Μιας και έρχεται Τσικνοπέμπτη ακολουθεί λίστα κόλαφος με 15 αγαπημένα spots για καλαμάκια, λαδόκολλες, παϊδάκια, ταβέρνες με τζάκι, μέχρι και premium κοπές. Οι προτάσεις πολλές και όλες δοκιμασμένες, η επιλογή δικιά σας.
Η γιορτή της κρεατοφαγίας. Η μέρα που η λέξη τριγλυκερίδια ακούγεται πιο γλυκιά από ποτέ. Πλησιάζει Τσικνοπέμπτη φίλε αναγνώστη και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, έγινε το απαραίτητο ξεσκόνισμα και ακολουθεί μια λίστα με εκείνα τα μέρη που θα φας πολύ και καλό κρέας. Προτείνω τηλέφωνο και κλείσιμο τραπεζιού, γιατί αν πάτε και μείνετε να κοιτάζετε τους άλλους να τρώνε τα παϊδάκια, είναι μαχαιριά στην καρδιά (been there). Εγώ θα σας προτείνω 15 μέρη που έχω τιμήσει. Ξεκινάμε.
Καλαμάκι, το λιτό και κλασικό σιγουράκι
Μεταξύ μας, το σκέτο καλαμάκι συχνά το υποτιμάμε και συνήθως μπαίνει σε πίτα με πατάτες, τζατζίκια και τα σχετικά. Αν όμως βρεις ζουμερό, μοσχοβολιστό καλαμάκι με την ιδανική αναλογία λιπακίου, δεν το αφήνεις.
Έλβις
Την πρώτη φορά που δοκίμασα το καλαμάκι του Έλβις στο Μεταξουργείο, το έκανα για τους εξής λόγους. Αφενός για το σέβας στον «Βασιλιά», αφετέρου λόγω της μεθυστικής τσίκνας και 3ον επειδή όλος αυτός ο κόσμος με τα καλαμάκια στο χέρι όλο και κάτι θα ήξερε.
Πλέον, τον βρίσκεις σε Παγκράτι και Νέα Σμύρνη για πεντανόστιμο, χορταστικό καλαμάκι με πατάτες και ψωμί. Μόνο.
Διευθ: Πλαταιών 29, Αθήνα (Κεραμεικός) / Αρχιμήδους 1 (Παγκράτι) / Προσκόπων Αϊδινίου 1, Νέα Σμύρνη
Τηλ: 210 3455836 / 210 7566066 / 210 9322777
Ωράριο: καθημ. 12:00-02:30, Σαβ. 12:00-03:30 / καθημ. 12:00-02:00
Πανερυθραϊκός
Από το όνομα Πανερυθραϊκός καταλαβαίνεις ότι πρέπει να πας στη Νέα Ερυθραία, αλλά η διαδρομή αξίζει και με το παραπάνω.
Γνωστό και μη εξαιρετέο spot της ευρύτερης περιοχής, άνοιξε το 1975, είναι old school, το καλαμάκι είναι χειροποίητο με τη σωστή αναλογία λίπους, καλοψημένο και το λες και μικρό. Οπότε, φυσικά και δε θα μείνεις σε 2-3.
Διευθ: Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία / Τηλ: 2108000271/ Ωράριο: καθημ. 18:30-23:00, Κυρ. κλειστά
Ο Κώστας
Ο Κώστας ταΐζει τους Αθηναίους στο κέντρο non stop, από τα 50s και είναι από τα διασημότερα στέκια για παραδοσιακό τυλιχτό, με μόνα έξτρα κρεμμύδι-πατάτες-μαϊντανό.
Γιατί; Γιατί το κρέας είναι εξαιρετικό. Οπότε κάντε την αλλαγή και δοκιμάστε καλαμάκια χοιρινά και θα με θυμηθείτε. Αν και πλέον μετακόμισε στη Φιλελλήνων, δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο.
Διευθ: Φιλελλήνων 7, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 3228502/ Ωράριο: καθημ. 10:00-03:45, Κυρ. κλειστά
Λαδόκολλα, για rustic καταστάσεις
Αν δε λερώσεις τα χέρια σου μέρα που ‘ναι με κοψίδια πάσης φύσεως, πότε θα το κάνεις; Στις συγκεκριμένες ταβέρνες θα φας ποσότητα, χωρίς ντροπές και σε τιμές που θυμίζουν άλλες εποχές.
Μπάρμπα Μήτσος
O Μπάρμπα Μήτσος ή «Αμερικάνος» στον Άγιο Δημήτριο /Μπραχάμι, είναι σταθερή αξία πολλών χρόνων.
Απλό, λιτό, λαϊκό ταβερνάκι, πασίγνωστο για τις μάσιβ μερίδες του και ειδικά για τα μικρά νόστιμα μπιφτεκάκια που έρχονται αφειδώς (όπως όλα εδώ) μαζί μ’ ένα βουνό πατάτες και ψωμί -μεγέθους σάντουιτς- στα κάρβουνα, με σκόρδο και λάδι.
Διευθ: Ιουστινιανού 11, Άγιος Δημήτριος / Τηλ: 210 9335052 / Ωράριο: καθημ. 17:30-23:30, Κυρ. κλειστά
Στου Βαλέσα
Αν μένεις Νέα Σμύρνη και εκτιμάς το καλό κρέας, δίνω μεγάλες πιθανότητες να έχεις έρθει Στου Βαλέσα. Εγώ βέβαια τον έμαθα από θαμώνα Πειραιώτη αν κάτι σας λέει αυτό.
Όπως και να ‘χει, εδώ θα βρεις φιλόξενο περιβάλλον, μεγάλη αγάπη για τον Πανιώνιο και κυρίως καλοψημένο κρέας, όπως εκείνα τα μπριζολάκια κόλαση που σε κάνουν να επιστρέφεις.
Διευθ: Αγίας Σοφίας 91, Νέα Σμύρνη / Τηλ: 21 2106 6868 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:30
Λαδόκολλα
Νομίζω ότι το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο Περιστέρι κάπου πίσω στο χρόνο, αλλά με τα χρόνια η Λαδόκολλα επεκτάθηκε σε Καλλιθέα, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Δάφνη, Πειραιά και Νέα Φιλαδέλφεια.
Τίμιο φαγητό, μεγάλες μερίδες, value for money και κρέας στα κάρβουνα. Νομίζω ότι είναι αρκετοί λόγοι για να πάτε.
Πληροφορίες για τα καταστήματα εδώ.
Παϊδάκι, ο απόλυτος βασιλιάς
Θαρρώ πως δε χρειάζεται να πω πολλά για το θέμα παϊδάκια.. Ο αρχηγός της κρετοφαγίας, το απόλυτο κοψίδι που πάει με όλα και δε μπορείς να αντισταθείς στη θέα του, αλλά θέλει τη μαεστρία του..
Μαύρος γάτος
Για πολύ καλό κρέας, αλλά και τα διασημότερα παϊδάκια του Παγκρατίου και πέριξ, έρχεσαι στον Μαύρο Γάτο. Παραδοσιακό ημιυπόγειο ταβερνάκι, με τα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, να είναι από άλλο πλανήτη.
Λεπτοκομμένα, ζουμερά και με κρατσανιστό πλαινό λιπάκι, έρχονται απλωμένα στη στρογγυλή πιατέλα με φρεσκοκομμένες πατάτες και δύσκολα εφαρμόζεις αυτοσυγκράτηση.
Διευθ: Πολέμωνος 4, Αθήνα (Παγκράτι) / Τηλ: 210 7236903 / Ωράριο: καθημ. 13:00-00:00, Κυρ. 13:00-18:00
Τα Πλατάνια
Τα Πλατάνια στην Αγία Παρασκευή, έχουν πιστούς θαμώνες των Βόρειων Προαστίων πάνω από 55 χρόνια. Βέβαια τα τιμάμε συχνά κι εμείς του κέντρου που έχουμε βαρεθεί τις new age ταβέρνες και το βιομηχανικοπόπ design.
Νόστιμα πιάτα της ώρας και μαγειρευτά, με τα παϊδάκια να είναι κόλαση: ρόδινα, αλλά όχι καρβουνιασμένα, λεπτά, αλλά όχι λειψά, φεύγουν σε χρόνο dt.
Διευθ: Μπουμπουλίνας 31, Αγία Παρασκευή / Τηλ: 210 6510156 / Ωράριο: καθημ. 18:00-00:00, Κυρ. 12:00-17:00, Δευτ. κλειστά
Ρεμούτσικο
Το Ρεμούτσικο στον Άγιο Δημήτριο είναι από εκείνες ταβέρνες, που με το που μπαίνεις, σκάει η μεθυστική τσίκνα και αυτόματα ξέρεις ότι θα φας καλά. Στα παϊδάκια τώρα, είναι τεχνίτες.
Είναι όχι μόνο ζουμερά και με το σωστό crispiness, αλλά και ιδανικά αλατισμένα και ρηγανισμένα. Οι καλοφαγάδες βέβαια θα εκτιμήσουν και τα παϊδάκια από προβατίνα.
Διευθ: Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120 (Άγιος Δημήτριος) / Τηλ: 210 9704515 / Ωράριο: καθημ. 19:30-00:30, Κυρ. 12:30-17:30, Δευτ. κλειστά
Premium κοπές σε μικρούς ναούς κρεατοφαγίας
Μπορεί να μιλάμε για Τσικνοπέμπτη, αλλά αν βρεθεί στο διάβα σου μια Tomahawk, ένα άψογα ψημένο Wagyu ή Kobe και πάει λέγοντας, δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Βέβαια, θα το βάλεις το χέρι στη τσέπη. Οφείλω να προειδοποιήσω..
Base Grill
Αν ρωτήσεις κάποιον ορκισμένο κρεατοφάγο που να πας για καλό κρέας, οι πιθανότητες να σε στείλει στο Base Grill, είναι τεράστιες. Στον κατάλογο θα βρεις από διάσημες κοπές άψογα ψημένες και ελληνικά κρέατα ωρίμανσης, μέχρι αρχέγονες ελληνικές φυλές από μικρές φάρμες.
Φυσικά και δε φεύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τις τηγανητές πατάτες με τα αυγά και το συκώτι. Πρόσφατα έκανε απόβαση και στη Γλυφάδα.
Διευθ: Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι / Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα / Τηλ: 210 5757455, 210 8985848 / Ωράριο: καθημ. 13:00-00:15
Το Γίδι
Στο Γίδι στη Μεταμόρφωση ήρθα πρώτη φορά όταν πρωτοάνοιξε το 2017 και αν έμενα κοντά παίζει να είχα κάρτα μέλους. Ουσιαστικά είναι χασαποταβέρνα, με τη διαφορά ότι θα εδώ θα βρεις και ιδιαίτερες ποικιλίες μοσχαριού και άπαιχτα σιτεμένα κρέατα.
Εκτός από τα προφανή και πεντανόστιμα, αξίζει να δοκιμάσεις αντικριστό, φρυγαδέλι και προσούτο προβατίνας.
Διευθ: Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση / Τηλ: 210 2828848 / Ωράριο: καθημ. 13:00-00:00, Σαβ. 13:00-00:00, Κυρ. 13:00-18:00, Δευτ. κλειστά
Steak Alive
Σ’ ένα νεοκλασικό των 30s, το Steak Alive τα τελευταία χρόνια, τραβάει τους λάτρεις της κρεατοφαγίας στον Κορυδαλλό. Εξαιρετικής ποιότητας κρέας, premium μοσχαρίσιες κοπές ψημένες στη θερμοκρασία που πρέπει με ωραίο seasoning και νόστιμα sides.
Οι τιμές από την άλλη δεν είναι για εγκεφαλικό. Η Hanger Steak από Black Angus, πάντως ήταν απόλαυση.
Διευθ: Κρήτης 23, Κορυδαλλός / Τηλ: 210 4952000 / Ωράριο: καθημ. 19:00-00:00, Παρ-Σαβ. 19:00-01:00
Τσικνοπέμπτη με τζάκι στας εξοχάς
Επειδή υπάρχει και η περίπτωση να θέλετε να βγείτε λίγο παραέξω, εκεί που μυρίζεις την τσίκνα στον ανοιχτό ορίζοντα και η συνθήκη είναι πιο φολκλόρ, ακολουθούν οι 3 τελευταίες μου προτάσεις.
Κριεκούκης
Περίπου 45 λεπτά οδήγηση και βρίσκεσαι στον Κριεκούκη στη Μάνδρα. Δεν είναι και τόσο μακριά αν αναλογιστείς την απόλαυση στο τέλος της διαδρομής. Βασική παράμετρος γι’ αυτό, ότι η ταβέρνα προμηθεύεται τα κρέατα από το δικό της κρεοπωλείο.
Παϊδάκια από προβατίνα μέχρι κατσικάκι, ανεπανάληπτο κοκορέτσι και συκώτι, δε θέλει και πολύ σκέψη.
Διευθ: Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 76, Μάνδρα / Τηλ: 210 5558328 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00
Πιπινιός
Από την άλλη μεριά της Αττικής και σε ανάλογο χρόνο, μπορείς να βρεθείς στη Σταμάτα στον διάσημο Πιπινιό. Και είναι διάσημος για κάποιο λόγο.
Προφανώς και παίζουν όλα τα γνωστά αμαρτωλά της ώρας και σε πολύ καλές τιμές, αλλά εδώ είναι το καταφύγιο των εραστών της σούβλας χειμώνα-καλοκαίρι! Αν λοιπόν ονειρεύεστε το αρνάκι όχι μόνο το Πάσχα, αυτός είναι ο προορισμός σας.
Διευθ: Πέππα 1, Σταμάτα / Τηλ: 210 6216250 / Ωράριο: καθημ. 12:00-23:30, Πεμπ-Κυρ. 12:00-00:00
Ο Χριστόφορος
Λίστα για Τσικνοπέμπτη που δεν αναφέρει τα Καλύβια, δε σέβεται τον εαυτό της και αυτό είναι κανόνας. Οι επιλογές πολλές και καλές, αλλά προσωπικά έχω μια αδυναμία στον Χριστόφορο.
Γιγάντιες οι μερίδες, καλές οι τιμές και αν και θα γίνεται χαμός, θα βρείτε να κάτσετε και να απολαύσετε τα κοψίδια σας. Μεγάλο σουξέ εδώ, το μπιφτέκι που δε χωράει καν στο πιάτο.
Διευθ: Μιχαήλ Καλαβρυτινού 11, Καλύβια / Τηλ: 22990 48266 / Ωράριο: καθημ. 12:00-01:00, Κυρ. 12:00-00:00