Παρά το γεγονός ότι το Πήλιο αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για όλο τον χρόνο, υπάρχουν ακόμα κάποιες λιγότερο γνωστές πλευρές του. Ας γνωρίσουμε μία από τις πλέον όμορφες.
Το Πήλιο, ένας από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς της Ελλάδας, βρίσκεται ανάμεσα στο Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγασητικό κόλπο. Συνδυάζοντας μοναδικά τη βουνίσια ατμόσφαιρα με τη θαλασσινή αύρα, το Πήλιο προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες για κάθε εποχή του χρόνου. Καταπράσινα δάση, γραφικά χωριά, πεντακάθαρες παραλίες και πλούσια παράδοση συνθέτουν τον καμβά ενός τόπου που μαγεύει κάθε επισκέπτη.
Αν κάνουμε μια μικρή έρευνα στους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας, οι περισσότεροι θα γνωρίζουν χωριά όπως η Πορταριά, η Μακρυνίτσα, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα και οι Μηλιές. Λίγοι θα γνωρίζουν τις Πινακάτες, την Αργαλαστή και τον Άγιο Ιωάννη και ελάχιστοι τον Άγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια. Τα δύο αυτά χωριά συνομιλούν κάθε βράδυ, όταν τα φώτα του ενός τρεμοπαίζουν στον ορίζοντα του άλλου, ενώ ενώνονται από ένα από τα ομορφότερα περιπατητικά μονοπάτια του βουνού των Κενταύρων.
Φεύγοντας από τον Βόλο με κατεύθυνση προς Αγριά, ο επισκέπτης αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την αύρα του Παγασητικού κόλπου. Φτάνοντας στην Αγριά, θα συναντήσει μια πινακίδα που θα τον βγάλει από την παραλιακή οδό, προς τον ορεινό όγκο. Η πινακίδα γράφει: Προς Δράκεια, Μαρτυρικό Χωριό. Η διαδρομή προς Δράκεια είναι μια σταδιακή εισαγωγή στη χλωρίδα και την πανίδα του Πηλίου. Ξεκινάει πεδινά με ελαιώνες και καθώς ανεβαίνεις πιο ψηλά, τις ελιές αντικαθιστούν οι καστανιές, οι δρύες και οι οξιές. Λίγο πριν μπούμε στη Δράκεια θα συναντήσουμε μηλιές και αχλαδιές, ενώ αν είμαστε τυχεροί θα πετύχουμε οικογένειες αγριογούρουνων που διασχίζουν συχνά τον επαρχιακό δρόμο.
Μπαίνοντας στη Δράκεια, θα συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι την ταβέρνα του Μεταξογένη, η οποία αποτελεί από μόνη της έναν καλό λόγο να την επισκεφθεί κανείς, καθώς εκεί, ο Κώστας Μεταξογένης και η οικογένειά του, κρατούν ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του Πηλίου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το παραδοσιακό Μπουμπάρι, καθώς και τη μοσχαροκεφαλή, ενώ μην παραλείψετε να ζητήσετε για επιδόρπιο γιαούρτι με παραδοσιακό γλυκό κουταλιού. Αν είναι χειμώνας, το τζάκι θα σας ζεστάνει επαρκώς μέσα στη σάλα, ενώ το καλοκαίρι απολαύστε τη δροσιά του Πλάτανου στη μικρή πλατεία.
Δίπλα στον Μεταξογένη βρίσκεται το καφέ Λιγορέμα, με μια μικρή σάλα γεμάτη από σπιτίσια έπιπλα vintage αισθητικής, στο οποίο η Άννα θα σας περιποιηθεί, φτιάχνοντάς σας ζεστά τοπικά ροφήματα ή καλοφτιαγμένο καφέ. Λίγο πιο κάτω ο παραδοσιακός φούρνος του χωριού, ένα πραγματικό αξιοθέατο, όπου οι ιδιοκτήτες ψήνουν ψωμί σε ξυλόφουρνο, με τον ίδιο τρόπο, εδώ και πολλές δεκαετίες.
Λίγο πριν, βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων της Δράκειας. Όπως αναφέραμε στην αρχή, η Δράκεια αποτελεί ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας. Στις 18 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 115 αμάχους άνδρες κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για τον θάνατο δύο Γερμανών στρατιωτών από αγωνιστές του ΕΑΜ. Αυτή η έλλειψη ανδρικού πληθυσμού, οδήγησε τις εναπομείνασες γυναίκες να εγκαταλείψουν το χωριό, το οποίο δεν αναπτύχθηκε στη συνέχεια, όσο άλλα χωριά του Πηλίου. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που η Δράκεια μέχρι και σήμερα δεν έχει ανάλογη τουριστική υποδομή με άλλα χωριά του Πηλίου, παρότι η ομορφιά του φυσικού τοπίου είναι απαράμιλλη.
Στη Δράκεια, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, διανύοντας μια σύντομη διαδρομή που περιλαμβάνει τη διάσχιση μιας χειροποίητης κρεμαστής ξύλινης γέφυρας. Στην πάνω πλατεία του χωριού, λειτουργεί μικρό καφέ, ενώ η θέα του Παγασητικού κόβει την ανάσα. Ακριβώς κάτω από την πλατεία, ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στον Άγιο Λαυρέντιο, μέσα από μια μοναδική διαδρομή, με φυσική ομορφιά που σπάνια θα έχετε βρει αλλού. Οι περιπατητές θα διασχίσουν δύο χειμάρους, οι οποίοι την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν αρκετό τρεχούμενο νερό, θα μαζέψουν κάστανα το φθινόπωρο και θα ακούσουν την ησυχία του αιωνόβιου δάσους, που ενίοτε διακόπτεται από τους ήχους των ζώων και των πουλιών. Κατά διαστήματα, διακρίνεται ο Παγασητικός, θυμίζοντας στον επισκέπτη ότι η θάλασσα τον περιμένει, όποτε το θελήσει.
Φτάνοντας στον Άγιο Λαυρέντιο, το χωμάτινο μονοπάτι δίνει τη θέση του στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα αρχοντικά σπίτια δεξιά και αριστερά. Ακολουθώντας τη διαδρομή φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου τα εστιατόρια και τα καφέ απλώνουν τα τραπέζια τους, κάτω από τη σκέπη των τεράστιων πλατάνων. Προτιμάμε για τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες το τσιπουράδικο “Platanus Orientalis” και για γλυκό και καφέ, το “Ήρθαμε και Δέσαμε”, από όπου μπορεί και να προμηθευτεί κανείς τοπικά βιολογικά βότανα. Αναζητήστε τον Παντελή για μια βόλτα με άλογα, που ξεκινάει από την πλατεία και φτάνει μέχρι εκεί που θα συμφωνήσετε (μπορείτε να κάνετε και τη διαδρομή πίσω μέχρι τη Δράκεια με άλογο αν θέλετε). Αν βρεθείτε στο χωριό τον Αύγουστο, μη χάσετε το Μουσικό Χωριό, ένα μοναδικό φεστιβάλ με εργαστήρια, συναυλίες και μουσικά δρώμενα, από τα πιο αξιόλογα της χώρας.
Με τη μαγευτική του ατμόσφαιρα, τις αυθεντικές εμπειρίες και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, το Πήλιο είναι ένας προορισμός που αξίζει να ανακαλύψει κάθε ταξιδιώτης. Από την ιστορική Δράκεια μέχρι τον μουσικό Άγιο Λαυρέντιο, κάθε γωνιά του Πηλίου κρύβει έναν μικρό παράδεισο που περιμένει να τον εξερευνήσετε.
Διαμονή
Δράκεια
Δράκεια, Ελλάδα
Παραθεριστική κατοικία 80 τ.μ. με κουζίνα, κήπο και θέα στη θάλασσα. Παρέχει δωρεάν Wi-Fi και επιτρέπονται τα κατοικίδια.
Δράκεια, Ελλάδα
Διαμέρισμα 1 υπνοδωματίου με κουζίνα, κήπο και θέα στο βουνό. Παρέχει δωρεάν Wi-Fi και δωρεάν χώρο στάθμευσης.
Δράκεια, Ελλάδα
Παραδοσιακά σπίτια με θέα στο βουνό, κήπο και βεράντα. Παρέχουν δωρεάν Wi-Fi
Άγιος Λαυρέντιος
Άγιος Λαυρέντιος, Ελλάδα
Συγκρότημα πολυτελών σουιτών σε κεντρικό σημείο του χωριού, προσφέροντας ήρεμη και ήσυχη τοποθεσία.
Άγιος Λαυρέντιος, Ελλάδα
Παραδοσιακός ξενώνας δίπλα σε ποταμάκι, με ευρύχωρα δωμάτια που συνδυάζουν ξύλο και πέτρα.
Άγιος Λαυρέντιος, Ελλάδα
Ξενοδοχείο με 19 δωμάτια, δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα, σε υψόμετρο 600μ. με θέα στο Πήλιο.