Το Αθηναϊκό Matsuhisa δίνει τη δική του εκδοχή μιας κουζίνας Ιαπωνικών καταβολών, προσαρμοσμένη όμως στην καθ’ ημάς ερμηνεία της απόλαυσης.
Ο Nobu Matsuhisa είναι ένας θρύλος της παγκόσμιας γαστρονομίας. Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την Ιαπωνική γαστρονομική παράδοση και ιδίως την παγκοσμιοποιημένη της εκδοχή, αυτή που φτάνει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Από το πρώτο του εστιατόριο στο Λος Αντζελες, μέχρι τη σημερινή αυτοκρατορία του, η επίδραση του Nobu Matsuhisa στην εξάπλωση της Ιαπωνικής κουζίνας ανά την υφήλιο, είναι τεράστια.
Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου chef; Γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος, από τους εκατοντάδες Itamae που έχουν διασχίσει κατά καιρούς τα σύνορα της Ιαπωνίας, φέρνοντας την τέχνη τους στις μητροπόλεις της Δύσης; Αν κοιτάξουμε το menu του Matsuhisa προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι εκεί κρύβεται η απάντηση. Τα πιάτα που περιλαμβάνει είναι τόσο περίτεχνα μελετημένα, που ενώ απευθύνονται στο θυμικό του δυτικού καταναλωτή με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, καταφέρνουν να διατηρούν μια άρρηκτη σχέση με την Ιαπωνική γαστρονομική παράδοση. Αυτή η μοναδική επινόηση με την τόσο μεγάλη απήχηση στους ανά τον κόσμο restaurant goers, έχει πάρει το όνομα “Nobu style” και είναι από τα βασικότερα και πλέον επιτυχημένα trademarks που έχουν δημιουργηθεί στην εστίαση.
Η φιλοσοφία Nobu μπορεί να συνοψιστεί σε ένα τρίπτυχο, το οποίο εξασφαλίζει πάντα την επιτυχία: Κορυφαία πρώτη ύλη, διαχείριση ακριβείας, καθαρότητα γεύσεων. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη χρήση υλικών δανεισμένων από τις κουζίνες του κόσμου, καθώς και ανθρώπους που μπορούν να φέρουν εις πέρας αυτή την τόσο καλά μελετημένη εξίσωση, τότε το αποτέλεσμα είναι η αποθέωση της απόλαυσης.
Στο Αθηναϊκό Matsuhisa, το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της ευρύτερης πρωτεύουσας, το ξενοδοχείο Four Seasons, συντελείται καθημερινά η πραγμάτωση του οράματος του chef Nobu. Αυτό το δύσκολο έργο έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας δύο εξαιρετικοί chefs, ο Θωμάς Κουράκος και ο Τόνυ Βρατσάνος, οι οποίοι φαίνεται να απολαμβάνουν κάθε στιγμή αυτού που κάνουν, καθώς η ανοιχτή κουζίνα δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να διακρίνει τον ρυθμό και το κέφι που επικρατεί στα διάφορα πόστα.
Όσα δοκιμάσαμε χαρακτηρίζονταν από τεχνική τελειότητα, με καθαρή προσέγγιση στη γευστικότητα, καθώς οι πρώτες ύλες πρωταγωνιστούσαν, ακόμα και σε πιάτα όπου η σάλτσα είχε ένταση. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες αρετές της κουζίνας του Matsuhisa. Τα Χτένια με χαβιάρι σε black sesame sauce ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα και ακόμα καλύτερο οι Γαρίδες κοιλάδας με αχινό, κινόα, lemon yuzu και ελαιόλαδο, όπου η μοναδική υφή αυτού του κόκκινου θησαυρού της ελληνικής θάλασσας, χόρευε έναν υπέροχο χορό με τον αχινό και την οξύτητα του dressing, αναδεικνύοντας κάθε παραμικρό άρωμα που ανέδυαν τα εκλεκτά θαλασσινά. Τολμηρή η μίξη stracciatella σε miso για να αναδείξουν έναν λιπαρό και νόστιμο – καψαλισμένο στις άκρες – σολομό. Τα nigiri εδώ γίνονται ιδανικές παλέτες για να απολαύσουμε τα εκλεκτά toppings τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε otoro (κοιλιά τόνου), καθώς και την καραβίδα με λεπτομέρεια από το εσωτερικό του κεφαλιού, που γεμίζει με θάλασσα την παλέτα.
Στο κρέας και γενικά στο ψήσιμο “μιλάει” η robata με ειδικά κάρβουνα που έρχονται από την άλλη άκρη της γης για να δώσουν το ιδανικό άρωμα σε ό,τι ψήνεται. Ασφαλώς, το Wagyu εδώ έχει την τιμητική του. Εμείς το δοκιμάσαμε σε tenderloin σε σουβλάκι και σε steak. Το A5 δε χρειάζεται συστάσεις, καθώς το marbling του προσδίδει βουτυρένιο και ουμάμι χαρακτήρα. Η απογείωση όμως έρχεται κι εδώ με το μοναδικής ακρίβειας ψήσιμο, πράγμα που έγινε εξίσου εμφανές στο Φιλέτο λαβράκι με jalapeno dressing και red onion, το οποίο ήρθε ιδανικά φρέσκο και ζουμερό.
Η λίστα κρασιών και sake που επιμελείται η εξαιρετικά ταλαντούχα και επικοινωνιακή head sommelier Κωνσταντίνα Οικονόμου είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, όπως και το καλά μελετημένο pairing που μας ετοίμασε με κρασί και sake. Τα γλυκά του pastry chef Γιώργου Κουστένη κινούνται σε comfort επιλογές, με γευστικότητα και αρτιότητα στην εκτέλεση. Το σέρβις πάντα παρόν και πρόθυμο να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη, ενώ και η μουσικές επιλογές δίνουν ρυθμό και κοσμοπολίτικα vibes.
Το Nobu style είναι δίπλα μας, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και, χωρίς να μπορώ να συγκρίνω τα εστιατόρια του chef-φαινόμενο μεταξύ τους, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα πρέπει να είναι περήφανος για το επίπεδο του συγκεκριμένου εστιατορίου. Από τη δουλειά των ανθρώπων που είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου, μέχρι το location, που είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα στην Ευρώπη, όλα συνηγορούν ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο αποτελεί μια εμπειρία που όλοι οι λάτρεις της γαστρονομίας πρέπει να χαρίσουν στον εαυτό τους.