Η ιδέα του απόλυτου ελληνικού καλοκαιριού έχει βρει, εδώ και χρόνια, στην καρτ-ποστάλ της Σαντορίνης τη φαντασίωσή της, με την ηφαιστειακή Καλντέρα να κόβει την ανάσα, προσελκύοντας αυξανόμενο αριθμό από τουρίστες και επενδυτές, που ενισχύουν το προφίλ του νησιού.
Η φετινή υπεροχή της Σαντορίνης ως trendsetter του πολυτελούς τουρισμού παγκοσμίως παραμένει δυνατή και ενισχυμένη με νέες αφίξεις σε a-list ξενοδοχεία τουριστικών κολοσσών και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, όπου βραβευμένοι σεφ αναδεικνύουν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας μια αναβαθμισμένη fine dining σκηνή.
To Magma Resort Santorini από τον Όμιλο Hyatt
Tο πολυβραβευμένο εστιατόριο Σπονδή προσγειώθηκε στο Magma Resort, και ως Magma by Spondi άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο. Eίναι το πρώτο ξενοδοχείο του Ομίλου Hyatt στο Αιγαίο και βρίσκεται στην περιοχή Βούρβουλο, κοντά στην Οία, που εξασφαλίζει μια θέση στην πρώτη σειρά όσον αφορά τη συγκλονιστική θέα του νησιού.
Με αισθητική εμπνευσμένη από την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, αλλά και τον ηφαιστειογενή χαρακτήρα του νησιού, το «Magma Resort» παντρεύει την αύρα του παραδοσιακού οικισμού με στοιχεία όπως η λάβα και η ηφαιστειακή πέτρα και δίνει έμφαση στον βιώσιμο σχεδιασμό, με τους παραδοσιακούς παλιούς αμπελώνες που το περιβάλλουν.
Ο Απόστολος Τραστέλης με τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin σεφ Arnaud Bignon, που υπογράφει το μενού, παντρεύοντας τη διεθνή υψηλή γαστρονομία με την κυκλαδίτικη παράδοση, παραδίδουν πιάτα που ανεβάζουν τον πήχη με την καλλιτεχνική τους προσέγγιση.
Magma Resort, Βουρβούλος, τηλ. 21 0339 2200
Το εστιατόριο Botrini’s Santorini στο Katikies Hotel
Το δημιουργικό δαιμόνιο του Ιταλοκερκυραίου σεφ Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος από πέρυσι ανέλαβε το ιστορικό Selene, διευρύνεται φέτος, καθώς η γευστική του μπαγκέτα ενορχηστρώνει τη συνολική γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών του Ομίλου Katikies. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ μεταφέρει το Botrini’s Santorini, που βρήκε τη θέση του στην προνομιακή βεράντα του Katikies Hotel στην Οία, και σερβίρει tailor made πιάτα, σε πλήρη αρμονία με το wow στοιχείο της συγκλονιστικής θέας στην Καλντέρα.
Τα υψηλής τεχνικής πιάτα αντλούν έμπνευση από τις προσωπικές γευστικές αναμνήσεις του σεφ από τις δύο πατρίδες του, την Τοσκάνη και την Κέρκυρα, που περνάνε από το κυκλαδίτικο φίλτρο. Η παραλλαγή της ιταλικής καρμπονάρας, το καπνιστό carpaccio ξιφία και το ραγού πάπιας με χειροποίητες παπαρδέλες είναι ένα μικρό δείγμα από το a la carte και το μενού γευσιγνωσίας -χορτοφαγικό 11 σταδίων, και μη 14 σταδίων.
Παράλληλα, το Selene συνεχίζει να τιμά τα 40 χρόνια ιστορίας του μέσα από το μυσταγωγικό σκηνικό του Katikies Garden στα Φηρά, με τρία μενού -ανάμεσά τους και το Mnēmes, που συμπεριλαμβάνει ένα πιάτο αφιερωμένο στον αξέχαστο δημιουργό του, Γιώργο Χατζηγιαννάκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νέο project Oma, με έμφαση στις ωμές θαλασσινές σπεσιαλιτέ, που ολοκληρώνουν την εμπειρία της υψηλής γαστρονομίας.
Katikies Santorini, Οία, 22861 86654
Katikies Garden, Φηρά, 22860 22249
Το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου στο Grace Hotel
To ύφος της θαλασσινής νεοελληνικής κουζίνας που δημιούργησε ο Λευτέρης Λαζάρου με το Βαρούλκο, για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, βρήκε ιδανική θέση στο διεθνούς φήμης ξενοδοχείο Grace Hotel στο Ημεροβίγλι.
Στο Varoulko Santorini, η εμβληματική κουζίνα του σεφ εμπλουτίζει τον γαστρονομικό χάρτη και συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό, διατηρώντας το αστέρι Michelin, που κέρδισε πρώτη φορά το 2009.
Η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα του Grace Hotel, μέλος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection, προσφέρει το ιδανικό setting για τις συναρπαστικές γεύσεις του Varoulko Santorini. Η ανθολογία από τις all time classic σπεσιαλιτέ του Λαζάρου, όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το κριθαράκι με γαρίδες, γλυκό κρασί από τη Λήμνο, μπούκοβο και παρμεζάνα και η άλλοτε ταπεινή πεσκανδρίτσα, σερβίρονται στους καλεσμένους του ξενοδοχείου με τις high-end υπηρεσίες σε μια απόλυτη συνέργεια θέας, γεύσης και αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας. Στα plus της εμπειρίας, και τα κοκτέιλ του 363 Bar by Baba Au Rum, με τον Θάνο Προυναρούς να δίνει ξεχωριστή ταυτότητα στην bar σκηνή της Σαντορίνης, παντρεύοντας την τεχνογνωσία του βραβευμένου αθηναϊκού bar με τις ιδιαίτερες τοπικές πρώτες ύλες του νησιού.
Grace Hotel, Ημεροβίγλι, 22860 21300
Η παγκοσμίου φήμης κουζίνα του Nobu στη Σαντορίνη
Χολιγουντιανών προδιαγραφών δόξες ζει το Ημεροβίγλι, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Αμερικανό παραγωγό ταινιών Meir Teper και τον σεφ Νobu Matsuhisa να συνεργάζονται στο boutique ξενοδοχείο Nobu Hotel and Restaurant Santorini, τη διαχείριση του οποίου έχει η MonteRock International, των επιχειρηματιών Δήμου Στασινόπουλου και Πέτρου Στάθη.
Το boutique ξενοδοχείο, με τις πέντε υπερπολυτελείς βίλες με ιδιωτικές πισίνες, προσφέρει εμπειρία exclusive διαμονής, με την πισίνα υπερχείλισης δύο επιπέδων να ανοίγεται μπροστά στα πορφυρά χρώματα του διάσημου ηλιοβασιλέματος του νησιού, την πολυφωτογραφημένη Καλντέρα, αλλά και το Αιγαίο. Το γυμναστήριο και το πλήρως εξοπλισμένο spa δίνουν πόντους ευεξίας, ενώ το μενού του παγκοσμίως διάσημου σεφ βάζει στην εξίσωση τη γαστριμαργική εμπειρία, σερβίροντας signature ιαπωνοπερουβιανή fusion κουζίνα.
Nobu Hotel Santorini, Ημεροβίγλι, 2286 025570
Η Coco-Μat στην Καλντέρα
Στο Ακρωτήρι έρχεται και το νέο boutique resort του brand Coco-Μat, γνωστού πλέον σε όλο τον κόσμο για την eco friendly και feel good φιλοσοφία του. Ενα ονειρικό καταφύγιο, φωλιασμένο στα υπέροχα τοπία της Σαντορίνης, που προσφέρει πολυτελή φιλοξενία, η οποία δένει άψογα με τη minimal ομορφιά της κυκλαδίτικης φύσης.
Στους ενοίκους του resort θα παρέχονται, εκτός από την ενσυνείδητη, ποιοτική και luxurious διαμονή, τα γνωστά ξύλινα ποδήλατα της Coco-Μat για βόλτες στα καλντερίμια, υπηρεσίες ηχοθεραπείας, μασάζ και γιόγκα.
Coco-Mat Hotel Santorini, Ακρωτήρι, 698 732 4329
Κοσμοπολιτισμός με ιταλική εσάνς στο Radisson Blu Zaffron Resort
Mε εστιακό σημείο την κοσμοπολίτικη πισίνα του, το Radisson Blu Zaffron Resort, του Ομίλου Fais, παίρνει το όνομά του από το σαφράν, τον κρόκο του σπάνιου λουλουδιού που ανθίζει ακόμα στη Σαντορίνη. Στην παραλία Καμάρι, με τον επιβλητικό λόφο να αναβαθμίζει το background, οι 103 σουίτες του συνθέτουν μια όαση χαλάρωσης, ευεξίας και αρμονίας, σε ένα resort που στοχεύει με επιτυχία στη σύζευξη της ποιότητας στο service με τον μεσογειακό κοσμοπολιτισμό.
Η ηχηρή γαστρονομική συνεργασία με το Ιταλικό Ζeffirino, τον ιστορικό γαστρονομικό θρύλο της Γένοβας, που αποτελεί επιλογή προσωπικοτήτων όπως οι Πάπες της Ρώμης, αλλά και η Σοφία Λόρεν και ο Έρος Ραμαζότι, δημιουργούν την κυκλαδίτικη εκδοχή του, που καταφέρνει να μπλέκει την αυθεντική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με μια εσάνς Σαντορίνης, συνδυάζοντας παραδοσιακές ιταλικές συνταγές με τοπικά υλικά.
Το εστιατόριο που ξεκίνησε ο Zeffirino Belloni στα χρόνια του Μεσοπολέμου εξελίχθηκε και πλέον ταξιδεύει και στο Αιγαίο, με άξιο συνεχιστή τον σεφ και εγγονό του Zeffirino, τον Luciano Belloni. Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να απολαύσουν την κρυφή συνταγή του Pesto Genovese, που έχει δοξαστεί σε όλο τον κόσμο, μαζί με εξαιρετικές ανάλαφρες φοκάτσιες, πίτσες, σαλάτες, χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και φρέσκο ψάρι μαγειρεμένο σε κρούστα αλατιού. Την εμπειρία ολοκληρώνουν η premium wine list, με τοπικές και ιταλικές ετικέτες, και τα cocktails, που φέρουν την υπογραφή του bar wizard Σπύρου Κερκύρα.
Αρχαία, Καμάρι, 210 7101100, [email protected]
Design με έμφαση στην παράδοση της Σαντορίνης από το NOUS Hotel
Το NOUS Hotel, του διεθνούς φήμης συλλέκτη τέχνης Δάκη Ιωάννου, ετοιμάζει το πρώτο εκτός Αθηνών ξενοδοχείο της οικογένειας και βρίσκεται στη Μεσαριά, το soft opening του οποίου αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.
Το αρτιστίκ DNA του ιδιοκτήτη του διαπερνά την αισθητική του resort, όπου η minimal αρχιτεκτονική και οι design γραμμές βρίσκουν την έκφρασή τους σε κυκλαδίτικο ύφος. Η χρωματική παλέτα της ζεστής τερακότας, εμπνευσμένη από τα χρώματα του ηφαιστείου, αλλά και η διάσημη κουλούρα (γνωστή τεχνοτροπία του πλεξίματος των αμπελιών στη Σαντορίνη για την προσταστία από τους ανέμους) εξυμνούν την παράδοση του νησιού, ενώ έμφαση θα δοθεί και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο οινογνωσίας, με κρασιά τοπικών παραγωγών.
Το resort θα αποτελείται από 121 δωμάτια και θα είναι το μεγαλύτερο του νησιού, με πριβέ πισίνες, ιδιωτικούς αλλά και κοινόχρηστους κήπους με φραγκοσυκιές, ευρύχωρα δωμάτια, bungalows και σουίτες, ενώ θα διαθέτει spa, γυμναστήριο και εξωτερικό χώρο για γιόγκα.
NOŪS Santorini, Μεσαριά, 21 0327 3200
Το Hilton στην καρδιά του Αιγαίου
Το Sea Breeze Santorini Beach Resort σηματοδοτεί την είσοδο του Curio Collection by Hilton και είναι ένα brand παγκόσμιου βεληνεκούς στη Σαντορίνη. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού με την πλούσια ιστορία, την ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία και την κατάμαυρη αμμουδιά του Εξωμύτη. Αποτελείται από 37 πολυτελείς κατοικίες, αυτόνομες σουίτες, δύο μεγάλες πισίνες, ιδιωτική παραλία, υπερσύγχρονο σπα και γυμναστήριο, με αρχιτεκτονικό ύφος, που υπηρετεί το μίνιμαλ κυκλαδίτικο στοιχείο, πάντα με έμφαση στην πέτρα, το λευκό και το ξύλο.
Ο executive chef Παύλος Κυριάκης επιμελείται τη γευστική εμπειρία στα δύο εστιατόρια fine dining του resort, το Sea Breeze και το Aura, όπου, συνδυάζοντας την καλοκαιρινή αύρα με τα φρέσκα τοπικά υλικά και τις παραδοσιακές γεύσεις, με ανεβασμένες τεχνικές μαγειρικής βαδίζει με χάρη στα πιο όμορφα μονοπάτια της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, παρέα με τα καλύτερα κρασιά της Σαντορίνης.
Sea Breeze Santorini Beach Resort, Curio Collection by Hilton, Εξωμυτης, 2286 440600
Ηχηρά ονόματα σεφ ανανεώνουν το ενδιαφέρον
Εκτός από τα νέα openings, η απόβαση μεγάλων ονομάτων της γαστρονομίας σε παλαιότερα ξενοδοχειακά και εστιατορικά projects συμπληρώνει το παζλ της υψηλού επιπέδου γαστριμαργικής κυκλαδίτικης σκηνής.
Ξεκινώντας την έβδομη σεζόν του, το The Athenian House, διεθνώς διακεκριμένο στη λίστα των 50 Best Discovery Restaurant, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ημεροβίγλι τον πολυβραβευμένο Έλληνα σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και τον Γάλλο σεφ Ζερόμ Σέρες. Οι δυο τους ενώνουν το ταλέντο τους και επανεφευρίσκουν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, σε τρία μενού γευσιγνωσίας, όπου συνδυάζουν άγρια χόρτα, τοπικά βότανα, ξηρούς καρπούς και φρούτα με θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, αλλά και βιώσιμες επιλογές κρέατος, όπως το αρνί που εκτρέφεται με χαμηλού αντικτύπου γεωργία από τοπικές φάρμες. Τα cocktails υπογράφει ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Γκικόπουλος.
Ο Jean Charles Metayer φέρνει στο Kivotos Santorini και στην κουζίνα του εστιατορίου Mavro τη γαλλική φινέτσα που διακρίνει τη μαγειρική του φιλοσοφία, ενώ ο Άρης Βεζενές συνεχίζει την πολύ καλή δουλειά στο ομώνυμο εστιατόριο εντός του Cavo Tagoo.
Ο Άνταμ Κοντοβάς βρίσκεται στο Alali του ξενοδοχείου Astarte Suites, ο Χάρης Νικολούζος στο Άρωμα Αυλής του Αρτέμη Καραμολέγκου, ο Τάσος Στεφάτος στο Elements του Canaves Oia Epitome και στο Petra του Canaves Oia Hotel και η Αυγερία Σταπάκη παραμένει για δεύτερη χρονιά στο Mia’s στην Οία.
Τέλος, στο Andronis Boutique Hotel ο τριάστερος Emmanuel Renault συνεχίζει για πέμπτη χρονιά τη συνεργασία του με το Lauda, καθώς και στο Lycabettus του Andronis Luxury Suites βρίσκουμε τον νεαρό σεφ Χρήστο Καραγιάννη.