fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν
συνταγές για σούπα

4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν

Με τον χειμώνα να έχει έρθει για τα καλά, οι συνταγές για σούπα είναι οριακά επιβεβλημένες. Ζεστές, καταπραϋντικές και πεντανόστιμες είναι ό,τι πρέπει!

 

Στο νου μου έρχεται το εμβληματικό έργο με τις κονσέρβες σούπας του Άντι Γουόρχολ. Η παχιά ντοματόσουπα ακόμα μου θυμίζει τα πανεπιστημιακά μου χρόνια και την ευκολία αυτού του απροβλημάτιστου εργένικου γεύματος. Ποιος δε λαχταρά μια καυτή σούπα, χυλωμένη, βελουτέ ή κρεμώδη, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να καταπραΰνει ψυχή και στομάχι; Ή ένα κρυστάλλινο κονσομέ, μια μοσχομυριστή κρεατόσουπα του βορρά, κάποια εξωτική βιετναμέζικη pho ή μια ντελικάτη bouillabaisse; Οι σούπες είναι από τα ωραιότερα εδέσματα στο τραπέζι μας, ως πρώτο είτε κύριο πιάτο. Γι’ αυτό και εμείς σας προτείνουμε 4 συνταγές για σούπα που θα ζεστάνουν το κοκαλάκι μας τώρα που έπιασαν τα κρύα.

4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Λίγη ιστορία

 

Πριν τις συνταγές για σούπα, ας δούμε λίγο την ιστορία της. Η σούπα ως τροφή κρατάει από την προϊστορία, μιας και ο άνθρωπος των σπηλαίων αναμείγνυε στις κοιλότητες των βράχων διάφορα υλικά που έβρισκε στη φύση με νερό και λίπος ζώων -από αυτά που έπιανε στα κυνήγια. Με την ανακάλυψη της φωτιάς, αρχικά τη μαγείρευαν μέσα σε δέρματα ζώων και αργότερα σε πήλινα αγγεία. Οι Αρχαίοι Έλληνες πρόσθεταν κριθάρι και γάλα, ενώ ο ρωμαϊκός πότος είχε επιπλέον καβουρντισμένα σιτηρά. Η πρώτη συνταγή σούπας, έχει καταγραφεί στα τέλη του 15ου αιώνα στο βιβλίο του Απίκιου.

 

Λίγα hints για σπιτικό ζωμό

 

Καλές οι συνταγές για σούπα, αλλά χρειάζονται χαρακτήρα και προσωπικότητα. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τον ανάλογο ζωμό (από κότα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά), αντί νερού. Σπιτικό ζωμό φτιάχνουμε εύκολα με περισσεύματα από λαχανικά, κόκκαλα, φτερούγες και κάποια μυρωδικά, που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όπως τα κλωνάρια μαϊντανού ή άλλων αρωματικών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θυμάρι, μυρώνια, σέλινο, σχοινόπρασο, δυόσμο και φρέσκο κόλιανδρο, ακόμα και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης στο σερβίρισμα, που απογειώνουν τη γεύση.

4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: minimalistbaker.com

Και φυσικά, μπορούμε να βάλουμε τζίντζερ, κανέλα, κάρυ και αστεροειδή γλυκάνισο. Ο καλύτερος ζωμός βέβαια, γίνεται από κόκαλα και διάφορα λαχανικά με τη φλούδα. Το κρεμμύδι, πλυμένο ολόκληρο με τη φλούδα, δίνει ένταση στη γεύση και τη δομή του ζωμού. Οπότε, κάθε φορά που βράζετε κρέας ή κοτόπουλο μπορείτε να φυλάσσετε τον ζωμό που περίσσεψε στην κατάψυξη για τις σούπες σας.

 

8 hints για το μαγείρεμα της σούπας

 

  1. Τη σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για να μειωθούν τα υγρά και να φύγει το περιττό νερό.
  2. Την ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με κανονική κουτάλα σερβιρίσματος για να μην γίνει θολή.
  3. Για χυλωμένες σούπες, δε βάζουμε πάρα πολύ νερό ή ζωμό στην κατσαρόλα.
  4. Η πατάτα ή ένα μήλο χυλώνει ευκολότερα τις σούπες.
  5. Στις κρεμώδεις σούπες μπορούμε να προσθέσουμε γάλα με ελάχιστο κορν φλάουρ.
  6. Μερικές φορές μπορούμε να σοτάρετε τα λαχανικά ή τα κρεατικά πριν προσθέσουμε το ζωμό.
  7. Αντί για ρύζι, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γλυκό τραχανά, κριθαράκι, κριθάρι ή ταπιόκα.
  8. Σβήνουμε με σέρυ, βινσάντο, βότκα ή ζεστό κρασί καλής ποιότητας. Έτσι για τη πρώτη γεύση και μυρωδιά.

 

Σούπα με κίτρινη κολοκύθα

 

Υλικά 4 άτομα

  • 2κ.σ. βούτυρο
  • 500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
  • 1 ποτηράκι σέρυ ξηρό
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml)
  • 1 κούπα νερό (250 ml)
  • 1 κ.γ. κάρι
  • 1 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: freepik.com

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το πράσο, το κρεμμύδι και την πατάτα.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με βούτυρο όλα τα λαχανικά για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το σέρυ και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ
Αν θέλουμε πιο αραιή τη σύστασή της, προσθέτουμε νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
Σερβίρουμε με γιαούρτι (πρόβειο), φρέσκο κόλιανδρο, δυόσμο και αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένο τσίλι.

 

Σούπα με κοτόπουλο και μαρούλι

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 μπούτια κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 1 κ.σ σόγια
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • 1 μικρή φρέσκια καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: freepik.com

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και τα φύλλα μαρουλιού.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4-5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό με αλάτι.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρα, το μαρούλι κομμένο και το τζίντζερ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τα μπούτια από τη σούπα, αφαιρούμε το κόκαλο και τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Επιστρέφουμε τα κομμάτια στη σούπα και προσθέτουμε τη σόγια και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χυμό λεμονιού. Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.

 

Σούπα με φακές, τσίλι και κρουτόν

Υλικά για 4-6 άτομα

  • ½ κιλό φακές
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1-2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καυτερές μικρές φρέσκιες πιπεριές (τσίλι)
  • 4 φέτες ψωμί λευκό του τοστ
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ελάχιστο θυμάρι
4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: freepik.com

Εκτέλεση

Για τη σούπα
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Τις σουρώνουμε καλά και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό (να σκεπάζει τις φακές 4-5 δάχτυλα).
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ½ -2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές.
Στη συνέχεια περνάμε τη σούπα από το μύλο λαχανικών, έτσι ώστε οι φακές και τα λαχανικά, να γίνουν ένα πηχτό μίγμα.
Ξαναβάζουμε τη σούπα στη κατσαρόλα και ρίχνουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας για άλλα 5-6 λεπτά.

Για τα κρουτόν
Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού σε μικρούς κύβους και τις λαδώνουμε.
Τις τηγανίουμε σε χαμηλή φωτιά με αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο τσίλι και κρουτόν.

 

Σούπα με μπιζέλια και κάρυ


Υλικά για 4-6 άτομα

  • 500 γρ. μπιζέλια κατεψυγμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.γ. σκόνη κάρυ
  • 4 φλ. τσαγιού νερό
  • ½ φλ. γάλα
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: freepik.com

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τα μπιζέλια κατεψυγμένα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 10-12 λεπτά.
Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τα μπιζέλια και τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κάρυ σε χαμηλή φωτιά για να μη καεί.
Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα μπιζέλια και σταδιακά το νερό, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να πήξει λίγο ή σούπα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνετε το γάλα.
Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες από φρυγανισμένο ψωμί.

 

Κρεμμυδόσουπα

 

Yλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. τυρί έμμενταλ
  • 600 γρ. ξερά κρεμμύδια
  • 1 μπαγκέτα λευκή
  • αλάτι και χοντροκοπανισμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
4 συνταγές για σούπα και μερικά μυστικά που θα την απογειώσουν - FlagInLife
Πηγή: simplyrecipes.com

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βράζουμε σε 1 ½ λίτρο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες διαγωνίως.
Τις βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και τις σκεπάζουμε με το τυρί κομμένο σε πολύ λεπτές και μακριές φέτες.
Τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να φρυγανιστεί ελαφρά το ψωμί. Τοποθετούμε τις φέτες σε ατομικά μπολ και μοιράζουμε την κρεμμυδόσουπα. Πασπαλίζουμεε με πιπέρι και σερβίρουμε.

Τip:
Οι σούπες θα γίνουν νοστιμότερες, αν αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κύβο.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα