Βρεθήκαμε στο Oh Dio και δοκιμάσαμε την κουζίνα της Σταυριανής Ζερβακάκου. Μια κουζίνα νοσταλγική, βαθιά νόστιμη, γεμάτη σπινθηροβόλες εντάσεις και ταυρόχρονα γήινη και οικεία.
Στον πεζόδρομο της Αδριανού στην καρδιά του Θησείου, έναν από τους πιο πολύβουους, καρτποσταλικούς και τουριστικούς πεζόδρομους της Αθήνας, το wine bar restaurant Oh Dio, το νέο εγχείρημα της Φωτεινής Παντζιά (By The Glass) και του Άγγελου Δαμουλιάνου (botilia.gr), άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν την εκπνοή του 2023 και ήδη έχει κλέψει τις εντυπώσεις. Στεγασμένο σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1890, ο χώρος του αναδύει έντονη ιστορική αύρα και αθηναϊκή γοητεία.
Το κτίριο που φιλοξενεί το Oh Dio έζησε δόξες και παρακμές, συμπορευόμενο με τη νεότερη ιστορία της Αθήνας. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες του -η οικογένεια Καμπά-, είχαν διαμορφώσει το μεγάλο υπόγειό του σε κελάρι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς, μετά την απελευθέρωση πέρασε σε βιοτεχνίες, ενώ από το 1998 στεγαζόταν εδώ το Ωδείο Αthenaeum Μαρία Κάλλας, ένας σύγχρονος μουσικός πολυχώρος και διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τη σάλα του Oh Dio εποπτεύει το πορτρέτο της εμβληματικής Divina, σε μια πιο παιχνιαδιάρικη, pop art ζωγραφική παραλλαγή της φωτογραφίας του Cecil Beaton, που μοιάζει να καλοδέχεται τους επισκέπτες.
Το μεγάλο μπαρ, οι πέτρινοι τοίχοι με το χαρακτηριστικό λονδρέζικο καφέ τούβλο, κάποιες λίγες αρχιτεκτονικές νύξεις βιομηχανικού στυλ, το ξύλινο δάπεδο και οι αναπαυτικοί καναπέδες, συνθέτουν ένα σκηνικό προσιτής και οικείας πολυτέλειας. Το φινετσάτο, «οπερατικό» και ζεστό περιβάλλον, συμπληρώνεται από έργα 23+2 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών που ιχνηλατούν το ανθρώπινο και το θείο στην Τέχνη, αναζητώντας την αρχετυπική εικόνα της Μαρίας Κάλλας, αποτίνοντας έτσι έναν μικρό φόρο τιμής στη μεγάλη Ελληνίδα Ντίβα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος.
Το ατμοσφαιρικό σκηνικό του χώρου στο Oh Dio πλαισιώνεται από εξαιρετικές μουσικές επιλογές και τον προσεκτικά μελετημένο φωτισμό, 2 παραμέτρους που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές σε μια έξοδο. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές έχει χαλάσει ένα εξαιρετικό δείπνο από κακόηχες μουσικές σε ένταση που δεν σου επιτρέπει να ακούσεις τις σκέψεις σου, πόσο μάλλον να απολαύσεις το φαγητό σου, και από ακατάλληλο φωτισμό που άλλοτε σε συνθλίβει και άλλοτε πάλι μόλις και μετά βίας σου επιτρέπει να δεις τί τρως!
Στο τιμόνι της κουζίνας του Oh Dio, βρίσκεται η Σταυριανή Ζερβακάκου, η Λακώνισσα σεφ με το ασυμβίβαστο και επίμονο πνεύμα και τα χαρισματικά μαγειρικά χέρια. Για όσους γνωρίζουν τη σεφ, είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος, γεμάτος ένταση και έναν ανυπόκριτο παιδικό ενθουσιασμό. Έτσι ακριβώς είναι και η μαγειρική της: γεμάτη εντάσεις, αντιθέσεις, γήινη, οικεία αλλά και ενθουσιώδης, με νοσταλγικές αναφορές σε προϊόντα και μαγειρικές των παιδικάτων μας, που χτυπάνε κατευθείαν στο συναίσθημα!
Το μενού τιμά τα υλικά που η κάθε εποχή φέρνει μαζί της, καθώς αυτά φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έμπνευση και τη δημιουργία του, με κορφολογημένες τις πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία δημιουργική κουζίνα, με πιάτα βασισμένα στη ελληνική γευστική παράδοση και σε μοντέρνα μεσογειακά πρότυπα, όπως οι ζυμωμένοι με μελάσα ροδιού, πελτέ ντομάτας και κουκουνάρι πλιγουροκεφτέδες, (μια ωμοφαγική vegan εκδοχή του μεσανατολίτικου κίμπε), που σερβίρονται με ξινόγαλο.
Ακολούθησε το signature dish της σεφ «Ψωμί & Ψάρι». Καραμελωμένο κρεμμύδι, φιλέτο λαβράκι σωτέ και σύγκλινο Μάνης πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και στο πλάι, χόρτα εποχής λαδολέμονο με χειροποίητο τουρσί λάχανo. Πρόκειται για ένα πιάτο εμπνευσμένο από το δημοφιλές street food του Βοσπόρου, το Balık Ekmek, ένα σάντουιτς γεμιστό με ψάρι στη σχάρα ή τηγανητό και με σαλάτες ή/και κρεμμύδια με κύρια σημεία πώλησής του τα γραφικά καΐκια στις ακτές του Eminönü.
Το φιλέτο μπακαλιάρου ποσαρισμένο σε λευκό κρασί και βούτυρο, μαζί με όστρακα και ένα συγκλονιστικό πολίτικο λαδερό σελινόριζας, θύμιζε τη θαλπωρή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, ξεσηκώνοντας νοσταλγικές μνήμες από τα φαγάκια γιαχνί μιας άλλης εποχής. Ένα αρνίσιο κοκκινιστό κότσι με θασιώτικους γιουφκάδες μαγειρεμένους στο ζωμό του και συριανή γραβιέρα οκτάμηνης παλαίωσης, ένα πιάτο βαθιάς πυρηνικής νοστιμιάς. Μια ελληνικότατη εκδοχή του cheesecake με μπισκότο βουτύρου και φυστικιού, κρέμα γιαούρτι-γαλένι Κρήτης, θυμαρίσιο μέλι Κέας και θυμάρι ήταν το ιδανικό κλείσιμο της βραδιάς μας στο Oh Dio.
Η εξαιρετικά ενημερωμένη λίστα κρασιών, είναι ένας συνδυασμός του οινικού γούστου των δύο συνιδιοκτητών. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι ετικέτες από όλη την Ελλάδα -ανάμεσα τους και κρασιά βιολογικά, ήπιας οινοποίησης και βιοδυναμικά-, χωρίς όμως να λείπουν αξιόλογες επιλογές και από τον διεθνή αμπελώνα, με πολλές να προσφέρονται και σε ποτήρι. Και αν η ποικιλία των οινικών επιλογών σας προκαλέσει ευχάριστο πονοκέφαλο, αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του οινολόγου και sommelier Χριστόφορου Χριστοφόρου, που θα σας καθοδηγήσει με γνώμονα τις γνώσεις του, σεβόμενος απόλυτα το προσωπικό σας γούστο.
Oh Dio
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Διευθ: Αδριανού 3, Αθήνα (Θησείο), 105 55
Τηλ: 210 3213170
Ώρες λειτ: καθημ. 11.00-02.00
Τιμή: 40-50€ (χωρίς το ποτό)