Ο Πρίγκιπας στα Εξάρχεια, είναι το μέρος που μπορείς να δοκιμάσεις από σουβλάκι με προβατίνα και μαύρο χοίρο, μέχρι χέλι. Και φυσικά τα δοκιμάσαμε.
Με πολλά πια new age σουβλατζίδικα και ψησταριές που σερβίρουν μια διαφορετική εκδοχή του εθνικού μας street food, αρκετά από αυτά αξίζουν και με το παραπάνω, ενώ κάποια άλλα δεν τα καταφέρνουν και τόσο. Ο Πρίγκιπας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που συνδυάζει εδώ και χρόνια την παράδοση με το street food, έχοντας εισάγει στο κέντρο της Αθήνας γεύσεις από τη Βόρεια Ελλάδα μ’ έναν τρόπο διαφορετικό. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουν τυλιχτό με κεμπάπι Φλώρινας ή σάντουιτς με βουβάλι Κερκίνης, συνδυασμούς που δύσκολα βρίσκεις αλλού και προσφέρουν μια πιο ιδιαίτερη εμπειρία.
Από τη διακόσμηση και μόνο καταλαβαίνεις κανείς πως ο Πρίγκιπας είναι κάπως διαφορετικός. Δε μοιάζει με παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, αλλά ούτε με ένα κλασικό σουβλατζίδικο. Ο χώρος του είναι ζεστός και πολύχρωμος με vintage στοιχεία, όπως το πικάπ στο οποίο στριφογυρίζουν δίσκοι με παλιά ελληνική μουσική, αλλά και έξτρα εξωτερικά τραπεζάκια κοντά στο παράθυρο όπου οι ψήστες ετοιμάζουν τα τυλιχτά και τις μερίδες. Και μιας και αναφερθήκα στα τυλιχτά, αν και περίμενα τη μερίδα πιο χορταστική, η προβατίνα μαζί με σάλτσα ντομάτας ήταν κάτι που δεν είχα δοκιμάσει και με εξέπληξε θετικά. Το ίδιο ισχύει και για το λουκάνικο Τζουμαγιάς σε καλαμάκι, τυλιχτό ή σάντουιτς, μαζί με φασόλια Πρεσπών, ντομάτα, κρεμμύδι και μπούκοβο.
Εκτός από τη νοστιμιά και τις ιδιαίτερες επιλογές, ο Πρίγκιπας ξεχωρίζει και για την πρώτη ύλη του. Όλα τα κρέατα είναι εγχώρια, ενώ τα υπόλοιπα υλικά φρέσκα, κάτι που δικαιολογεί μέχρι ένα σημείο και τις πιο τσιμπημένες τιμές. Η λίστα όμως δε σταματά εδώ, αφού υπάρχει και η επιλογή του τυλιχτού με συκωτάκια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μουστάρδα, μια street food επιλογή που είναι συνήθης στην γειτονική Τουρκία και την οποία, δυστυχώς, στην Αθήνα δύσκολα τη βρίσκεις. Ο Πρίγκιπας όμως, σε ταξιδεύει και στην Τριχωνίδα που εκτρέφεται το ξεχωριστό είδος του Μαύρου Χοίρου, τον οποίο μπορείς να απολαύσεις σε τυλιχτό.
Αυτό που δε περίμενα με τίποτα να σερβίρει ο Πρίγκιπας και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ήταν το τυλιχτό με φιλέτο πέστροφας από τον ποταμό Λούρο, μαζί με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια, κάπαρη και σως λεμονιού. Δροσιστικό και πεντανόστιμο! Και αν σας έψησε η ιδέα του τυλιχτού με ψάρι, μπορείτε να επιλέξετε αυτό με το χέλι Παμβώτιδας, το οποίο όμως νομίζει πως αξίζει καλύτερα να το δοκιμάσετε σκέτο με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Υπάρχουν όμως και vegan προτάσεις, όπως το ζουμερό και χορταστικό τυλιχτό με μανιτάρια, φακοσαλάτα, καπνιστή μελιτζάνα, πιπεριές, πατάτες και σάλτσα ντομάτας.
Ο Πρίγκιπας όμως δεν είναι μόνο σουβλατζίδικο, μιας και πολλοί τον επισκέπτονται για τους συνοδευμένους με το «καλύτερο τσίπουρο του κόσμου» μεζέδες του όπως υποστηρίζει μια ταμπέλα στο μαγαζί. Στα ορεκτικά λοιπόν θα βρει κανείς παρα πολλές επιλογές αλοιφών, από τις κλασικές τυροκαυτερή και φάβα, μέχρι και άιβαρ, μια αλοιφή από αλεσμένες ψητές πιπεριές που ταιριάζει τέλεια με τα κρεατικά του μαγαζιού. Από τα τελευταία, τα πιο δημοφιλή είναι τα κεμπαπι Φλώρινας, μίνι δηλαδή κεμπαπ τα οποία ωστόσο είναι πολύ νόστιμα και δικαίως έχουν τον τίτλο του best seller.
Αν λοιπόν κανείς θέλει να ανακαλύψει νέες γεύσεις και διαφορετικές εκδοχές του τυλιχτού, ο Πρίγκιπας στα Εξάρχεια είναι μια αξιόλογη επιλογή. Αν και απογοητευτήκαμε λίγο από την αναλογία της ποσότητας και της τιμής των πιάτων, είναι ένα όμορφο πάντρεμα της παραδοσιακής κουζίνας της Βόρειας Ελλάδας με το street food. Είναι όμως και μια πολύ καλή επιλογή αν κάποιος θέλει να τσιμπήσει κάτι φρέσκο, ποιοτικό και γευστικό στο κέντρο της Αθήνας.
Πρίγκιπας
Διευθ: Χαρ. Τρικούπη 23, Αθήνα 106 81
Τηλ: 211 4050070
Ώρες λειτ: καθημ. 11:00-01:00, Πεμ-Κυρ. 11:00-02:00