fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Anama – Taste & Bottled poetry
anama

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

Anama – Taste & Bottled poetry

Ο Γρηγόρης Φιλιππάτος ταξιδεύει μέχρι την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας για να δοκιμάσει την κουζίνα του Χρυσάνθου Καραμολέγκου στο Anama, και καταγράφει τις εντυπώσεις του.

 

H Αργεντινή συγγραφέας Sylvia Iparraguirre σε ένα απόσπασμα του Βιβλίου της Η Γη του Πυρός [La Tiera del Fuente] γράφει: Ο χρόνος ήταν σφραγισμένος σε πέτρα, σε σίδερο και σε μάρμαρο. Και δεν ήταν μόνο τα κτίρια. Οι άνθρωποι κατελάμβαναν μια θέση σε αυτή την ροή του χρόνου: Στο κάλεσμα της Μεσσηνιακής Γης, στην λιμνοθάλασσα ή αλλιώς το διβάρι της Γιάλοβας, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αποφάσισε να στεγάσει την δική του sui generis μαγειρική ταυτότητα για όσο διάστημα η ροή του χρόνου θα του μετέδιδε τον παλμό που αυτός αποζητούσε, αφότου έκλεισε τον κύκλο του με τον ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακάλυψη ένός παλιού οινοποιοίoυ του συνεταιρισμού Κορινθιακής σταφίδας, ένα κτίριο σφραγισμένο στην πέτρα και το σίδερο, παγωμένο από τον χρόνο. Εκεί αποφάσισε να στεγάσει την μαγειρική του ιδιοφυΐα, <<και παίρνω την ευθύνη της λέξης ιδιοφυΐα>> καθώς είχα την τύχη να εισπράττω μικρές στιγμές της δημιουργικής του πορείας από τα χρόνια της θρυλικής Βιτρίνας πίσω στα 1995, έως και σήμερα.

xrisanthos

Η κουζίνα του Χρύσανθου αντανακλά μια ψυχοθεραπευτική μαγειρική όπως την αποκαλεί, διανθισμένη από το αστείρευτο ταλέντο του να δημιουργεί κατανοητά πιάτα βαθιάς νοστιμιάς με ελληνικό και μεσογειακό χαρακτήρα, χωρίς τα στενά όρια που θα του υπαγόρευαν κάποια αόρατα μαγειρικά σύνορα, δίνοντάς την ευκαιρία στους τυχερούς που θα βρεθούν στις καρέκλες του εστιατορίου να γευθούν δημιουργίες όπως τα δικά του κεφτεδάκια , ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ ντυμένο με μια αέρινη κρούστα, συνοδεία ενός τρουφάτου γιαουρτιού και ενός πελτέ ντομάτας με λεμονόχορτο και τζίντζερ.

Ο Πελτές
Η λέξη <<Ντομάτα>> είναι διαχρονικά συνυφασμένη με την μαγειρική του Χρύσανθου Καραμολέγκου και ο πελτές στα χεριά του μεταμορφώνεται σε ένα τοματένιο πέστο με φινετσάτη οξύτητα και συνάμα μια εντυπωσιακή πολυπλοκότητα από την προσθήκη τζίντζερ- σόγιας -κουμκουάτ και λοιπών εσπεριδοειδών. Πιάτα με ελληνική ταυτότητα, με περίτεχνες σάλτσες μπαχαρικά και αρτύματα από τα πέρατα του κόσμου, πρώτες ύλες αυστηρά επιλεγμένες από το δικό του μποστάνι και την γύρω περιοχή με έμφαση στην εποχικότητα, δίνουν μια σαφή εικόνα του ταπεραμέντου αυτού του ανθρώπου, και του μαγειρικού του προσανατολισμού για όσους δεν τον γνωρίζουν.

anama

Η Κουζίνα στο Anama
Ένα olive fed χοιρινό με γλάσο πορτοκαλιού και χούμους γλυκοπατάτας με κουρκουμά -τζιντζερ- κόλιανδρο και μέλι Ερείκης, πλάι σε ένα ωμό ψάρι ημέρας, μια αλανιάρα τσιπούρα με μους αυγοτάραχο, εσπεριδοειδή και σπασμένους λεμονάτους κόκκους από [ mountain pepper ], ένα από τα πολύ παλιά του πιάτα, διαχρονικά αγαπημένο, η Αντζουγιάδα , μια πυκνή κρέμα υψηλής έντασης με αντζούγιες –παστή σαρδέλα –ξερό σύκο –αμύγδαλα –μυρωδικά και ανατολίτικα μπαχαρικά, μια κροκέτα πάπιας με πέστο από κουμκουάτ και ένα Μαροκινό κοτόπουλο ras-el-hanout μαζί με το δικό του ψωμί με δεντρολίβανο – φέτα και κομμάτια από κίτρινη κολοκύθα, είναι όλα κρίκοι μιας σχετικά μικρής αλυσίδας –κάρτας που την ονομάζει ¨ Το μενού του χειμώνα¨.
Μαζί του βρίσκεται πάντα η συνεταίρος του, Γεωργία Παπαϊωάννου και η maitre του εστιατορίου Denisa Varcholova που φροντίζουν τα πάντα να κυλούν ομαλά στην σάλα, ενώ ο οινικές επιλογές αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς, ικανοποιούν τον επισκέπτη ως προς τον γεωγραφικό αλλά και ποικιλιακό τους προσανατολισμό.

anama

Anama Taste & bottled poetry /Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Πεζόδρομος Γιαλοβας, Μεσσηνία
Τηλ: 6982257869
Ώρες λειτουργίας: Χειμώνα ΠΑ-ΣΑ-18.00μμ-23.00μμ / ΚΥ. 12.00πμ -20.00μμ
Απρίλιο – Οκτώβριο: καθημερινά, βράδυ.
Τιμή: 35-50 [χωρίς το κρασί ]

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα