Ταυτισμένη με το ξεφάντωμα της Αποκριάς η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει ξανά, κι εσείς έχετε τις σωστές διευθύνσεις για φαγητό και ποτό
Μπορεί η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και ο σημαντικότερος κόμβος διασύνδεσης με την γειτονική Ιταλία και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, να μην έχει πλέον την λάμψη του παρελθόντος. Είναι όμως πάντα μια μεγαλούπολη με 200.000 κατοίκους, αστικό προφίλ, αρχοντική αύρα και μεγάλη ιστορία.
Περιτριγυρισμένη από σημαντικούς θησαυρούς αρχαιολογικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, με ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα (που πρέπει να απαθανατίσετε) χρώμα εποχής και ένα μεγάλο αριθμό διατηρητέων νεοκλασικών κτιρίων να θυμίζουν την χαμένη της αστική ταυτότητα και αίγλη. Είναι μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος για λίγες μέρες και να τη γνωρίσει.
Ακολουθεί ένας μίνι γαστρονομικός οδηγός της Πάτρας:
Διαχρονικά αγαπημένη επιλογή των Πατρινών, με ευχάριστο περιβάλλον που παραπέμπει σε νησί των Κυκλάδων, εδώ και 30 χρονιά το εστιατόριο Δημοριρί, στο προάστιο του Ρίου, προσφέρει μια ποιοτική κουζίνα. Έμφαση στο ψάρι, κλασικές αλλά και δημιουργικές παρασκευές τονίζουν την δυνατή πρώτη ύλη.
Στην ίδια περιοχή ο πολυχώρος Distinto Ρίο, εκτός από την μοναδική θέα στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, στεγάζει και ένα μοντέρνο all day Restaurant με πολυσυλλεκτική κουζίνα και δημοφιλείς προτάσεις.
Μπαίνοντας στη Πάτρα, στο επάνω μέρος της πλατείας Τριών Ναυάρχων, στους πρόποδες των Υψηλών Αλωνιών θα συναντήσετε το εστιατόριο Tomos, ένα μοντέρνο open kitchen restaurant, που σερβίρει σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με διεθνείς νότες και διαθέτει αξιόλογη κάβα κρασιών που εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα.
Στην ιστορικού συμβολισμού πλατεία των Υψηλών Αλωνιών, διαχρονικά τόπο συνάντησης των αστικών στρωμάτων της Πάτρας βρίσκεται το all day bar restaurant Talks, ιδανικός προορισμός για ένα light meal. Τα βράδια μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονής αισθητικής εστιατόριο με comfort χαρακτήρα και μεσογειακές γεύσεις.
Στην είσοδο της πλατείας αναβιώνει εδώ και λίγες ημέρες η καινούρια εποχή ενός βραβευμένου χώρου, του Αbbey Κitchen Bar. Mοντέρνα street αισθητική στους τοίχους, με graffiti δημιουργίες και μοναστηριακές παραπομπές, μεγάλη συλλογή αποσταγμάτων, βραβευμένα cocktail και μια σύγχρονη κουζίνα με fine casual προσέγγιση, σηματοδοτούν της νέα αρχή ενός σημαντικού για την διασκέδαση της πόλης προορισμού.
Στο Νοτος jazz bar, θα ανακαλύψετε την γοητεία ενός κλασικού bar, από τα παλαιότερα της πόλης, με αδιάλειπτη λειτουργία από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, jazz ακούσματα και live εμφανίσεις.
Τέλος στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου ένας οινικός προορισμός με περισσότερες από 400 ετικέτες στο κελάρι του είναι το Wine Bar-Restaurant, Bodegas.
Η βόλτα συνεχίζεται. Στους πρόποδες της άνω πόλης, στην νεανική και νεανική πολύβουη οδό Πατρέως, κάτω ακριβώς από τα σκαλοπάτια της, θα συναντήσετε δύο χώρους με διαφορετικά προφίλ και πολυσυλλεκτικό αλλά φανατικό κοινό: Rubik’s Super Food & Coffee. Mε την πεποίθηση πως το υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο και δημιουργικό, καθημερινά φουρνίζουν τις δίκες τους sugar free, gluten και lactose free λιχουδιές, πλάι σε αλμυρά πιάτα με γευστικό προφίλ και δημιουργικό πρόσημο. Το vegan cheesecake με κρέμα από κάσιους και βασιλικούς χουρμάδες είναι η αγαπημένη επιλογή των επισκεπτών, μαζί με το δημοφιλές Buddha bowl Falafel με ρεβυθοκεφτέδες φούρνου, χούμους παντζαριού και sauce με γιαούρτι καρύδας και ταχίνι.
Nεανικό και ανεπιτήδευτο το περιβάλλον στο Makina, τη «μηχανή της πόλης» προτείνει νόστιμες street δημιουργίες, που ταξιδεύουν από την Νέα Υόρκη ως τις ακτές της Ταιλάνδης, με highight το πιο λαχταριστό cinnamon roll της πόλης.
Εάν θελήσετε να έχετε μια μοναδική εμπειρία διαμονής στην πόλη, προτείνουμε το The Bold Type Hotel. Το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων της Πάτρας. Στεγάζεται σε ένα ιστορικού χαρακτήρα διατηρητέο νεοκλασικό στην είσοδο της Άνω Πόλης, πολύ κοντά σε δυο από τα διασημότερα αξιοθέατα, το Ρωμαϊκό Ωδείο και το κάστρο της πόλης.
Τελειώνοντας αυτό το μικρό οδοιπορικό και επειδή η ζωή πρέπει να είναι γλυκιά θα σας προτείνω ένα boutique ζαχαροπλαστείο που ανακάλυψα πρόσφατα. Τις ηλιόλουστες ημέρες είθισται πολλοί πατρινοί να περνάνε την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και να απολαμβάνουν έναν καφέ στην γραφική και συνάμα πολύ όμορφη Ναύπακτο.
Εάν ακολουθήσετε το παράδειγμα τους και οδηγήσετε ως τη Ναύπακτο, πίσω από την κεντρική πλατεία της πόλης θα βρείτε, Το Γλυκό, μια μοντέρνα patisserie. Με κύριο ατού τις γευστικές και τεχνικά άρτιες new age δημιουργίες της: από paris-brest και tarte tatin, μέχρι δικές τους version σε κλασικά γλυκά όπως π.χ. η νουγκατίνα.
Τόσο οι βόλτες στην Πάτρα και το πέρασμα της γέφυρας όσο και τα γλυκά στην πόλη της Ναυπάκτου θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας.
INFO:
Δημοριρί: Eλευθερίας 18 Ακταίον, Ρίο, τηλ.: 2610 990834
Distinto Ρίο: Ποσειδώνος 25, Ρίο τηλ.: 2610 995111
Τomos open Kitchen: Σαχτούρη 77 ,Πάτρα, τηλ.: 2610 311141
Abbey Kitchen Bar: Πλ Υψηλών Αλωνίων 26 Πάτρα, τηλ.: 2610 362549
Talks: Πλ. Υψηλών Αλωνίων 25. Πάτρα, τηλ.: 2610311322
Nότος Jazz Bar: Πατρέως 80, Πάτρα, τηλ.: 2610621181
Bodegas wine bar: Ρήγα Φεραίου 147, Πάτρα, τηλ.: 2610 221113
The Bold Type Hotel: Παλαιών Πατρών Γερμανού 10, Πάτρα, τηλ.: 2610 220012
Rubik’s SuperFood & Coffee: Πατρέως 92, Πάτρα, τηλ: 2616 007671
Μakina: Πατρέως 83, Πάτρα, τηλ.: 2613 013603
To Γλυκό: Σιαμαντά 10, Ναύπακτος, τηλ: 2634 303663