fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τήνος: 3 μοναδικές συνταγές
Τήνος Συνταγές Πατατού Πιλάφι με Αγκινάρες Παστέλι σε λεμονόφυλλα

Τήνος: 3 μοναδικές συνταγές

Η Τήνος και ο «αέρας» της στη μαγειρική σας. Μαγειρεύουμε Πιλάφι με αγκινάρες, Παστέλι σε λεμονόφυλλα και Πατατού.

 

Δεν είναι μόνο οι συνδυασμοί των υλικών που κάνουν αυτές τις συνταγές πεντανόστιμες, είναι και η ίδια η Τήνος που κάνει το αποτέλεσμα μοναδικό. Όποιος βέβαια δεν έχει επισκεφτεί την Τήνο αρκετές φορές, δε μπορεί να το καταλάβει απόλυτα. Ο τόπος, η γη, ο αέρας, τα ψηλά απόκρημνα βουνά, η τακτική συννεφιά που τη δροσίζει πολλά πρωινά -ακόμη και το κατακαλόκαιρο-, φτιάχνουν μια πρώτη ύλη ανεπανάληπτη. Ο γευστικός πλούτος του νησιού είναι κυριολεκτικά απεριόριστος και θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία για τις συνταγές που έλκουν την καταγωγή τους από το νησί. Ωστόσο αυτή τη φορά θα περιοριστούμε σε τρεις πολύ χαρακτηριστικές συνταγές του τόπου.

Πιλάφι με αγκινάρες

 

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 12 φρέσκιες αγκινάρες
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κιλό ρύζι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 5-6 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τις κόβουμε σε κομμάτια. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια και τις αγκινάρες. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζεστό νερό (ή το ζωμό) με αλάτι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Σταδιακά, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιεί το νερό του. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip: Μπορείτε αντί για νερό να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών, που δίνει πιο γεμάτη γεύση στο φαγητό μας.

Παστέλι σε λεμονόφυλλα

 

Προετοιμασία : 30 λεπτά
Υλικά για 10-12 κομμάτια:

  • 2 φλιτζάνια σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • Φύλλα λεμονιάς πλυμένα και στραγγισμένα

Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, ψήνουμε το μέλι με την ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να δένουν, ρίχνουμε μέσα το σουσάμι και ανακατεύουμε. Σταδιακά, προσθέτουμε την κανέλα, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού. Προσοχή να μην πήξει πολύ το μείγμα. Βρέχουμε με νερό μια μαρμάρινη πλάκα και το απλώνουμε επάνω ομοιόμορφα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, το κόβουμε σε λωρίδες και στη συνέχεια σε ρόμβους. Ακουμπάμε τα κομμάτια επάνω στα λεμονόφυλλα.

Tips:
1. Για να δοκιμάσουμε το σιρόπι, ρίχνουμε μία σταγόνα σ’ ένα ποτήρι με νερό. Αν γίνει μπαλίτσα, τότε το σιρόπι είναι έτοιμο.
2. Το παστέλι διατηρείται για πολύ καιρό σε ξηρό μέρος, μέσα σε μεταλλικό κουτί ή τυλιγμένο σε ζελατίνα.

Πατατού

 

Τήνος: 3 μοναδικές συνταγές - FlagInLife
Πηγή: https://saltandsugar.gr/2015/04/15/patatou-apo-tin-tino/

Προετοιμασία : 50 λεπτά και έξτρα για το βράσιμο της πατάτας
Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Τήνου τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • ½  φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο ½
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς. Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες και αφού κρυώσουν τις καθαρίζουμε, τις αλέθουμε στον μύλο λαχανικών και τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε το τυρί, το δυόσμο και το μαϊντανό. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί (20Χ30εκ ) με λάδι και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε τη πίτα ζεστή ή κρύα.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα