fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
Monk's

Έλενα Γιωτάκου

Monk’s Beard

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης συστήνει στο αθηναϊκό κοινό μια κουζίνα βασισμένη στην μαγειρική της φωτιάς.

Monk’s Beard - FlagInLife

Φωτογραφία: Έλενα Γιωτάκου

O Aλέξανδρος Καρακατσάνης αν και νεοεμφανιζόμενος στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή, δεν είναι καθόλου μα καθόλου άγνωστος.

Επί μια επταετία μαζί με την σύζυγο του Φανή Παναγοπούλου, ήταν οι άνθρωποι πίσω από  το γνωστό εστιατόριο San Michali Food & Culture στην Σύρο. Πριν από αυτό είχε μια αξιοπρόσεκτα μεγάλη σε διάρκεια θητεία σε ένα από τα εστιατόρια του πάλαι ποτέ  μύθου Marko Pierre White, κάπου στα Βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο χρόνος κύλησε γρήγορα, η δημιουργική του αύρα και η διάθεση του για καινούριες περιπέτειες όπως μου είπε, τον ώθησαν στην απόφαση να κλείσει τον κύκλο του στην Σύρο, και εδώ και λίγο καιρό, συστήνεται στο Αθηναϊκό κοινό μέσω του νέου του δημιουργήματος.

Το Monk’s Beard, στον Νέο Κόσμο

 Η Μεγάλη αγάπη του Αλέξανδρου και της Φανής για την αλμύρα, τα χόρτα της θάλασσας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην επιλογή του ονόματος για το εστιατόριο. Monk’s Beard λοιπόν (χόρτα της θάλασσας), και όσο αν ακούγεται οξύμωρo, δεν θα βρείτε θαλασσινά πιάτα στο μενού του εστιατορίου. «Τα θαλασσινά δεν είναι ο τομέας μου, προτιμώ το κρέας και τα λαχανικά. Άλλωστε η Σύρος δεν φημίζεται για τους ψαρότοπους της» μου είπε ο Αλέξανδρος πριν προχωρήσουμε στις επιλογές πιάτων.

Monk’s Beard - FlagInLife

Φωτογραφία: Έλενα Γιωτάκου

Πολυπράγμονες και ο δύο, ο μεν Αλέξανδρος φτιάχνει το δικό τους gin δίνοντας έμφασή στο κάρδαμο, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο gin tonic που χρειάζεται ακόμη δουλειά στις ισορροπίες, ενώ η Φανή σχεδιάζει όλα τα κεραμικά σκεύη που θα αντικρίσετε στο τραπέζι σας.

Η Κουζίνα

To βράδυ της επίσκεψης μου, και αντικρίζοντας την ενιαία κάρτα με τις δεκαπέντε επιλογές, τα χειροποίητα αλλαντικά και τα τρία γλυκά, σκέφθηκα: “Να ένα μενού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά”

Σπάνια συναντάμε μαζί στο ίδιο μενού, κουνέλι, πετεινό, πρόβατο και γίδα, πλάι σε ρεβιθάδες , ανοιχτές πίτες με χειροποίητα κρεμώδη τυριά , ανατολίτικα ζυμαρικά και λαχανικά στα καρβουνά, προβάλλοντας έντονα το ελληνικό στοιχείο στην μαγειρική του ταυτότητα.

Η κουζίνα στο Monk’s Beard, ξεκινά και τελειώνει στην φωτιά. Μια στοίβα κούτσουρα δεσπόζουν στην είσοδο, πλάι στον ξυλόφουρνο, ενώ δίπλα, του κρατά συντροφιά μια παρίγια  με τις χαρακτηριστικές τροχαλίες της και το καπνιστήριο.

Ξεκινήσαμε με ένα εξαιρετικό χειροποίητο ψωμί από προζύμι 60 ετών με βούτυρο αλμυρής καραμέλας, γλίνα, και βούτυρο με ελαιόλαδο, μαζί με κάποια από τα δικά τους αλλαντικά. Λούζα, πανσέτα και Biltong. Tο αποξηραμένο μοσχαρίσιο κρέας από την Νότια Αφρική.

Κατόπιν, έφθασε στο τραπέζι μας μια βαθιάς νοστιμιάς χορτοφαγική λιχουδιά. Βιολογικά καρότα, χωρίς την προσθήκη λιπασμάτων, ψημένα στα καρβουνά με σάλτσα αμυγδάλου, και πουρέ καρότου. Δύσκολο να αντισταθείς, στην καπνιστή τους γλύκα.

Κάθε πιάτο που έφτανε στο τραπέζι μας είχε την δική του γοητεία, έντονο χαρακτήρα, βαθιά νοστιμιά και έναν συγκεκαλυμμένο εκσυγχρονισμό.

Monk’s Beard - FlagInLife

Φωτογραφία: Έλενα Γιωτάκου

Ακόμη και οι λιγότερο δυνατές στιγμές όπως ήταν οι λαχανοντολμάδες με κουνουπίδι και ξηρούς καρπούς, είχαν και αυτοί την δική τους διακριτική γοητεία.

Αφού περάσαμε από μια ρεβυθάδα στον ξυλόφουρνο με πικάντικη χαρίσα κι σάλτσα ψητών λαχανικών φθάσαμε στην κορυφαία στιγμή της βραδιάς. Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις σούπες, τους ζωμούς και τις  χώρες προέλευσης τους. Και αυτή ή τόσο νόστιμη  ξεψαχνισμένη γίδα που ήρθε μπροστά μας, με τραχανά, μυρωδικά και έναν διαυγή καπνιστό ζωμό να της προσθέτει μια απρόσμενα μακρά επίγευση, άνετα θα μπορούσε να σερβίρεται σαν ένα γρήγορο γεύμα με ελληνική ταυτότητα, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από ασιατική πολυφωνία.

Monk’s Beard - FlagInLife

Φωτογραφία: Έλενα Γιωτάκου

Εκτός του a la carte menu υπάρχει και ένα degustation στα 75 ευρώ. Από εκεί δοκιμάσαμε τα μοσχαρίσια μαγουλά στον ξυλόφουρνο (ναι, έχουν γίνει μεγάλο trend τα μαγουλά πλέον) με ένα λιγότερο θελκτικό κραμπλ μυρωδικών, καπνιστή μελιτζάν, αγκιναράκια Τήνου και μια όμορφή συμπύκνωσης σάλτσα από το μαγείρεμα του κρέατος.

Τα γλυκά εκτός του χαρακτηριστικού λιβανέζικου (χώρα καταγωγής της Φανής) Halawet el Jiben,  φέρουν την υπογραφή του Μανώλη Στήθου, ενώ την λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο Άρης Σκλαβενίτης.

MONK’S BEARD
Δίπλα 2, Νέος Κόσμος
Τηλ: 210 9588266
Ωράριο: Tρίτη-Σάββατο 18.00-00.30. Κυριακή, Δευτ Κλειστά
Τιμή: 35-50 (χωρίς τα ποτά)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα