fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τηλέμαχος Athens

Διονύσης Κούκης

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

Τηλέμαχος Athens

Υψηλού επιπέδου κρεατοφαγία a la Ελληνικά.

 

Τα τελευταία χρόνια το κρέας σαν προσφερόμενο είδος στα εστιατόρια έχει την τιμητική του. Από την εποχή που το παϊδάκι και τα διάφορα κοκορέτσια ή εξοχικά κυριαρχούσαν στα τραπέζια των σχετικών εστιατορίων φαίνεται να έχουν περάσει έτη φωτός. Η εικόνα της εποχής θέλει wagyu, kobe, aberdeen, fassona κ.λπ. και η με ελληνικό πρόσημο κρεατοφαγία θεωρείται πλέον ακατάλληλη για τα σαλόνια της γεύσης. Υπάρχουν ακόμα απλά δύο, τρεις εξαιρέσεις. Σε ό,τι αφορά τη Νότια Ελλάδα από τον Όλυμπο και κάτω, συμπεριλαμβανόμενων των νησιών το υπαριθμόν ένα όνομα το οποίο αποτελεί τιμή για την κρεατοφαγία με πρόσημο ποιότητας και ταυτόχρονη ελληνικότητα είναι ο Τηλέμαχος. Ξεκίνησε σαν μια ταβέρνα στην Κηφισιά, ενηλικιώθηκε σε ένα δεύτερο μαγαζί δίπλα στην αρχική ταβέρνα και εδώ και μερικά χρόνια κατέβηκε στο κοσμικό κέντρο στις παρυφές του Κολωνακίου σε ένα χώρο που έχει φιλοξενήσει τον ιστορικό Απότσο και το εστιατόριο του Cellier.

Ο σύγχρονος Τηλέμαχος λοιπόν φιλοξενείται σε έναν επιβλητικό χώρο με μεγαλοαστικά χαρακτηριστικά και αίσθηση μεσοπολέμου, μεγάλους καθρέφτες και ένα εντυπωσιακό πολυέλαιο. Απλώνει τα τραπέζια του τόσο στην στοά που τον συνδέει με την Πανεπιστημίου όσο και στο εσωτερικό. Και μόνο για το περιβάλλον αξίζει τουλάχιστον μια επίσκεψη. Όπως είναι φυσικό με βάση τα σημεία ενδιαφέροντος με τα οποία γειτνιάζει (ακριβά κοσμηματοπωλεία, μεγάλα ξενοδοχεία, Atheene, Attica κ.λπ.) το κοινό είναι νεανικό, δυναμικό και όλα τα σχετικά που δηλώνουν αστική τάξη και πάνω. Το σημαντικό βέβαια στοιχείο στην υπόθεση πέρα από όσα προαναφέρουμε είναι το φαγητό. Και όταν λέμε φαγητό εννοούμε κρέας και τα παρελκόμενα του.

Το μενού του Τηλέμαχου χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι τα ορεκτικά τα οποία ακολουθούν τη γραμμή της ελληνικής κλασσικής κουζίνας με επιτυχημένες συνθέσεις, χωρίς ακρότητες και εξτραβαγκάντζες υλικών. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι η καρδιά του μενού και τιμά χωρίς περιστροφές και παρασπονδίες την Ελληνική παράδοση περί κρεατοφαγίας με πρώτες ύλες που έχουν επιλεγμένο ελληνικό πρόσημο. Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο κεφάλαιο το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κρέατος και υπηρετείται από κρέατα διάσημης ράτσας (Αμερική, Ιταλία/ Φασσόνα, Ισπανία/ Black Angus κ.λπ.) και ανάλογες κοπές. Και στα τρία κεφάλαια ο Τηλέμαχος τα καταφέρνει καλά χωρίς να λείπουν ενίοτε οι παρατηρήσεις για μικρές αδυναμίες εδώ και εκεί. Αυτό όμως που κάνει το εστιατόριο να ξεχωρίζει είναι η πίστη του Γιώργου Τσιλιγκίρη σε ελληνικά κρέατα και σε παρασκευές που συντίθενται ένα μείγμα παραδοσιακής και σύγχρονης Ελλάδας. Το συγκεκριμένο τμήμα του μενού κάνει πάνω από 15 προτάσεις και παρά το γεγονός ότι δοκίμασα τις περισσότερες δεν θα σας κουράσω με σχοινοτενής περιγραφές. Θα σταθώ μόνο σε ορισμένα σημεία τα οποία νομίζω ότι δίνουν επαρκώς τη συνολική γευστική εικόνα. Δοκίμασα φιλεταρισμένο αρνάκι γάλακτος το οποίο κάθε άλλο παρά αποτελεί τρέχουσα πρόταση στους διάσημους κρεατοφαγικούς χώρους με εξαιρετικό ψήσιμο και παρά το γεγονός ότι δεν είχε την τρυφερότητα ενός bon fillet είναι ένα πιάτο που αξίζει να το βάλετε στο τραπέζι σας. Εμβληματικός ήταν επίσης ο σιδηρόδρομος (βραστό μοσχαρίσιο κρέας) και το μοσχαρίσιο συκώτι στα κάρβουνα το οποίο για να είναι τέλειο θα ήθελε λίγο περισσότερο σε χάδι φωτιάς. Τέλος σε επίπεδο μαγειρευτού κρέατος το φρικασέ με ξεκοκαλισμένο αρνάκι γάλακτος είναι μια διδακτική πρόταση για το τι θα έπρεπε να έχουν τα εστιατόρια που ασχολούνται με κρέας στο μενού τους. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε ότι αφορά τα μεγάλα κομμάτι κρέατος με μια πολύ καλή κόντρα μπριζόλα με ελληνικό πρόσημο αλλά και ένα T-Bone ελληνικής προέλευσης επίσης.

Σημαντικά και όχι αμελητέα στοιχεία στην όλη εικόνα είναι καταρχήν η wine list με επιλεγμένες ετικέτες από τον έχοντα την σχετική πείρα Γιώργο Τσιλιγκίρη αλλά και το service το οποίο είναι γρήγορο ευγενικό και αποτελεσματικό. Συμπέρασμα: αν δεν έχετε επισκεφθεί ήδη τον Τηλέμαχο πρέπει να το κάνετε και κατά την προσωπική μου γνώμη σύντομα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
Εστιατόριο για κρέας
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 10 Αθήνα
Τηλ: 210 3613300
Τιμή: 35-70€ (χωρίς το κρασί)
Ώρες λειτ: 16:00-24:00 Κλειστό Κυρ

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα