fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Βαρούλκο
@varoulkoseaside

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Αξιοσημείωτα Καλό

Βαρούλκο

Βαρούλκο: Η ώριμη γοητεία ενός ιστορικού προορισμού.

 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι το εστιατόριοΒαρούλκο και ο άνθρωπος που επί 30 και πλέον χρόνια κρατά τα ηνία του χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Σε ότι με αφορά η σχέση μου με το μαγαζί ξεκινά από το Βαρούλκο της οδού Δεληγεώργη, όπου και γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά τον νέο τότε Λευτέρη Λάζαρου, και δοκίμασα εκείνη την υπέροχη σούπα με μελάνι σουπιάς. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια, το Βαρούλκο συνέχισε να μετεξελίσσεται, να αγγίζει μαγειρικές επιβραβεύσεις, εγχώριες και μη. [Είναι κάτοχος ενός αστεριούMichelin από τo 2002]. Σήμερα γνωστό στους πάντες [ ίσως να είναι το πιο γνωστό Ελληνικό εστιατόριο] είναι πόλος έλξης ενός πολυπολιτισμικού κοινού μεσαίας ηλικίας στην πλειοψηφία τους, χωρίς όμως να λείπουν και νεότερες παρέες.

@varoulkoseaside

Η κουζίνα που συν δημιουργούν εδώ και μερικούς μήνες ο Λευτέρης Λαζάρου μαζί με τον Θοδωρή Κυριακίδη, είναι μια κουζίνα ενδιαφέρουσα, που έχει διατηρήσει μερικά από τα εμβληματικά πιάτα του παρελθόντος όπως το καλαμάρι με πέστο,ή το κριθαράκι με γαρίδες και γλυκό κρασί Λήμνου, έχοντας προσθέσει κάποιες ενδιαφέρουσες νέες συνθέσεις όπως ένα άψογα ψημένο χτένι με κρούστα chorizo, πίκλα καρπούζι και νερό ντομάτας με μυρωδικά, ή μια σύνθεση με καβούρι, κρέμα αβοκάντο και μαγιονέζα τσίλι πάνω σε τραγανό brioche. Τα συναισθήματα μου άρχισαν να γίνονται ανάμεικτα καθώς δοκίμαζα τα κύρια πιάτα που ακολούθησαν.

Το χριστόψαρο με άγριο αγκιναράκι Τήνου και κρέμα αυγολέμονο με βανίλια, ήταν μεν ένα νόστιμο πιάτο στα όρια του ρουστίκ, από το οποίο δεν εισέπραξα την πολυπλοκότητα που προσδίδει η βανίλια. Επίσης το φαγκρί με ψητή μελιτζάνα, μαρμελάδα κρεμμύδι, τομάτες και σκόρδο, ήταν ένα ακόμη νόστιμο πιάτο, με εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και ορατή την έλλειψη δημιουργικότητάς και φινέτσας. Τέλος στα ατού του εστιατορίου βρίσκονται τα άψογα από πλευράς τεχνικής επιδόρπια, του chef patissier Θοδωρή Μωυσίδη.

@varoulkoseaside

Κλείνοντας θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής. Το τρίπτυχο [κυδωνάτες ελιές – ελαιόλαδο και ένας άτονος πελτές ντομάτας παρότι εμπλουτισμένος με βανίλια και πορτοκάλι ] συνοδεία ενός κοινότοπου ατομικού ψωμιού σαν καλωσόρισμά, δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο.

Βαρούλκο
Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
Διευθυνση: AκτήΚουμουνδούρου 54  Μικρολίμανο
Τηλέφωνο: 2105228400
Tιμή: 75-100 [χωρίς το κρασί]
Ωράριο: Καθημερινά 13.00μμ – 00.00μμ.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα