fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
SENSE Restaurant
SENSE Restaurant

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Αξιοσημείωτα Καλό

SENSE Restaurant

Στο rooftop του ξενοδοχείου AthensWas Design Hotel, το SENSE Restaurant προσφέρει μοναδική θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά κυρίως μια εκφραστική εκδοχή της Σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας.

 

Έχοντας δοκιμάσει το νέο μενού του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρώ ότι μπορώ ευθύς εξαρχής να κάνω μια παραδοχή. Ο Χαραλαμπόπουλος είναι σήμερα χωρίς καμία αμφιβολία, ο κυριότερος εκφραστής της Σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας, που πολλοί μπορεί να ευαγγελίζονται, αλλά λίγοι προσεγγίζουν όπως θα έπρεπε.

Η κουζίνα του είναι σύγχρονη, γιατί ενδυναμώνει παραδοσιακές ελληνικές συνταγές μετασχηματίζοντάς τες σύμφωνα με την αντίληψη περί γεύσης του σήμερα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και παρουσιάζοντας τα πιάτα με άρτια αισθητική. Ταυτόχρονα, η κουζίνα του είναι ελληνική, γιατί υπηρετεί τα εξής δύο γευστικά στοιχεία. Τα πιάτα του ξυπνάνε γευστικές αναμνήσεις από μια κουζίνα που δημιουργήθηκε και μεγαλούργησε στο παρελθόν και ταυτόχρονα, οι προτάσεις τους συνδέονται με τους παραδοσιακούς τρόπους διατροφής, μέσα από την χρήση υλικών που πιστοποιούν με τη σειρά τους την ελληνικότητα.

SENSE Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Ο καινούριος κατάλογος του SENSE Restaurant βασίζεται σε 2 σετ μενού, εννέα σταδίων έκαστο. Τo πρώτο ονομάζεται «Γαστρονομικό Ταξίδι στην Ελλάδα», ενώ το δεύτερο και vegeterian «Αισθήσεις της Ελληνικής Φύσης».  Δοκίμασα και τα δύο μενού, τα οποία προβάλλουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τις ικανότητες του Αλέξανδρου, ο οποίος μπορεί και δημιουργεί πιάτα υψηλής γευστικής απόδοσης με φαινομενικά ταπεινά υλικά. 

SENSE Restaurant - FlagInLife

Οι μπάμιες, ψημένες στα κάρβουνα με ένα μυζηθροπιτάκι στο κέντρο, κρέμα από ρεβίθια και μια εξαιρετική σάλτσα σαγανάκι, σίγουρα θα αλλάξουν την οπτική που βλέπουν οι περισσότεροι αυτό το υποτιμημένο λαχανικό.

SENSE Restaurant - FlagInLife

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μελιτζάνες ιμάμ. Το πιάτο έχει χαρακτηριστικές ρουστίκ αποχρώσεις που έρχονται από την παράδοση, ταυτόχρονα όμως σαν τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα diner de prestige. Εκτός από την μελιτζάνα στον φούρνο, στη σύνθεσή του συμμετέχουν κράκερ, κρέμα κρεμμυδιού, σιτάρι, μπουγιουρντί και σάλτσα ψητής ντομάτας.

SENSE Restaurant - FlagInLife

Εξαιρετική είναι και η προσέγγιση της σουπιάς. Οι σουπιές μετατρέπονται σε ένα κανελόνι, με σπανάκι και αρωματικά χόρτα στο εσωτερικό του και το σύνολο συνοδεύεται από ένα γαλάκτωμα μελανιού μαζί με ταραμά. Ευρηματικό είναι και το ντολμαδάκι ταρτάρ στο οποίο ένα πέπλο ρυζιού αγκαλιάζει ένα κενέλ από μοσχάρι δίπλα σε κρέμα από αμπελόφυλλο, άνηθο και λεμόνι.

SENSE Restaurant - FlagInLife

Θα κλείσω με τον κόκορα που έρχεται με σάλτσα παστιτσάδας, πουρέ κρεμμυδιού και μια παπαρδέλα με γέμιση από ξυνομυζήθρα, σε ένα σύνολο με βαθιά γεύση, αλλά ήπιο και ισορροπημένο. Τα γλυκά που αποτελούν το επιστέγασμα των μενού, είναι απλώς ευχάριστα, μη έχοντας την ίδια φινέτσα με τα κυρίως πιάτα και σε ορισμένα σημεία πάσχουν τεχνικά.

SENSE Restaurant - FlagInLife

Συνοψίζοντας όλα τα προηγούμενα, αλλά και την εμπειρία μου από τις φορές που έχω δοκιμάσει την κουζίνα του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, θα πω το εξής. Νομίζω ότι η πρώτη φορά που δοκιμάσα τις γεύσεις του, ήταν πριν από χρόνια στο Καστρί. Ακόμα και τότε μου είχε κάνει εντύπωση η ελληνικότητα των προτάσεων που έκανε και είχα εκτιμήσει ότι θα έχει λαμπρή πορεία. Σήμερα, μπορώ να πω αβίαστα ότι ο τρόπος που προσεγγίζει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα case study και θα ήταν χρήσιμο σε πολλούς νέους μάγειρες που καταπιάνονται με αυτή -χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κανόνες που πρέπει να σεβαστούν-, να αφιερώσουν λίγες ώρες για να δοκιμάσουν τις προτάσεις που κάνει. Είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν.

SENSE RESTAURANT
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: AthensWas Design Hotel, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, 117 42
Τηλ: 210 9200240
Ώρες λειτ: καθημ. 19:30 -00:00
Τιμή : Journey to Greece 115€ p.p + 54€ wine pairing pp / Senses of Greek Nature 95€ p.p + 48€ wine pairing pp

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα