fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα
Χαλκίδα μονοήμερη εκδρομή

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα

Η Χαλκίδα, η όμορφη πόλη που γεφυρώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια, είναι μια τέλεια επιλογή για μονοήμερη εκδρομή.

 

Και αυτό γιατί η Χαλκίδα έχει όλα όσα μας αρέσουν στις εκδρομές: απέχει μία ώρα μόνο από την Αθήνα, έχει πλούσια ιστορία, πανέμορφα κτίρια, αλλά και εκπληκτικό φαγητό. Αρχαιολογικό μουσείο, οθωμανικό τζαμί, νεοκλασικά κτίρια και ένας πανέμορφος παραλιακός πεζόδρομος. Η Χαλκίδα τα συνδυάζει όλα, με θέα πάντα την θάλασσα του Ευβοϊκού.

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα - FlagInLife
Πηγή: eviagreece.gr

Η Χαλκίδα βέβαια, είναι προσβάσιμη και με το τρένο από τον Σταθμό Λαρίσης. Το ταξίδι είναι σύντομο και οικονομικό. Μόλις φτάσετε στον τερματικό σταθμό, θα αντικρύσετε τον προστατευόμενο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος είναι πολύ ιδιαίτερος από αρχιτεκτονική άποψη. Κτίστηκε το 1904 και το ισόγειο του είναι πετρόκτιστο, ο όροφος του νεοκλασικός ενώ στην μέση του κτιρίου βρίσκεται ένα παλιό ρολόι. Συνεχίζοντας, θα περάσετε στην ευβοϊκή πλευρά περπατώντας την παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας. Μπορείτε να παρατηρήσετε τα λεγόμενα «τρελά νερά»  του Πορθμού του Ευρίπου, τα οποία, λόγω ενός παλιρροιακού φαινομένου, αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες!

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα - FlagInLife
Πηγη: stock.adobe.com

Μόλις περάσετε στην Εύβοια, μπορείτε να αρπάξετε έναν καφέ και να περπατήσετε στον πανέμορφο παραλιακό πεζόδρομο της Χαλκίδας. Δίπλα στα νερά του πορθμού υπάρχουν πολλά όμορφα κτίρια, όπως αυτό του δημαρχείου της Χαλκίδας αλλά και το διάσημο Κόκκινο Σπίτι. Αν όμως προτιμάτε να πάρετε τον καφέ και να πάτε για βουτιά, στην Χαλκίδα βρίσκονται πολλές όμορφες παραλίες. Οι  οργανωμένες παραλίες Παπαθανασίου και Κουρέντη βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, και είναι ό,τι πρέπει για μια γρήγορη βουτιά πριν την βόλτα!

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα - FlagInLife
Πηγή: eviagreece.gr

Η Χαλκίδα έχει μια πλούσια ιστορία, η οποία ξεκινά τους προϊστορικούς χρόνους όταν πρωτοκατοικήθηκε ο πορθμός. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε στους κλασικούς και τους ρωμαικούς χρόνους. Κατάλοιπα αυτών των εποχών θα βρείτε στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο βιομηχανικό κτίριο του 20ου αιώνα. Μάλιστα, πιο μέσα στην πόλη, σώζεται ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο, του οποίου οι καμάρες είναι εντυπωσιακές, ειδικά το βράδυ που φωτίζονται.

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα - FlagInLife

Στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών, υπάρχει ένα πανέμορφο οθωμανικό μνημείο, το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Εντύπωση προκαλούν τόσο η αρχιτεκτονική του, όσο και η αραβική επιγραφή στην είσοδο του που σημαίνει «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνομα του Παντελεήμονος Θεού». Ένα ακόμα ιδιαίτερο μεσαιωνικό μνημείο, είναι η εκκλησία εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Από τις λίγες σωζόμενες εκκλησίες Γοτθικού ρυθμού, αποτελεί κατάλοιπο της Φραγκοκρατίας στην Εύβοια. Πάρα τις καταστροφές από σεισμούς και παρά το γεγονός πως μετατράπηκε και σε τζαμί αφιερωμένο στον Μωάμεθ τον Πορθητή, παραμένει ένα από τα διαμάντια της Χαλκίδας.

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα - FlagInLife
Πηγή: stock.adobe.com

Η Χαλκίδα όμως έχει και το δικό της κάστρο. Σε έναν λόφο στην ηπειρωτική της πλευρά, δεσπόζει το οθωμανικό κάστρο Καραμπαμπά. Εποπτεύει την πόλη και τον πορθμό και η θέα του είναι μοναδική. Για αυτούς που είναι λάτρεις του καλού κρασιού και έχουν όρεξη, τους προτείνουμε να επισκεφτούν το μουσείο οίνου, καθώς και διάφορα οινοποιεία στην γύρω περιοχή. Η επίσκεψή σας θα σας μαγέψει με μια βιωματική εμπειρία από τους οικοδεσπότες. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε κρασί για να θυμάστε την εκδρομή σας στην Χαλκίδα.

Μία μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκίδα - FlagInLife

Μετά από μια περιήγηση στο μουσείο, σε αρχαία και μεσαιωνικά κατάλοιπα, έχει έρθει η ώρα για το γευστικό φαγητό της Χαλκίδας. Στην πόλη θα βρείτε πολλά μεζεδοπωλεία με εκπληκτικά θαλασσινά και ψητά. Αυτό που ξεχωρίζει όμως, είναι το Σχολαρχείο στον παραλιακό πεζόδρομο. Εκτός από την όμορφη και ήρεμη θέα στον Πορθμό, το Σχολαρχείο προσφέρει γενναίες και value for money μερίδες. Ξεχωρίζουν τα κρεατικά του, όπως η μπριζόλα και τα πεντανόστιμα παιδάκια του, που σερβίρονται με ρύζι, πατάτες και σαλάτα.

Μετά από το χορταστικό φαγητό, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από βόλτα στον πεζόδρομο με παγωτό. Οι βαρκούλες που περνούν στα ήρεμα νερά του πορθμού, ο ήλιος που πέφτει, και η ησυχία, δημιουργούν μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Αν και ο στόχος είναι μια μονοήμερη εκδρομή, η όμορφη ατμόσφαιρα της Χαλκίδας κάνει την διανυκτέρευση αρκετά ελκυστική..

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα