fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Alali Restaurant
Alali Restaurant, Σαντορίνη

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

Alali Restaurant

Η ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του σεφ Κοντοβά, βρίσκει στο Alali Restaurant στη Σαντορίνη, την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της.

 

Παρκάροντας το αυτοκίνητο στην είσοδο του Astarte suites στη Σαντορίνη, κατάλαβα γιατί οι ντόπιοι έδωσαν στην περιοχή την ονομασία «Αλαλί» που σημαίνει άφωνος. Στην κορυφή ενός μικρού υψώματος στην περιοχή του Ακρωτήριου, έστεκα να παρατηρώ τη μοναδική θέα στα Φηρά και την καλντέρα. Στιγμιαία πίστεψα πως την κοιτάζω από το απέναντι νησί. Κατεβαίνοντας τα αρκετά στον αριθμό -αλλά όχι ιδιαίτερα απότομα- σκαλοπάτια, βρέθηκα μπροστά στο Alali Restaurant. Ένα πολυεπίπεδο εστιατόριο, που τα απλωμένα γύρω από μια πισίνα τραπέζια του, φιλοξενούν ένα μικρό αριθμό επισκεπτών.

Alali Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, ο Άνταμ Κοντοβάς διαμορφώνει την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της προσωπικής του μαγειρικής φιλοσοφίας, την οποία και υλοποίει με επιτυχία ο head chef του εστιατορίου, Γιώργος Μπερκάκης. Η πρωτοτυπία των συνθέσεων, η πολυπλοκότητα στις γεύσεις και το υψηλό επίπεδο τεχνικής στα πιάτα, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα όσων δοκίμασα εκείνο το βράδυ στο Alali Restaurant. Θα αποφύγω να δώσω έναν σαφή προσδιορισμό ικανό να μεταφράσει το είδος της μαγειρικής κατεύθυνσης του Άνταμ Κοντοβά.

Alali Restaurant - FlagInLife

Δείτε για παράδειγμα το χταπόδι. Έρχεται ψημένο στα κάρβουνα, περασμένο με ένα γλάσο καυτερής πιπεριάς και τυλιγμένο σε βουτυρένιο κράμπλ, ενώ τραγανή λαχανίδα σκεπάζει ένα mole ντομάτας, με το λάδι από λαχανίδα να συνδυάζεται με αβοκάντο. Όλα αυτά έρχεται να τα συμπληρώσει μια σάλτσα με πράσινο μήλο και χουρμάδες. Ετερόκλητα υλικά. Φαινομενικά αταίριαστες συνθέσεις. Η νοστιμιά όμως ήταν εκεί. Το ίδιο και η βαθιά επίγευση. Το γευστικό αφήγημα των πιάτων είχε αρχή μέση και τέλος, όσο ασυνήθιστα και αν φαντάζουν στην περιγραφή.

Alali Restaurant - FlagInLife

Ένα λιτό στην παρουσίαση πιάτο περιέχει ένα φιλέτο μπακαλιάρου με τσίπς τοπιναμπούρ, τα οποία κρύβουν στο εσωτερικό τους ψητό τοπιναμπουρ. Στο πλάι, κρέμα από πράσινο μήλο, πίκλες φουαγκρά και καπνιστό χέλι. Όλα τα υλικά συνδέονται με μια εξαιρετικής συμπύκνωσης σάλτσα από ζωμό ψαριών.

Alali Restaurant - FlagInLife

Υπάρχουν και συνθέσεις που κατεβάζουν τον πήχη των ετερόκλητων γευστικών προσεγγίσεων και των υψηλών εντάσεων, όπως τα τορτελόνια με νερό ντομάτας, φέτα και πούδρα γκασπάτσο. Όντας όμως ένα κρίκος σε μια αλληλουχία σταδίων, και όχι ένα μεμονωμένο πιάτο, το εκλαμβάνω ως μια απαραίτητη συνθήκη.

Οι σάλτσες, τα ψησίματα και τα έντεχνα φινιρίσματα κάθε πιάτου, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και αυτό πρέπει να πιστωθεί στον head chef, Γιώργο Μπερκάκη που υλοποιεί το μενού σε καθημερινή βάση.

Alali Restaurant - FlagInLife

Η γλυκιά τριπλέτα που έφθασε μπροστά μου στο τέλος του δείπνου, φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Ξεκάθαρος πρωταγωνιστής ανάμεσα στα γλυκά, το κέικ φιστικιού με πραλίνα από φιστίκια Αιγίνης και μαστίχα. Ο restaurant manager του εστιατορίου Στράτος Καρολίδης, ηγείται με επιτυχία μιας διακριτικής και με πλήρη γνώση του καταλόγου ομάδας, ενώ τη λίστα κρασιών με επιλογές αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα, έχει επιμεληθεί ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος για την χρονιά που διανύουμε, Άρης Σκλαβενίτης.

ΑLALI RESTAURANT
Σύγχρονη Κουζίνα
Διεύθυνση: Astarte Suites, Επαρχιακή Οδός Ακρωτηρίου, Σαντορίνη, 847 00
Τηλ: 22860 83388
Ώρες Λειτ: καθημ. 19:00-23:00 (Απρίλιος-Νοέμβριος)
Τιμή: set menu 9 σταδίων 150€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα