Το Παρίσι είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς ειδικά για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Όμως όταν πας για πρώτη φορά, τις περισσότερες φορές εξαντλείς τον χρόνο σου (και το μπάτζετ σου) σε μουσεία, μνημεία, δραστηριότητες και shopping. Τρέχοντας από το ένα μέρος στο άλλο, πολλές φορές μπορεί να κάνεις μία βιαστική παύση για φαγητό που δεν ταιριάζει καθόλου με την φήμη των Γάλλων στην κουζίνα, κι αυτό γιατί μπορεί να είναι σε κάποια τουριστική περιοχή με μενού όπως αυτά που σερβίρουν στην Πλάκα τον Δεκαπενταύγουστο.
Έχοντας επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα αρκετές φορές το Παρίσι, ξεχωρίσαμε μερικές μη τουριστικές επιλογές για φαγητό που μπορεί να μην έχουν αστέρι Michelin, σου δίνουν όμως μία γεύση από γαλλική κουζίνα σε υποφερτό μπάτζετ.
Το τυπικό μπιστρό: Bistrot Victoires
Αν βρίσκεσαι κοντά στο Palais Royal ή το Λούβρο και θες να συναντήσεις Παριζιάνους που κάνουν μεσημεριανό break για φαγητό από τα γύρω γραφεία, το Bistrot Victoires είναι ένα τυπικό γαλλικό μπιστρό που θα λατρέψουν οι κρεατοφάγοι. Είναι καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις entrecôte (μοσχαρίσιο κρέας) γιατί είναι αρκετά οικονομικό σε σχέση με άλλα μαγαζιά. Όμως το must στο συγκεκριμένο μέρος είναι ότι θα νιώσεις σαν ντόπιος. Στο τέλος μην ξεχάσεις να ζητήσεις και μία crème brûlée.
6 Rue de la Vrillière, 75001 Paris
Περισσότερα, εδώ.
Παραδοσιακές γεύσεις που δεν απογοητεύουν: Le Compas
Αν βρίσκεσαι στο Châtelet, στο Pompidou ή στο Marais, αξίζει να περάσεις από τον πεζόδρομο της Montorgueil και να κάτσεις για φαγητό στο Le Compas παρατηρώντας τον κόσμο να περνά από μπροστά σου. Από μπέργκερ μέχρι ωμό ή ψητό μοσχάρι, οι επιλογές είναι πολύ γαλλικές παραδοσιακές και θα σε ικανοποιήσουν. Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης, ζήτησε μία μερίδα σαλιγκάρια και ετοιμάσου να τρελαθείς με την σάλτσα που τα συνοδεύει. Είναι must.
62 Rue Montorgueil, 75002 Paris
Περισσότερα, εδώ.
Μία νότα από σύγχρονη γαλλική κουζίνα: Marrow
To Marrow άνοιξε σε μία outsider περιοχή του Παρισιού, όμως προσφέρει τόσο ωραία ατμόσφαιρα και τόσο ωραίο φαγητό που αξίζει να πας προς τα εκεί μόνο και μόνο για να δοκιμάσεις. Από τις λίγες φορές που θα συναντήσεις το concept “στη μέση” σε Παριζιάνικα μαγαζιά, στο Marrow θα συναντήσεις μία πειραγμένη γαλλική κουζίνα και στα θαλασσινά και στα κρεατικά χωρίς να σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι. Μην φύγεις από εκεί (κι από το Παρίσι μην σου πω) αν δεν έχεις δοκιμάσει το μεδούλι από το κόκκαλο που βλέπεις στην φωτογραφία. Το παραγγείλαμε, και το ξαναπαραγγείλαμε. Και το ξαναπαραγγείλαμε.
128 rue du Faubourg St Martin, 75010 Paris
Περισσότερα, εδώ.
Σαμπάνια και όστρακα: Comptoir des Mers | Sea Food
Όστρακα και σαμπάνια. Αν θες να νιώσεις λίγη Παριζιάνικη πολυτέλεια, τότε αξίζει να πας από το Comptoir des Mers για να δοκιμάσεις όστρακα ή huîtres όπως τα λένε οι Γάλλοι. Εδώ μπορείς να δεις ενδεικτικά τις τιμές πριν το επισκεφτείς όμως ακόμα κι αν δεν φας όλη την θάλασσα, αξίζει να το ζήσεις ως εμπειρία. Ειδικά αν κλείσεις τραπέζι Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή βράδυ έχει απεριόριστα όσρακα για 44 ευρώ το άτομο (με όριο τις 4 ντουζίνες ο καθένας)
1 Rue de Turenne, 75004 Paris
Περισσότερα, εδώ.
Ασιατικές γεύσεις: Lao Siam
Το Παρίσι πέρα από την γαλλική κουζίνα, προσφέρει πληθώρα επιλογών σε όλες τις κουζίνες λόγω του πολυπολιτισμικού του χαρακτήρα. Ένας προορισμός που ανακάλυψα πρόσφατα στις ασιατικές γεύσεις και αγαπούν οι Γάλλοι είναι το Restaurant Lao Siam. Παρεϊστικη ατμόσφαιρα, confort food, καλές τιμές.
49, rue de belleville, 75019 Paris
Περισσότερα, εδώ.
A` Δημοσίευση: 10.11.22 Updated: 01.04.23