Το Μικρό Καράβι, «δεμένο» στη Χώρα της Τήνου, προσφέρει νόστιμη ελληνική κουζίνα στον καταπράσινο και σκιερό κήπο του.
Η Χώρα της Τήνου, το λιμάνι της με άλλα λόγια, δεν είναι το μέρος που αγαπιέται ιδιαίτερα από τους επισκέπτες του νησιού. Και αυτό γιατί κυρίως, οι μεγάλοι της ανταγωνιστές είναι τα καταπληκτικά χωριά της Τήνου, που την έχουν κάνει και τόσο δημοφιλή προορισμό. Το λιμάνι της όμως, αν και δεν έχει την τρομερή ομορφιά, έχει μία ιδιαίτερη ζωντάνια που προσελκύει επισκέπτες απ’ όλο το νησί.
Έτσι, τα στενάκια της Χώρας είναι γεμάτα από ταβερνάκια, μπαράκια και μαγαζιά για όλες τις περιστάσεις και στυλ. Κάπου εκεί θα συναντήσετε και το Μικρό Καράβι, έναν κρυμμένο κήπο στον οποίο θα βρείτε εκτός από ποιοτικό φαγητό και απάγκιο από τα μελτέμια της Τήνου, που ώρες ώρες μπορούν να σου πάρουν το κεφάλι.
Ο κήπος στο Μικρό Καράβι, είναι πραγματική αποκάλυψη, που σίγουρα δεν περιμένεις να δεις περπατώντας στα σοκάκια ενός νησιού των Κυκλάδων. Σκιερός τα καλοκαιρινά μεσημέρια και δροσερός τα ζεστά βράδια. Όλα όμως έχουν μια εξήγηση, μιας και εδώ παλιότερα στεγαζόταν ο υπαίθριος κινηματογράφος του νησιού, που το 2008 που σίγησε, έδωσε τη θέση του στο Μικρό Καράβι. Το περιβάλλον θα σε κρατήσει από τη στιγμή που θα μπεις. Στιβαρή επίπλωση, απλωμένα στο χώρο τραπέζια με άνετες καρέκλες, λευκός μαντρότοιχος και μελετημένος φωτισμός, φτιάχνουν μια όμορφη χαλαρή ατμόσφαιρα. Τα summer vibes ενισχύονται ακόμα περισσότερο από τη δροσιά των μεγάλων δέντρων ανάμεσα στα τραπέζια.
Στην υποδοχή (αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία του εστιατορίου), η Restaurant Manager και ψυχή του μαγαζιού, Σταματούλα Ψάλτη. Στις μαρμίτες όμως και στις γευστικές προτάσεις της κουζίνας, βρίσκεται ο chef και αδελφός της Σταματούλας, Αντώνης Ψάλτης. «Αδερφική» υπόθεση λοιπόν ένα από τα φρεσκότερα και πιο καλοδουλεμένα εστιατόρια στη Χώρα της Τήνου. Σχεδόν πάντα γεμάτο, με το ευγενικό και εξυπηρετικό σερβις να μην αφήνει κανέναν πελάτη δυσαρεστημένο, το Μικρό Καράβι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους βρίσκονται στο λιμάνι της Τήνου. Στην αυλή του απολαμβάνεις καλομαγειρεμένο φαγητό σε μια πραγματική όαση ηρεμίας.
Δοκιμάσαμε ξινό τραχανά με μαλαθούνι και φρέσκο δυόσμο, ένα νοσταλγικό φαγητό της γιαγιάς που φέρνει μνήμες, αλλά και μια νόστιμη τάρτα με κοπανιστή και κρεμμύδια. Η ντόπια λούζα με κριτσίνια γραβιέρας και πελτέ κυδώνι, ήταν το πιάτο που έδινε τον μοδάτο τόνο στο μενού. Το ριζότο με σουπιά, μελάνι, ξύσμα λεμονιού, ντοματίνια και μαϊντανό ήταν ένα πιάτο αποκάλυψη.
Ένα σωστά ψημένο καλαμάρι που συνοδευόταν από φάβα, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, όπως και τα ραβιόλια με τηνιακό αγριοκούνελο και σάλτσα στιφάδο, αλλά και τα σκιουφιχτά μακαρόνια με σκορδάτο σαλάμι που στέκονται με αξιώσεις στο μενού που προτείνει το Μικρό Καράβι. Το ντόπιο κατσίκι φούρνου με βουτυράτες πατάτες και φρέσκα βότανα, σε κάνει οριακά να αναρωτιέσαι τι να τον κάνεις τον μάγειρα όταν έχεις μια τέτοια πρώτη ύλη σαν το τηνιακό κατσικάκι.. Φυσικά και υπερβάλω, αλλά πραγματικά αυτά τα κατσικάκια είναι όλα τα λεφτά!
Ειδικά σε αυτό το πιάτο όμως, φάνηκε και η μαεστρία του chef που ξέρει να αναδεικνύει σωστά και χωρίς υπερβολές τόσο ποιοτικά υλικά.
Το Μικρό Καράβι έχει μια ωραία πορεία μέχρι τώρα, τα νερά είναι ήρεμα και θα εξακολουθήσει έτσι, μιας και οι καπεταναίοι ξέρουν πολύ καλά να τιμονεύουν. Αν είστε από τους τυχερούς που φέτος το καλοκαίρι θα βρεθούν στη Χώρα της Τήνου, βάλτε το Μικρό Καράβι στη λίστα των γευστικών προορισμών που αξίζει να επισκεφτείτε στο νησί.
ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ
Ελληνική κουζίνα
Διευθ: Τριών Ιεραρχών, Χώρα Τήνου, 842 00
Τηλ: 2283 022818
Ώρες λειτ: καθημ.12.30-23.45
Τιμή: 30-35€ (χωρίς το κρασί)