Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων στο κρασί για να λατρέψει το Chardonnay. Είναι άλλωστε το πιο φημισμένο κρασί στον κόσμο, ενώ η ποικιλία θεωρείται η πιο πολυφυτεμένη, καθώς υπάρχει σχεδόν παντού. Toόνομά του είναι παράγωγο του Cardonnacum, ενός λατινικού όρου που μεταφράζεται ως η γη του Cardus, ενώ λέγεται πως σημαίνει ο τόπος των γαϊδουράγκαθων.
Τι γνωρίζουμε όμως για αυτή τη δημοφιλή ποικιλία;
Πατρίδα του Chardonnay θεωρείται κλασικά η Βουργουνδία, αλλά καλλιεργείται πλέον διεθνώς δίνοντας κάθε φορά διαφορετικά κρασιά, ανάλογα με το terroir και το στυλ του κάθε οινοποιού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η εν λόγω ποικιλία μπορεί να μας δώσει τόσο κρασιά με παλέτα φουλ στα πράσινα φρούτα και τα εσπεριδοειδή, όσο και οίνους με αρώματα πυρηνόκαρπων, καθώς και τροπικών φρούτων. Γευστικά, άλλοτε θα συναντάμε έντονη οξύτητα και νότες ορυκτότητας και άλλοτε κρεμώδη υφή και αισθητή παρουσία της δρυός, ενώ σε ότι αφορά στο χρώμα αυτό ποικίλει από λεμονοπράσινο μέχρι βαθύ χρυσαφί. Το συμπέρασμα; Με ένα Chardonnay δεν βαριέται ποτέ κανείς!
Το Flag σας προτείνει επτά ξεχωριστές ετικέτες για να γιορτάσετε μαζί του το καλοκαίρι, έχοντας στο μυαλό πως ταιριάζει ιδανικά σε γενικές γραμμές με όστρακα, ωμά θαλασσινά (sashimi, carpaccio, ceviche), ριζότα λαχανικών, γαρίδες και αστακό όταν είναι δεξαμενής και με ψάρια ή κρέατα σε λευκές σάλτσες, ριζότο μανιταριών και με τυριά με κρεμώδη υφή όπως το brieκαι το camembert.
Domaine Louis Moreau, Chablis, 1ER CRU, Vaillons
Ένα κομψό κρασί με εντυπωσιακή φρεσκάδα και αρώματα μήλου, αχλαδιού και λεμονιού. Υπάρχουν, επίσης, χαρακτηριστικές νότες βοτάνων. Στο στόμα είναι πλούσιοδιαθέτονταςτη χαρακτηριστική ζωντάνια του πετρώδους εδάφους του Chablis, ενώ την περιπλοκότητα ενισχύει η παραμονή στις οινολάσπες και το τακτικό batonage. Η υψηλήτου οξύτητα σε συνδυασμό με την ορυκτότητα και τη ζωντάνια του κάνουν αυτό το κρασί ιδανικό για πιάτα με foie gras, αλλά και κοτόπουλο με μανιτάρια.
Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet
Aπότην Côte de Beaune με αγάπη! Με το υπέροχο ωχρό χρυσαφί του χρώμα το συγκεκριμένο κρασί θα σας κατακτήσει με τη γενναιόδωρη αρωματική του ένταση. Ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού συναντούν λευκά λουλούδια και εμπλουτίζονται από φρεσκοψημένο brioche και φουντούκια – το συγκεκριμένο κρασί, άλλωστε έχει περάσει 12 μήνες σε βαρέλι πριν οινοποιηθεί. Παλαιώνει θαυμάσια, αλλά αν το ανοίξετε θα το σερβίρετε στους 13°C και θα το συνοδεύσετε με ένα ντελικάτο ψάρι με μίνιμαλ μαγείρεμα, όπως π.χ. μια γλώσσα ψητή ή με οστρακοειδή σε λευκή σάλτσα κρασιού.
Pierre Gimonnet et Fils – Champagne Brut Cuis 1er Cru
Μια σαμπάνια φτιαγμένη 100% από Chardonnay και χαρακτηριστικό δείγμα των Blanc de Blancs Champagnes. Ο οίκος Pierre Gimonnet έχει πετύχει να ισορροπήσει 5 διαφορετικές χρονιές κι έτσι στο ποτήρι θα απολαύσουμε μια σαμπάνια σε ωχρό λεμονί, με έντονες φυσαλίδες που επιμένουν και αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου και brioche. Η απολαυστική, διεισδυτική οξύτητα «παντρεύεται» επιτυχημένα με την ορυκτότητα κι έτσι αυτή η σαμπάνια ταιριάζει πολύ με αχνιστά μύδια, στείδια, αλλά και καπνιστό σολομό.
Kumeu Village Chardonnay
Aς ταξιδέψουμε λίγο στον Νέο Κόσμο τώρα και συγκεκριμένα στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας. Πίσω από αυτό το κρασί βρίσκεται η οικογένεια Brajkovich, η οποία μετοίκησε εκεί το 1937 και φτιάχνει κρασιά ακολουθώντας το στυλ της Βουργουνδίας. Έντονα αρωματικό (με κυρίαρχες τις νότες του λάιμ, του λεμονιού και του λευκόσαρκου ροδάκινου) και χαρακτηριστική ορυκτότητα, είναι κατάλληλο τόσο για απεριτίφ όσο και για να συνοδέψει κάθε πιάτο με θαλασσινά ή ψητά ψάρια, καθώς διαθέτει τραγανή οξύτητα. Το συγκεκριμένο κρασί επειδή οινοποιείται σε ποσοστό 40% σε παλιά γαλλικά βαρέλια – το υπόλοιπο μπαίνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές- έχει και ένα απαλό άγγιγμα από δρυ τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα.
Kendal Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay
Όταν μιλάμε για Chardonnay του Νέου Κόσμου είναι αδύνατον το μυαλό να μην ταξιδέψει στην Καλιφόρνια. Εκεί ο Kendall-Jackson επιμένει να παράγει θαυμάσια κρασιά που φυλακίζουν μέσα τους το φως της πατρίδας τους. Το συγκεκριμένο μένει 7 μήνες στο βαρέλι και μοσχοβολάει βανίλια, βερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι, μήλο και μάνγκο. Πολύ νόστιμο και ελάχιστα πικάντικο, είναι πολύπλοκο και αγαπά πολύ το φαγητό. Οι καλύτεροί του φίλοι είναι η αστακομακαρονάδα και τα φετουστίνι Alfredo, αρκεί να το σερβίρετε στους 10 °C και σε ένα ποτήρι για κρασί Βουργουνδίας που θα αναδείξει καλύτερα τα χαρακτηριστικά του.
Chardonnay Κίκονες
Επιστροφή στην Ελλάδα με ένα υποδειγματικό Chardonnay, το οποίο ισορροπεί αρμονικά μεταξύ του φρούτου και της επίδρασης του βαρελιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 1/3 του όγκου του ζyμώθηκε σε καινούρια δρύινα βαρέλια και τα 2/3 οινοποιήθηκαν με τον κλασικό τρόπο λευκής οινοποίησης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι, επίσης, εμπλουτισμένο με πολύμηνη ανάδευση των οινολασπών με το χέρι, τόσο στην δεξαμενή όσο και στο βαρέλι. Το χρώμα του είναι λαμπερό, απαλό κίτρινο με χρυσές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν το λευκόσαρκο ροδάκινο, ο ανανάς, το λεμόνι, η βανίλια και φρυγανισμένο ψωμί. Στο στόμα το κρασί είναι φρέσκο και λιπαρό με φρουτώδη επίγευση. Συνοδέψτε το με κοτόπουλο και μανιτάρια και δεν θα το μετανιώσετε.
Κτήμα Γεροβασιλείου – Chardonnay
Ακόμη μια ελληνική ετικέτα, πριν το κλείσιμο του αφιερώματος στην αγαπημένη λευκή ποικιλία. Το συγκεκριμένο κρασί είναι από τα πιο αγαπημένα του κοινού. Δικαίως, καθώς ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει πετύχει να φτιάξει έναν οίνο με προδιαγραφές διεθνούς επιπέδου. Στη μύτη «σκάνε» ώριμα εσπεριδοειδή, εξωτικά φρούτα, ροδάκινα, νεκταρίνια, μέλι, βανίλια και ξηροί καρποί, ενώ το ίδιο μαγικά είναι και τα γευστικά του χαρακτηριστικά. Πλούσιο, με αξιοθαύμαστη ισορροπία, επιδέχεται παλαίωση και ταιριάζει άψογα με κοτόπουλο σχάρας, ψητά ή μαγειρευτά παχιά ψάρια, ριζότο μανιταριών και κίτρινα, παλαιωμένα, σκληρά τυριά.