fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Εσείς προτιμάτε το Βερίκοκο ή το Ροδάκινο;
pexels.com/@karolina-grabowska/

pexels.com/@karolina-grabowska/

Εσείς προτιμάτε το Βερίκοκο ή το Ροδάκινο;

Από τα πιο καλοκαιρινά φρούτα, μετά το καρπούζι και το πεπόνι, είναι το ροδάκινο και το βερίκοκο. Και τα δυο μπορούν να είναι από απίστευτα γλυκά μέχρι πολύ στυφά. Για να δούμε όμως τα οφέλη τους στην διατροφή μας…

Είναι σίγουρο, ότι εκτός από την υπέροχη γεύση τους τα φρούτα αυτά μας χαρίζουν και μια καλή υγεία μέσα από τις πολλές και σημαντικές ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ροδάκινο

Το ζουμερό ροδάκινο μπορεί να είναι το πιο γλυκό φρούτο του καλοκαιριού. Μπορούμε να το απολαύσουμε σε μπρουσκέτα με burrata και prosciutto, να γίνει εκπληκτικό sorbet ή να είναι μέρος μίας καλοκαιρινής sangria.

Eίναι μια μέτρια πηγή βιταμινών και μετάλλων, ειδικότερα σε Βιταμίνη C, Α και κάλιο. Όλες οι επιλογές φρούτων αποτελούν σημαντικό όφελος για την καρδιά, αλλά τα ροδάκινα έχουν ένα πλεονέκτημα παραπάνω. Σύμφωνα με έρευνες το εκχύλισμα ροδάκινου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα φρούτα με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε Β-καροτίνη, η οποία εξασφαλίζει την καλή υγεία των ματιών μας. Τα ροδάκινα περιέχουν βιταμίνες A και C. Η Β-καροτίνη θρέφει και προστατεύει τους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών μας, μειώνοντας το ρίσκο του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, οι βιταμίνες A και C εξασφαλίζουν την καλή όραση αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Η βιταμίνη A που περιέχεται στα ροδάκινα ενυδατώνει το δέρμα και του δίνει απαλή υφή κι η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που το προστατεύει από αλλοιώσεις. Ένα μεγάλο ροδάκινο την ημέρα μπορεί να διατηρήσει το δέρμα μας λαμπερό κι αψεγάδιαστο. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό του απευθείας στο δέρμα μας για να το προφυλάξουμε από μαύρους κύκλους και ρυτίδες.

Τα ροδάκινα δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Τα δε σάκχαρα του φρούτου είναι φυσικά, κάνοντάς το ένα θρεπτικό και γευστικό σνακ, ειδικά για όσους βρίσκονται σε διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια περιττού βάρους.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των ροδάκινων είναι αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ τα χυμώδη φρούτα είναι γνωστά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, αλλά και των τύπων καρκίνου του στόματος. Η κατανάλωση ροδάκινων βοηθά στην αποβολή τοξινών από το έντερο, τα νεφρά, το στομάχι και το ήπαρ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες και κάλιο.

Fun Fact
Ένα ροδάκινο μέτριου μεγέθους έχει 68 θερμίδες καιαρέχει πάνω από δύο γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Μας χορταίνουν και μας κρατούν μακριά από σνακ πιο παχυντικά και με επεξεργασμένα συστατικά.

pexels.com/@polina-tankilevitch/
pexels.com/@polina-tankilevitch/

Βερύκοκο

Προσωπικά δεν είμαι fan, αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι μπορεί να είναι απολαυστικό, αν είναι μαλακό και γλυκό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρωμαίοι τα έλεγαν και «χρυσόμηλα». Τα πρώτα βερίκοκα  εμφανίζονται τον Ιούνιο. Μας αποζημιώνουν με τη γευστική σάρκα τους και τις θρεπτικές ιδιότητες τους. Θεωρούνται ιδανικά για γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτες, αλλά και το sorbet τους είναι μοναδικό.

Πλούσια σε βιταμίνη Α, τα βερίκοκα συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών. Εμπεριέχουν β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Κυρίως τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία, και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Φαίνεται πως έχουν ευεργετικές συνέπειες και για το αίμα μας, καθώς είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα και περιέχουν σίδηρο. Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας. Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και της βλάβης του δέρματος είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση αλλά και ο καπνός από τα τσιγάρα. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι βερίκοκο λόγω της σύστασης και των βιταμινών, μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο υγιής και λαμπερή.

Τέλος, έχουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την ανάπτυξη πολλών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τώρα, αν εσείς θα προτιμήσετε το βερίκοκο ή το ροδάκινο, είναι δική σας απόφαση. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Δεν αποτελούν μόνο μία ελαφριά πηγή ενέργειας αλλά και μία δυνατή και βέβαιη ενίσχυση της καλής υγείας του οργανισμού μας.

Περισσότερα