Το παγωτό, όπως το ξέρετε εμφανίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’30, με το «ξυλάκι» που λανσαρίστηκε το 1936 να αποτελεί την πρώτη ευρεσιτεχνία της Εθνικής Βιομηχανίας Γάλακτος (ΕΒΓΑ). Επειδή τότε δεν υπήρχαν ψυγεία, επιστρατεύτηκαν οι παγωτατζήδες με τις άσπρες ποδιές και τους σκούφους που γυρνούσαν σε κάθε γειτονιά με τα περίφημα τρίκυκλα ψυγεία με πάγο προκειμένου να εφοδιάζουν τον ταλαιπωρημένο από το καλοκαίρι κόσμο με δροσιά και γλύκα.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και το παγωτό υπακούοντας τον νόμο της εξέλιξης έκανε άλματα. Πέρα από τα τυποποιημένα είδη τα οποία κυκλοφορούν ήδη από το 1970 σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα γύρω από το παγωτό καταστήματα, αλλά και θεϊκά ζαχαροπλαστεία να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.
Εμείς βγήκαμε σε μερικά από τα αγαπημένα μας και σας μεταδίδουμε τις πιο καλοκαιρινές γεύσεις…
Fato a mano (Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι)
Το καλύτερο παγωτό φτιάχνεται στο χέρι… Ή αλλιώς fato a mano στο Περιστέρι. Εκεί όπου ο τροχός της τύχης (σερβιρίσματος) έχει γίνει ο τροχός των γεύσεων, με τεράστια ποικιλία χειροποίητων ιταλικών παγωτών. Από παγωτό τσουρέκι (προσωπικό αγαπημένο), ρακόμελο, σορμπέ αγνώστων εξωτικών φρούτων, ρυζόγαλο, λουκούμι, μέχρι την απλή βανίλια και την ονειρική bitter σοκολάτα το fato θα σας ενθουσιάσει. Γεμάτες γεύσεις, σερβιρισμένες στην κατάλληλη θερμοκρασία, με μία βελούδινη υφή από προσωπικό που είναι πάντα πρόσχαρο! Ξυπνάει ο παλιμπαιδισμός όλων μας όταν μοιράζουν κουταλάκια γευσιγνωσίας με τις νέες γεύσεις τους. Πού να αρχίσεις και πού να σταματήσεις? Λίγο υπομονή στην ουρά χρειάζεται… Το αξίζει (Άρης Χατζηαντωνίου)
Mucca Gelateria (Ολυμπιονικών 242, Νέο Ψυχικό)
Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπά το παγωτό. Πού να μην έχει λαχταρίσει μέσα στο καλοκαίρι μία μπάλα από τις εκατοντάδες γεύσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Και στην δική μας αγορά, στο Ψυχικό, ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές. Θα ξεχωρίσω τις γεύσεις από το Mucca gelateria. Από το 2010, στη Νέα Ερυθραία και τα τελευταία 5 χρόνια στο Νέο Ψυχικό, στο Mucca απολαμβάνουμε αυθεντικό ιταλικό gelato, με τουλάχιστον 40 διαφορετικές γεύσεις που δημιουργούνται καθημερινά, ανάλογα με τα φρούτα εποχής ή την πρώτη ύλη που υπάρχει ανά περίοδο. Τι πρέπει να δοκιμάσετε; Οπωσδήποτε όταν υπάρχει πεπόνι, καρπούζι, γαλλική σοκολάτα Valrhona, φιστίκι από τη Σικελία και το δικό μου αγαπημένο γιαούρτι με φιστίκι και βύσσινο! (Κατερίνα Μαντά)
Cremeria Vienna (Ελευθερίου Βενιζέλου 52, Νέα Σμύρνη )
Ποιός άραγε τους καλοκαιρινούς μήνες δεν λιμπίστηκε μια μπάλα παγωτό, δροσερή και απολαυστική? Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη (ούσα ανέκαθεν κάτοικος της) έχουμε ένα παγωτατζίδικο που όποτε και να περάσεις θα το δεις γεμάτο, με τα τραπεζάκια του να φτάνουν μέχρι έξω στο πεζοδρόμιο και τις γεύσεις παγωτού να αλλάζουν σίγουρα εβδομαδιαία. Ο λόγος για το Cremeria Vienna επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που εδώ και χρόνια μας ετοιμάζει γνήσιο ιταλικό gelato ημέρας. Και το ημέρας το εννοώ, αν πας μια βόλτα κατά τις 10-11 το πρωί θα καταλάβεις. Η αγαπημένη μου γεύση για φέτος το καλοκαίρι είναι το σούπερ βουτυράτο gelato γιαούρτι με ροδάκινο και πορτοκάλι. Είναι τόσο γεμάτο στο στόμα, με το αγελαδινό γάλα και το αληθινό γιαούρτι να κάνουν τη διαφορά και τα κομμάτια φρούτων να δίνουν όλη τη γεύση και τη σπιρτάδα τους στην τελική μπουκιά. Δοκιμάστε το απαραιτήτως. (Μαριαλένα Χατζηνικολάου)
Django (Βεΐκου 15, Αθήνα)
Προσωπικά, αυτή την περίοδο αγαπώ το sorbet πεπόνι και το gelato αλμυρό φιστίκι από το Django του καλού μου φίλου Κωνσταντίνου Καρακατσάνη στο Κουκάκι (παλιότερα ήμουν φανατική του ιντριγκαδόρικου sorbet σοκολάτα/τσίλι)- κάθε μήνα δοκιμάζω και παθιάζομαι με κάτι καινούριο, καθώς τόσο στο Django Athens όσο και στο αδερφάκι του στη Σύρο αγαπούν τους πειραματισμούς. Εννοείται, ότι αδιαπραγμάτευτες παραμένουν οι premium πρώτες ύλες για αυτό και το παγωτό που θα φας εδώ είναι το ίδιο που θα έδινες άφοβα στο παιδί σου. ( Γιώτα Παναγιώτου)
Oggi Athens (Βουλής 17, Σύνταγμα) και Μαραμπού (Αρχελάου 17, Παγκράτι)
Όταν με πιάνει υπογλυκαιμία και είμαι στο γραφείο με σώζει πραγματικά η nocciola (με πάστα φουντουκιού από το Πιεμόντε) από το Oggi Athens της οδού Βουλής, ενώ αν σουλατσάρω στο Παγκράτι σίγουρα θα περάσω για το παγωτό ανθόγαλο από το Μαραμπού της Βίκυ Περιστάνγλου και του Ιγκόρ Τσομλεκτόγλου στην Αρχέλαου. (Γιώτα Παναγιώτου)
Ourse ( Μυστρά 39, Γλυφάδα), La Maison ( Δημοσθένους 149, Καλλιθέα) και Rio ( Πρωτέως 4-8, Παλιό Φάληρο)
Στα νότια προάστια τώρα και πιο συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, το Ourse είναι ο σταθερός μου προορισμός για παγωτό με φιστίκι Αιγίνης (είμαι φανατική οπαδός των ξηρών καρπών και της φινέτσας του Σπύρου Πεδιαδιτάκη, όπως κατάλαβες). Στην Καλλιθέα, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο La Maison του νεαρού pastry chef Θανάση Τσαγκλιώτη, για το αμαρτωλό παγωτό τσουρέκι. Λίγο πιο πέρα στο Παλιό Φάληρο, ψάξε να βρεις το πολίτικο ζαχαροπλαστείο παλιάς κοπής Rio για να εθιστείς στο απόλυτο παγωτό καϊμάκι. ( Γιώτα Παναγιώτου)
Μαραμπού (Αρχελάου 17, Παγκράτι)
Tι γεύση έχει το αληθινό παγωτό; Αντί θα απαντήσω στην ερώτηση προτείνω να γευτείς το παγωτό βερίκοκο με αληθινά κομμάτια φρούτου ή το φιστίκι, στο μικροσκοπικό Μαραμπού στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι. Εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του κεφάλαιο στο Αrtigianale Gelato, το χειροποίητο παγωτό, που φτιάχνεται χωρίς κανένα έτοιμο μείγμα (τουτέστιν εδώ δεν υπάρχουν συντηρητικά ή έτοιμες βάσεις παγωτού), αλλά με αληθινές πρώτες ύλες, τη λιγότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης και τις ξεκάθαρες γεύσεις. Ο κατάλογος των γεύσεων ανανεώνεται συχνά αλλά υπάρχουν οι μόνιμες, όπως το ανθόγαλο και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας, αλλά και αυτές που αλλάζουν ανάλογα με τα υλικά που δίνει κάθε εποχή. ( Χρύσα Κακιώρη)