίες και νόστιμες, τόσο για τις κλασσικές πίτσες, όσο και για τις
πιο απλές και λιτές, αλλά μας άρεσαν ιδιαίτερα και οι «φευγάτες», όπως η
Melanzane, μια πίτσα εμπνευσμένη από τα ελληνικότατα παπουτσάκια με
μελιτζάνα, κρεμμύδι, crispy onion, παρμεζάνα, πεκορίνο και κρέμα ξύγαλο.
Εδώ, η πίτσα είναι το κυρίως γεύμα, γι’ αυτό προτείνονται και τρεις συνοδευτικές
σαλάτες που ολοκληρώνουν την γευστική εμπειρία. Η Caesar’s, η caprese και η ρόκα, προσούτο είναι ακριβώς αυτό που πρέπει. Μη ξεχάσεις να παραγγείλεις για ορεκτικό μια pizza fritta, δηλ. τηγανητές μπουκιές
από το ζυμάρι πίτσας με πατέ ντομάτας, ξύγαλο, σαλάμι Λευκάδος και λάδι
βασιλικού. Εκτός από τις επιλογές σε κρασι, τα τέσσερα κοκτέιλ, δίνουν τον τόνο
στην καθόλα trendy pizzeria του Χολαργού.
Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ.: 210 6564035
Bellagio
Η πίτσα του Bellagio ψήνεται στον φούρνο Morello, όπου χρειάζονται μόνο 3 λεπτά
για να ψηθεί. Έχει οβάλ σχήμα, στη λογική της pinza και εξαιρετική τραγανή υφή.
Είναι αφράτη και λεπτή ταυτόχρονα, ενώ είναι ανάλαφρη σαν αέρας. Τα toppings,
έχουν ενδιαφέροντες συνδυασμούς με ιταλικά υλικά.
Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την Tartufata με μοτσαρέλα, πάστα τρούφας,
καραμελωμένα κρεμμύδια, baby ρόκα, προσούτο, παρμεζάνας και λάδι τρούφας.
Κλασσική και πετυχημένη είναι και η Peperoni, με ντομάτα και μοτσαρέλα. Τέλος, η
Pistacchio με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, μορταδέλα και πέστο φιστικιού κάνει την
διαφορά.
Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6000646
La Gratella
Από το Ναύπλιο στο Χαλάνδρι, η ναπολιτάνικη πίτσα του Gratella παρασκευάζεται
από ζυμάρι που ωριμάζει για 72 ώρες και δίνει μια βάση που είναι πιο αφράτη στις
άκρες και πιο λεπτή στο κέντρο.
Οι αυθεντικές πρώτες ύλες και οι ιταλικές συνταγές, κάνουν τη πιτσαρία να χαρίζει
ιδιαίτερες γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε. Ξεχωρίσαμε την τετράγωνη Sicilian
Cheese Pizza, που είναι παρόμοια με τη κλασική μαργαρίτα και την Penne vodka με
μοτσαρέλα και φυσικά.. κρέμα με βότκα. Επίσης, ενδιαφέρον έχει η πίτσα Tartufata
με κρέμα γάλακτος, κατσικίσιο τυρί, σάλτσα τρούφας και μανιτάρια.
25ης Μαρτίου 21 & Ομήρου, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6851200
Dal Professore
Το γλυκό μαγαζί του Νίκου Δημητροκάλη στην Κηφισιά, απέναντι από τον Άγιο
Δημήτριο, κρύβει πίτσες-διαμαντάκια. Οι πειραματισμοί του σεφ κατέληξαν σ’ ένα
ζυμάρι με φυσικό προζύμι και πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αυτό βοηθάει στο να
παγιδεύεται ο αέρας, δημιουργώντας έτσι μια ανάλαφρη βάση με φουσκάλες, που
όταν ψήνεται -πάντα σε δύο δόσεις -, το ζυμάρι να γίνεται τραγανό μεν αλλά
ταυτόχρονα να μελώνει στο στόμα.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για pinsa, λόγω του σχήματός της.
Έχει δηλαδή αυτό το ωοειδές σχήμα που επιτρέπει στον σεφ να παίζει με
συνδυασμούς. Επιπλέον, προτείνονται δύο ή και τρεις παραλλαγές της ίδιας πίτσας,
κάτι που βολεύει πάρα πολύ.
Μια τέτοια επιλογή είναι η Νorcina, με μοτσαρέλα, σπανάκι, φρέσκο λουκάνικο από
αγριογούρουνο και τρούφα, αλλά και η Professore με μοτσαρέλα, τυρί προβολόνε,
ραγού μπολονέζ και παρμεζάνα.
Αν θες άφησε την επιλογή στον σεφ και ετοιμάσου για μια πίτσα εκτός καταλόγου.
Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ.: 210 6109988
Trattoria
Άλλη μια πολύ ωραία πίτσα στα βόρεια και συγκεκριμένα στη Νέα Ερυθραία, με την
αυθεντική συνταγή του ούτως ή άλλως βέρου Ιταλού, σεφ Zanni Vincenzo.
Εδώ οι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο και σερβίρονται καυτές στο πιάτο.
Δοκιμάστε τη Vera Napoli και οπωσδήποτε τη Leonardo Da Vinci που αποτελείται
από έξι διαφορετικά κομμάτια.
Αναξαγόρα 19, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6253633