Δυο αγαπημένοι bartenders ο Γιάννης Πέτρος Πετρής
και η Αγάπη Πετροπούλου εμπνέονται από τα αρώματα
και τις γεύσεις του ελληνικού Mataroa gin και
φτιάχνουν εύκολα και γρήγορα cocktails για να
περάσετε στο Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς…
Έχουμε συνηθίσει το Πάσχα να προτείνουμε τα κρασιά που
ταιριάζουν καλύτερα στον οβελία και στα θελκτικά, πλούσια
και λιπαρά συνοδευτικά. Αναμφισβήτητα το κρασί έχει την
τιμητική του στο πρωτεινικό και πληθωρικό τραπέζι, αλλά
δεν αποτελεί την μοναδική επιλογή. Έχετε σκεφτεί ποτέ να
καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας με ένα ευχάριστο
spritz ή long drink ή να συνοδεύσετε τα πρώτα πιάτα με ένα
sour και να τελειώσετε με ένα νόστιμο mix digestif; Σίγουρα
με ένα τέτοιο pairing ξεφεύγετε τελείως από την
πεπατημένη και προσφέρετε μια νέα γευστική εμπειρία
στους καλεσμένους σας αλλά και ένα πιο funky χαρακτήρα
στο κλασικό Πασχαλινό τραπέζι.
Για να πάρετε ιδέες εμείς βρεθήκαμε με τον Γιάννη Πέτρο
Πετρή, τον συνιδιοκτήτη του Tiki Athens και συνδημιουργό
των Pony and Jigger spirits και την Αγάπη Πετροπούλου, την
head bartender του A for Athens και του 360 cocktail bar,
πίσω από την μπάρα του Feelin’ Good Athens στο Κουκάκι
και δοκιμάσαμε cocktails με πρωταγωνιστή το εξαιρετικό
ελληνικό gin Mataroa.
O Γιάννης και η Αγάπη εμπνεύστηκαν από την αρωματική
φαρέτρα του Mataroa και ετοίμασαν συνταγές εύκολες και
γρήγορες για να τις κάνετε όλοι στο σπίτι. Η επιλογή του
Mataroa δεν είναι τυχαία, το σύνθετο gin προέρχεται από
βότανα, φρούτα και μπαχαρικά που συλλέγονται από τη
Μεσόγειο και βγάζει όλες αυτές τις νότες φρεσκάδας που
θέλουμε στο εορταστικό τραπέζι.
Στις συνταγές ο Γιάννης και η Αγάπη ενίσχυσαν την
πολυπλοκότητα και τo Μεσογειακό ταπεραμέντο
προσθέτοντας το ελληνικό λικέρ πράσινου μήλου Macho, το
νόστιμο ελληνικό triple sec Daisy και το μοναδικό ποτό από
μαχλέπι Kernel.
Εσείς δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι
ανάμειξης και να ακολουθήσετε τις συνταγές. Το
αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.
Ιδού οι συνταγές με την Μεσογειακή συμμαχία του Mataroa
gin και των λικέρ Pony and Jigger.
Γιάννης Πέτρος Πετρής
Apple Dry Martini
40ml Mataroa gin
30ml Macho sour apple
20 ml φρέσκο χυμό μήλου
10ml χυμό ginger
10ml σιρόπι ζάχαρης
εκτέλεση: τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί και σερβίρουμε
Greyhound
30ml Mataroa gin
30ml Macho sour apple
120ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
αλάτι
εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε σε ποτήρι με rim αλάτι.
Spring White Nergroni
30ml Bianco bitter liqueur
30ml Lillet
15ml Mataroa gin
15ml Kernel mahlepi spirit
εκτέλεση: ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι.
Milk Punch
30ml Mataroa gin
30ml Kernel mahlepi spirit
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
10ml σιρόπι ζάχαρης
50ml σόδα
Αγάπη Πετροπούλου
From the Garden
40ml Mataroa gin
15ml macho sour apple
10ml αψέντι
30ml garden mix*
25ml φρέσκο χυμό λεμόνι
εκτέλεση: ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, χωρίς πάγο, σερβίρουμε σε ποτήρι coupette και
γαρνίρουμε με μια πράσινη ελιά.
Για το Garden Mix: σε ένα δοχείο βάζουμε: 150gr αγγούρι με την φλούδα, 150gr σέλερι, 50gr
δυόσμος , 2gr αλάτι, 20gr μηλόξυδο, 1kg ζάχαρη. Πλένουμε όλα τα υλικά καλά και κόβουμε σε
μέτρια κομμάτια. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και το αλάτι και τέλος προσθέτουμε το
μηλόξυδο. Κλείνουμε αεροστεγώς και αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο. Έπειτα προσθέτουμε
400ml νερό και 50ml Mataroa. Ανακατεύουμε καλά την επόμενη για να διαλυθεί η ζάχαρη και
έπειτα σουρώνουμε. Εμφιαλώνουμε, βάζουμε ετικέτα με ημερομηνία και φυλάμε στο ψυγείο.
Διάρκεια ζωής έως και 2 εβδομάδες.
The one with the Italian friend
30ml Mataroa gin
30ml Campari
20ml Daisy liquor
10ml μαστίχα λικέρ
5ml φρέσκο λεμόνι
1 δόση peychaud’s bitters
εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι old fashioned με ένα πάγο και γαρνιτούρα φύλλο βασιλικού.