Μία επίσκεψη στη Mikra Thira, ένα οινοποιείο απέναντι από τη Σαντορίνη, στο νησάκι της Θηρασιάς.
Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το οινοποιείο Mikra Thira τέλη Οκτώβρη. Στο Αμμούδι επικρατούσε ένας μικρός αναβρασμός: τουριστικά βανάκια από και προς την Οία και το αδιαχώρητο στη μικρή προβλήτα, με τα ημερόπλοια να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες για την καθιερωμένη βόλτα στην Καλντέρα. Κάπου εκεί, προσπαθούμε κι εμείς να βρούμε μια σκιά περιμένοντας την λάντζα που θα μας περάσει απέναντι στη Θηρασιά. Ένα τέταρτο αργότερα, πατάμε το πόδι μας στη Ρίβα, το κύριο λιμάνι της (άσημης) αδερφούλας της Σαντορίνης. Φορτωνόμαστε στο ταξί του Μανώλη (το μοναδικό του νησιού) και μετά από μια σύντομη διαδρομή, όπου στ’ αριστερά δεσπόζει ο άνυδρος βράχος, δεξιά το απέραντο γαλάζιο και μπροστά εκτάσεις με φρύγανα και πέτρες, αντικρίζουμε ένα εντυπωσιακό κτήριο.
Η Αριάδνη Δρακωνάκη μας καλωσορίζει στο οινοποιείο Mikra Thira, το πρώτο και μοναδικό οινοποιείο του νησιού και μάλλον το νεότερο της Σαντορίνης (αν μιλήσουμε με οινικούς όρους και με βάση την κοινή ΠΟΠ ονομασία), όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τουλάχιστον. Η σύλληψη του εγχειρήματος γεννήθηκε στο μυαλό της οινολόγου Ιωάννας Βαμβακούρη το μακρινό 2007 όταν, ως υπεύθυνη των σταφυλιών της Θηρασιάς για λογαριασμό του Οινοποιείου Μπουτάρη, της γεννήθηκε η περιέργεια να εντρυφήσει και σε αυτό το οινοπέδιο.
Θα έπρεπε να περάσουν άλλα 10 χρόνια όμως, μέχρι ν’ αγοράσει το πρώτο χωράφι στο νησί και -σαν από σύμπτωση- εκείνο το διάστημα την προσέγγισαν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής (επίσης οινολόγοι και γνωστοί στο οινικό στερέωμα από το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, καθώς και το Κτήμα Δύο Ύψη). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πρώτη οινοποίηση στη Mikra Thira το 2018 και εγκαίνια του νεότευκτου οινοποιείου το 2023. 80 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων στην Θηρασιά, 70 στην Σαντορίνη και πάει λέγοντας.
Οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές αλλά παρόλα αυτά, απόλυτα εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Σ’ ένα τοπίο που επικρατούν λίγα κτίσματα, αρκετά ακαλλιέργητα χωράφια και το μοναδικό ηφαιστειακό έδαφος, ξεπροβάλλει ένα κτήριο χτισμένο στο στιλ των νησιώτικων κτισμάτων, με απλές γραμμές, σταυροθόλια, επένδυση με ντόπια ηφαιστειογενή πέτρα και γήινα χρώματα. Η υποδοχή-πωλητήριο καθώς και ο χώρος γευσιγνωσίας στη Mikra Thira, κινούνται σ’ αυτό το μήκος κύματος. Στον τελευταίο μάλιστα, δεσπόζουν τα τεράστια ανοίγματα-πόρτες με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο και το βλέμμα να χάνεται στον ορίζοντα.
Κατευθυνόμενοι προς τα κάτω επίπεδα, ο χώρος στην Mikra Thira γίνεται πιο βιομηχανικός. Η αίθουσα με τις ανοξείδωτες δεξαμενές και την εμφιαλωτική μηχανή είναι καθαρή σα χειρουργείο. Το ίδιο τακτοποιημένος και ο χώρος με τα δρύινα βαρέλια. Το οινοποιείο έχει το δικό του εξοπλισμένο χημείο, επομένως υπάρχει πλήρης εξυπηρέτηση των αναγκών του. Εντυπωσιακή η αίθουσα πριβέ γευσιγνωσιών, με το φινιστρίνι στη ψηλοτάβανη οροφή να κατευθύνει όμορφα το φυσικό φως στην τράπεζα, φιλτράροντας τον σκληρό ελληνικό ήλιο των καλοκαιρινών μηνών. Παραδίπλα, η οινοθήκη.
Η Αριάδνη είναι τέλεια «οικοδέσποινα» και αφού μας περάσει απ’ όλους τους χώρους (υπαίθριους και μη) μας καθίζει στην αίθουσα γευσιγνωσίας για το κύριο μέρος της επίσκεψης. Η Mikra Thira έχει λανσάρει δυο ετικέτες από 100% Ασύρτικο. Μια «Σαντορίνη», από τ’ αμπελοτόπια του ομώνυμου νησιού και την “Terrasea” από τ’ αμπέλια της Θηρασιάς και μόνο. Ο σκοπός προφανής: να διερευνηθούν και να καταδειχθούν τυχόν διαφορές στο σταφύλι και κατά συνέπεια στο ποτήρι από τα (φαινομενικά ίδια) οινοπέδια. Η τρίτη και νεότερη προσθήκη, είναι ένα «Νυχτέρι», αποκλειστικά από σταφύλια της Θηρασιάς πάλι, αυτήν την φορά με την προσθήκη μικρού ποσοστού από Αηδάνι.
Όλα τα κρασιά φέρνουν τον χαρακτήρα του Σαντορινιού Ασύρτικου. Η «Σαντορίνη» του 2021 είναι λίγο πιο… «εξωστρεφής» στη μύτη και εντυπωσιακή στο στόμα, με το φρούτο να στέκεται επάξια δίπλα στην αλμύρα και τα βενζολικά. Η “Terrasea” από την άλλη, είναι αυστηρή: κλειστή μύτη, επικρατεί η αλμύρα και ο ορυκτός χαρακτήρας. Γεμάτο, λιπαρό στόμα, οξύτητα στο θεό και μακρά επίγευση χαρακτηρίζουν και τα 2 κρασιά. Το «Νυχτέρι» θυμίζει βαρελάτη εκδοχή της Σαντορίνης. Ελάχιστες οι οξειδωτικές νότες, κυριαρχεί η βανίλια και το φουντούκι, καθώς και γλυκό του κουταλιού κυδώνι στη μύτη, με τον ξηροκαρπάτο χαρακτήρα να είναι εμφανής και στο στόμα, με την κάθε γουλιά ν’ αφήνει το αποτύπωμά της.
Μαθαίνουμε ότι η επόμενη ετικέτα του οινοποιείου Mikra Thira, θα είναι κόκκινου κρασιού, με ντόπιες αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες. Στην ερώτησή μας για τυχόν διαφορές στο έδαφος ή τις κλιματολογικές συνθήκες, μαθαίνουμε ότι το χώμα στη Θηρασιά φαίνεται να έχει μικρές ποσότητες οργανικής ύλης, που απουσιάζουν παντελώς από τα εδάφη της Σαντορίνης (οφειλόμενες κατά πάσα πιθανότητα στην αυξημένη κτηνοτροφία στο νησί). Επίσης, η αμπελοκαλλιέργεια, παρότι εξίσου παλιά στο νησί, δεν ήταν αδιάκοπη. Η αγραναπαύσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν ωφελήσει τα εδάφη. Όλα αυτά μένει να καταδειχτούν στο μέλλον.
Προς το παρόν, απολαμβάνουμε 2 γουλιές ακόμα από την Terrasea στο όμορφο μπαλκόνι του οινοποιείου και μας απορροφά η απόκοσμη σχεδόν ηρεμία. Στο βάθος βλέπουμε τη σκόνη από το ταξί του Μανώλη: πρέπει να προλάβουμε την λάντζα της επιστροφής για Σαντορίνη. Τι ειρωνεία.. Ενώ η Καλντέρα κατακλύζεται από κάθε λογής πλωτά, η μετάβαση από την Θηρασιά στη Σαντορίνη θυμίζει άγονη γραμμή τον Δεκέμβρη. Ας είναι. Εμείς θα ξανάρθουμε.
Mikra Thira
Οινοποιείο
Διευθ: Μανωλάς, Θηρασιά, 847 02
Τηλ: 22860 29292
Ώρες λειτ: καθημ. 08:30-16:00, Σαβ-Κυρ. κλειστά
Για περιηγήσεις: https://mikrathira.travelotopos.com/