fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα
απόδραση στην Αίγινα

Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα

Η αναβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια Αίγινα, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και προσιτούς προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας. Αυτήν τη φορά, μία 2ημερη απόδραση στην Αίγινα ήταν η αφορμή για να την «ανακαλύψουμε» και γευστικά.

 

Μια γρήγορη απόδραση στην Αίγινα, είναι ό,τι πρέπει για όλους εμάς που θέλουμε μια νησιωτική εξόρμηση, χωρίς να χρειάζεται να ξενιτευτούμε. Με μία νότα νεοκλασικής αισθητικής στα κτίριά της, η πόλη της Αίγινας σου δίνει μία αίσθηση αστικής Χώρας, με πολύ διαφορετική αισθητική από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα Κυκλαδονήσια, ενώ οι καθαρές τις θάλασσες και οι δαντελωτές της παραλίες γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Εκτός από την ανάπτυξη των υποδομών της, η Αίγινα έχει αναπτύξει αισθητά και τη γαστρονομία της ή τουλάχιστον μία αξιοπρεπή και προσεγμένη προσέγγιση στο φαγητό. Τις μέρες που βρισκόμασταν στο νησί, ξεχωρίσαμε δύο εστιατόρια-ταβέρνες που μας έκαναν εντύπωση και απολαύσαμε την κουζίνα τους. Το ένα είναι ο διάσημος Σκοτάδης και το άλλο η Καβουρόπετρα.

 

Ο Σκοτάδης

 

Μέσα στη Χώρα της Αίγινας και πάνω στο λιμάνι με τα σκαφάκια, τα καΐκια και τα πλοιάρια, απέναντι από το διάσημο πλωτό μανάβικο του νησιού, απλώνει στο πεζοδρόμιο αλλά και μέσα στην σάλα, τα τραπεζάκια του ο Σκοτάδης. Στην καλοβαλμένη ψαροταβέρνα ή μάλλον μεζεδοπωλείο, το στήσιμο των τραπεζιών υπερβαίνει την αισθητική ενός απλού ουζερί, με τα λευκά τραπεζομάντιλα και το περιποιημένο art de la table να το κάνει να ξεχωρίζει από τα περισσότερα της παραλιακής ζώνης της πόλης. Εντυπωσιακά γρήγορο και αποτελεσματικό το service, που με το που κάτσεις σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε καλά χέρια.

Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το μενού στηρίζεται σε ελληνικά προϊόντα και η προσέγγιση στην κουζίνα είναι ελληνική, με τον μάγειρα όμως να παρεμβαίνει δημιουργικά. Οι πολύ νοστιμες σαρδέλες για παράδειγμα, έρχονται ψητές φλιταρισμένες, αλλά και σε σούσι έκδοση. Η νότα μίας γκουρμέ έκδοσης είναι πανταχού παρούσα, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση, αλλά πραγματικά τόσο όσο ώστε ο Σκοτάδης να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα αμιγώς παραδοσιακά ουζερί.

Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά εξαιρετικό, ενώ η προσπάθεια του μαγαζιού να έχει την καλύτερη πρώτη ύλη είναι εμφανής. Την επιτυχία του την επιβεβαιώνει άλλωστε το πλήθος κόσμου που το τιμά διά της παρουσίας του και αν δεν είσαι έτοιμος να περιμένεις για να αλλάξει τραπέζι, θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση. Είναι ίσως το αγαπημένο μέρος των περισσότερων επισκεπτών, ιδιαίτερα από την πρωτεύουσα, οι οποίοι φροντίζουν να απολαμβάνουν τις γεύσεις του σε κάθε τους απόδραση στην Αίγινα.

Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι οι λίστες του με τα κρασιά, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η λίστα του με τα αποστάγματα, σε τέτοιο βαθμό που η κάβα του πρέπει να είναι από τις πιο ενημερωμένες της χώρας. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να παίξει κάνεις δοκιμάζοντας τσίπουρα, ρακές και αποστάγματα, από μία συλλογή κανονικών και παλαιωμένων αποσταγμάτων που σε αφήνουν άναυδο. Ο Σκοτάδης είναι ένας must γευστικός προορισμός αν βρεθείς στην Αίγινα.
Διευθ: Λεωφόρος Δημοκρατίας 46 / Τηλ: 22970 24014 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00

 

Η Καβουρόπετρα

 

Από τα πιο δυνατά της σημεία, η τοποθεσία. Λίγο έξω από την Αίγινα και δίπλα στο καρνάγιο, μπροστά στη θάλασσα και σ’ ένα μικρό λιμανάκι με ψαρόβαρκες, αν και λίγα μόνο μίλια από την Αθήνα, σου φτιάχνει τη διάθεση και σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην χώρα του «πάμε σαν άλλοτε».  Από τα τραπεζάκια της, μπροστά σου να αγναντεύεις την μικρή προβλήτα με τις ψαρόβαρκές και το απέραντο γαλάζιο, ενώ αν στρέψεις το κεφάλι σου δεξιά, το ζωντανό καρνάγιο της Αίγινας σε στέλνει σε άλλες εποχές. Καΐκια, σκαφάκια, κότερα και ψαρόβαρκες, ανεβασμένα στις σκαλωσιές περιμένουν τις επισκευές και τα καλαφατίσματα για να γλιστρήσουν πάλι στο υγρό του στοιχείο.

Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Για μένα η Καβουρόπετρα μπορεί να είναι ένα από τα διασημότερα τηγάνια της Ελλάδας, πιστέψτε με πράγμα καθόλου εύκολο. Ειδικά για το ψάρι, το τηγάνισμα είναι η στιγμή που μπορεί κανείς να το απογείωσει ή να το καταστρέψει. Και η Καβουρόπετρα το απογειώνει. Εδώ έφαγα πεντανόστιμες τηγανιτές κουτσομούρες, πραγματικά αέρινες, ενώ αν υπάρχουν και κατσούλες (το μικρό πλακέ ροζέ ψαράκι του Σαρωνικού) ζητήστε να τις δοκιμάσετε, διότι έτσι θα καταλάβετε τι σημαίνει τεμπούρα στο τηγάνι. Ο Βασίλης και η Ελένη που έχουν την Καβουρόπετρα είναι σαφές ότι ξέρουν τι κάνουν, μια που τιμούν τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που αναζητούν πάντα.

Μία φθινοπωρινή γευστική απόδραση στην Αίγινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Στην κουζίνα, ο γιος τους ο Παναγιώτης με σπουδές στη μαγειρική, αξιοποιεί σωστά την πρώτη ύλη και όπου την διαχειρίζεται την απογειώνει. Αέρινη ταραμοσαλάτα, γευστικότατη φάβα, καλομαγειρεμένο κουσκουσάκι με καραβίδες, ενώ τα μαγειρευτά του δείχνουν άνθρωπο ο οποίος ξέρει τι του γίνεται και στην ελληνική κουζίνα και στις μαρμίτες. Η Καβουρόψυχα είναι ανοιχτή χειμώνα- καλοκαίρι, μεσημέρι-βράδυ, όμως η μαγική της ώρα, είναι το δειλινό. Πάντως, για να είστε σίγουροι κάντε και ένα τηλεφώνημα πριν.
Διευθ: Λιμανάκι Καβουρόπετρας / Τηλ: 22970 23001 / Ωράριο: Μάρ-Νοεμ. καθημ. 13:00-23:00, Δεκ-Φλεβ.

Νομίζω ότι αν το επόμενο διάστημα αποφασίσετε να κάνετε μια απόδραση στην Αίγινα, τουλάχιστον στο θέμα νόστιμο φαγητό σε ειδυλλιακό περιβάλλον, είστε απόλυτα καλυμμένοι.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα