fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Feyrouz Transitional Kitchen: Μια cultural based εμπειρία με αέρα Ανατολής
Feyrouz

Feyrouz Transitional Kitchen: Μια cultural based εμπειρία με αέρα Ανατολής

To Feyrouz Transitional Kitchen μας μυεί στην ταυτότητα και την ουσία της λεβαντίνικης παράδοσης, παραδίδοντας μαθήματα φιλοξενίας και αυθεντικότητας. 

 

Στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται μια γειτονιά όπου οι γεύσεις της Ανατολής σε ταξιδεύουν. Εξερευνώντας τη γαστρονομική συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, το Feyrouz μάς πρωτοσυστήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια και αμέσως ξεχώρισε για την κουζίνα του και τις πληθωρικές γεύσεις της Μέσης Ανατολής. Μέσα από λαχταριστά λαχματζούν και πεϊνιρλί (πίντε), σούπες, και το ανάρπαστο νοχουτλού με μπασμάτι, ρεβίθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο, μας μετέφερε τη γαστρονομική ιστορία μιας οικογένειας με καταβολές από Αντιόχεια, Λίβανο, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη. Η ίδια οικογένεια, άνοιξε λίγα χρόνια αργότερα ακριβώς απέναντι, έναν χώρο απλό, ευήλιο και ζεστό, όπου πρωταγωνιστεί η μυρωδιά του βουτύρου. Στις προθήκες του, κιουνεφέ με τραγανό κανταΐφι, λιλιπούτια σεκέρ παρέ, συγκλονιστικός μπακλαβάς και πολλά άλλα, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Feyrouz Transitional Kitchen
Πηγή: Facebook

Φέτος, μια δεκαετία μετά το πρώτο τους βήμα, μας παρουσιάζουν ένα ακόμα νέο project: το Feyrouz Transitional Kitchen. Μια ιντριγκαδόρικη μετάβαση (transitional) σ’ ένα ενδιαφέρον πάντρεμα παράδοσης (tranditional) και πειραματισμού, που μας εισάγει λίγο πιο βαθιά σε όσα συνιστούν την ταυτότητα και την ουσία της λεβαντίνικης παράδοσης και κουζίνας. O χώρος, σε φυσική συνέχεια με αυτόν του ζαχαροπλαστείου και διακριτά διαχωρισμένος με μια βαριά κουρτίνα (αλλά σε συνεχή επικοινωνία), δίνει την εικόνα μιας prive, αλλά παράλληλα συμμετοχικής θα έλεγα, κατάστασης. Η λιτή,ׄ ευρύχωρη και εντυπωσιακά ψηλοτάβανη σάλα με τους δύο μίνιμαλ πολυελαίους, είναι απαλλαγμένη από περιττούς μαξιμαλισμούς, δημιουργώντας μια αίσθηση ανεπιτήδευτης πολυτέλειας που συναντιέται όμως με την οικειότητα που νοιώθεις στο σαλόνι ενός φιλόξενου σπιτιού.

Feyrouz Transitional Kitchen

Στο κέντρο του Feyrouz Transitional Kitchen δεσπόζει το ένα και μοναδικό τραπέζι οκτώ έως δέκα θέσεων, που ενισχύει την έννοια της κοινότητας, της συνεύρεσης και της ενεργής συμμετοχής γύρω όλα όσα το φαγητό μας καλεί να μοιραστούμε. Ο Ανδρέας Κιλτσικσής μας υποδέχθηκε εγκάρδια με την απλότητα και την χαρακτηριστική ευγένεια των ανθρώπων του Feyrouz, κάνοντάς μας να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή. Το όμορφο καλωσόρισμα συμπληρώθηκε με το ιδιαίτερο μουσικό μπλέξιμο λιγότερων γνωστών ρεμπέτικων και των ήχων γοητευτικής μουσικής από τα Séma live sessions (μουσικά events που πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή τα απογεύματα, όπου ο Ανδρέας καλεί αγαπημένους φίλους και μουσικούς για να παίξουν τις μουσικές τους και να περάσουν καλά).

Feyrouz muhammara hummus mutabal
Muhammara, hummus και mutabal.

Και κάπου εκεί άρχισε να «τραγουδάει» το φαγητό του Feyrouz με τα ανατολίτικα ακόρντα του. Το προζυμένιο ψωμί με μείγμα μπαχαρικών Za’atar και αγριοκύμινο που φτιάχνουν σε συνεργασία με το Line Athens, συνοδεύτηκε όπως θα έκαναν και στην Αντιόχεια, με mutabal (ταχίνι, καπνιστή μελιτζάνα, αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης), hummus και muhammara (από καπνισμένες κόκκινες πιπεριές με ρόδι και καρύδια).

Feyrouz kibbeh tart
Vegan τάρτα kibbeh.

Ένα δροσερό tabouleh με ψιλοκομμένο ωμό κουνουπίδι, συνδυαζόταν αρμονικά με σταφίδα, ρόδι, μυρωδικά εποχής και ροδόξινο Αντιοχείας, ενώ ακολούθησε η vegan τάρτα kibbeh. Mια πιο ελαφριά (ψητή και όχι τηγανητή) διασκευή του παραδοσιακού κίμπε, με γέμιση μανιτάρι κρασάτο, συνοδευόμενη με γιαούρτι σόγιας, ταχίνι, φουντούκι και λίγο pul biber.

Feyrouz hungiar beyendi
Hungiar beyendi.

Στο τραπέζι μας προσγειώθηκαν και άλλα πιάτα βαθιάς νοστιμιάς, όπως τα σαρμαδάκια με σέσκουλα και τραχανά, μαζί με το κρεμώδες τυρί labneh «ένα γιαούρτι που θέλει να γίνει τυρί» όπως ανέφερε χαριτολογώντας ο Αντρέας, κεμπάπ από κιμά κόκορα με σάλτσα κρασιού και πιλάφι freekeh με βρασμένα ρεβίθια, βούτυρο και πράσινο φιστίκι. Όσο για το hungiar beyendi του Feyrouz, ήταν απλά συγκλονιστικό.

Feyrouz γαλατομπούρεκο
Λάζικο γαλατομπούρεκο.

Ο γλυκός επίλογος έγινε με ένα λάζικο γαλατομπούρεκο, μια διαφορετική αφήγηση του πρώιμου γαλατομπούρεκου, με φρέσκια αιγοπρόβεια μυζήθρα Κρήτης που αναδείκνυε ισορροπημένα το αλμυρό με το γλυκό στοιχείο. Γλυκό αξιομνημόνευτο, από αυτά που σε κάνουν να παραμιλάς, κάνοντας ακόμα πιο ηχηρή την απουσία των ωραίων και με άποψη γλυκών από την εστιατορική Αθήνα. Η λίστα κρασιού, μικρή και περιεκτική, με προσιτές ετικέτες και σε ποτήρι, όλες τους από τον ελληνικό αμπελώνα και ήπιων παρεμβάσεων, ταιριάζουν ταμάμ με την κουζίνα του Feyrouz.

Feyrouz Transitional Kitchen

Kαθόλη τη διάρκεια του δείπνου μας, ο Αντρέας μας μιλούσε με πάθος για την πατρίδα του την Αντιόχεια και όλα όσα διαμορφώνουν την ξεχωριστή γευστική ταυτότητα μιας κουζίνας με ιστορία χιλιάδων ετών, που σύμφωνα άλλωστε με την UNESCO βρίσκεται ανάμεσα στις γαστρονομικές πρωτεύουσες της Τουρκίας. Μάθαμε για το ροδόξινο (κάτι σαν αλμυρό πετιμέζι), το μεγάλο γαστρονομικό καμάρι της κουζίνας του τόπου του και σύγχρονο umami της περιοχής, το Za’atar που έρχεται κατευθείαν από το χωράφι τους στο χωριό, τα μπαχάρια, τις ζύμες και τους τρόπους μαγειρέματος, και τόσα άλλα που έκαναν την παραμονή μας στο Feyrouz μια μοναδική εμπειρία.

Feyrouz Transitional Kitchen

Από το Feyrouz Transitional Kitchen θα φύγετε σίγουρα χορτασμένοι από γεύσεις, αρώματα, ιστορίες και ήχους που δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Πρόκειται, ίσως, για την πιο ολοκληρωμένη cultural based εμπειρία γύρω από το φαγητό που προσφέρεται αυτή την στιγμή στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, δοσμένη με μεγάλη ειλικρίνεια, γνώση και αυθεντικότητα. Η γεύση, αίσθηση που εύκολα ξελογιάζει και δύσκολα την ξεχνάει κανείς, έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μνήμη, το μητρικό τραπέζι και το ζεστό φαΐ, και να είστε σίγουροι ότι θα τα βρείτε όλα εδώ. 

Feyrouz Transitional Kitchen
Λεβαντίνικη Κουζίνα
Διευθ: Καρόρη 23 Αθήνα (Κέντρο), 105 51
Τηλ: 213 0318060
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-22:00, Παρ-Σαβ. 12:00-23:00, Δευτ. 09:00-22:00, Κυρ. κλειστά
Τιμή: 30€ (χωρίς το κρασί)

Για κρατήσεις δείτε εδώ ή στο καλέστε στο 216 7005923.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα