Νοσταλγική ατμόσφαιρα, παραδοσιακά μαγειρευτά και περιποιημένα κρεατικά της ώρας, με τα παϊδάκια να κερδίζουν τις εντυπώσεις
Είναι κάποιες μέρες που επιθυμείς ένα απλό φαγάκι από μερακλίδικη κατσαρόλα, ένα χώρο με φροντισμένα τραπεζάκια στρωμένα με άσπρο- κόκκινο καρό τραπεζομάντηλο και λαδόκολλα από πάνω, όπου να μην γίνεται χαμός αλλά να μην είναι και άδειο.
Αυτό ακριβώς, αντιπροσωπεύει η ταβέρνα του «Γιώργου» στο Παγκράτι, όπου πηγαίναμε στα φοιτητικά μας χρόνια για κολοκυθάκια αυγολέμονο που τώρα έχει μετονομαστεί σε «Μαύρος Γάτος». Εκεί κάποτε σύχναζε ο ζωγράφος Doris κολλητός του Μοντιλιάνι (όταν ζούσε στο Παρίσι) που αντί να πληρώνει για το φαγάκι του, ζωγράφιζε τους τοίχους του μαγαζιού με παλιακά σχέδια και ναΐφ ζωγραφιές με μαύρες γάτες, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.
Αν και τα πράγματα στη γαστρονομική σκηνή έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, το Παγκράτι έχει καταχωρηθεί ως η περιοχή με τις παλιές ταβέρνες. Όχι άδικα, αφού εκτός από μοδάτα στέκια, επιβιώνουν ακόμα κάποιες από τις ιστορικές ταβέρνες της πόλης. Μια από αυτές, ο «Μαύρος Γάτος», εδώ και τα 25 χρόνια στεγάζεται σε ένα ευρύχωρο ημιυπόγειο.
Μπαίνοντας θα δεις το παλιό ψυγείο-βιτρίνα γεμάτο με διάφορα καλούδια, θα ακούσεις ελληνική μουσική με νοσταλγικές φωνές σε σωστή ένταση ενώ η αίσθηση από τον φιλόξενο χώρο σου θυμίζει εποχές της παλιάς Αθήνας, βγαλμένες από τον ελληνικό κινηματογράφο.
Η κόρη του ιδιοκτήτη Γιώργου, που παραμένει στις επάλξεις, μαζί με τον άνδρα της, είναι πλέον η ψυχή της ταβέρνας. Οι παρέες λίγες, σε μέρα χαμηλής κυκλοφορίας με κάποιες γνωστές φυσιογνωμίες της πόλης που έρχονται εδώ συχνά και αρκετά νέα ζευγάρια που βρίσκουν θαλπωρή στο γραφικό ταβερνάκι της, κατά τα άλλα, trendy περιοχής.
Το μενού «παίζει» στα κλασσικά και στα σίγουρα. Ξεχωρίσαμε το ζαγορίσιο, βουτυράτο και πικάντικο βασιλοτύρι με το καψαλισμένο ψωμί. Τα ζεστά χόρτα, σωστά βρασμένα, πικρούτσικα και πεντανόστιμα. Το ίδιο φρέσκια και περιποιημένη η σαλάτα εποχής με λάχανο και καρότο. Τραγανά και αέρινα τηγανισμένα τα κολοκυθάκια με ωραίο τζατζίκι.
Η ηπειρώτικη πίτα είχε τραγανό φύλλο και ζουμερή γέμιση, χωρίς να αναδεικνύει τη ζαγορίσια φήμη της. Η φάβα δεν στεκόταν στο ύψος των υπολοίπων και δεν μπόρεσα πραγματικά να καταλάβω τι της έλειπε, αφού ήταν σερβιρισμένη σωστά με το κρεμμυδάκι της και φρέσκο ωμό ελαιόλαδο από πάνω. Πιθανολογώ πως ευθύνεται η πρώτη ύλη.
Αρκετά πετυχημένο το λεμονάτο μοσχαράκι, καλά μελωμένο με δυνατή σάλτσα, οι τηγανητές πατάτες λίγο παραπάνω λαδερές αλλά αληθινές και χοντροκομμένες, όπως ταιριάζουν σ΄ένα τέτοιο μαγαζί. Η μοσχαρίσια ήρθε σωστά ψημένη, ήταν νόστιμη και καλά σιτεμένη, από «κανονικό» ελληνικό μοσχάρι χωρίς ενδομυϊκό λίπος και άλλα τέτοια, που τρώμε στις μοδάτες κρεατοταβέρνες. Απ’ ότι φάνηκε, το κρέας εδώ το σέβονται, το γνωρίζουν καλά και του συμπεριφέρονται άψογα.
Αυτό, όμως, που έκλεψε τη παράσταση, ήταν το παϊδάκι, το οποίο καθώς έμαθα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της Αθήνας. Μου θύμισε το παιδάκι του αγαπημένου (άτυχου) Κρητικού της Κάντζας, που είναι ένα μαγαζί που μας λείπει πολύ. Στο «Μαύρο Γάτο» σερβίρουν το σωστό παιδάκι, τρυφερό και λεπτοκομμένο, από μικρό ζώο χωρίς να μυρίζει. Ήρθε στο τραπέζι μας ψημένο στα κάρβουνα, αραδιασμένο αριστοτεχνικά κυκλικά, στη μεγάλη πιατέλα, μόνο κοτολέτα, όχι μπούτι ή χέρι, που σερβίρουν στα περισσότερα μαγαζιά.
Για τελείωμα ένας κλασσικός κορμός, το μαμαδίστικο μωσαϊκό. Ομολογώ ότι μου έλειψαν κάποιες ακόμα επιλογές και κυρίως ένα σπιτικό χειροποίητο γλυκό του κουταλιού, που πάει γάντι με το μενού μιας τέτοιας παραδοσιακής ταβέρνας.
Η σπιτική κουζίνα από μαγείρισσα ή μάγειρα με ταλέντο, μεράκι, πείρα και γνώση της απλής ελληνικής κουζίνας, είναι ζητούμενο και εύχομαι να αρχίσει να ανθίζει ξανά αυτό το είδος που πάει προς εξαφάνιση, γιατί δεν αντέχω να πηγαίνω σε ελληνικά φαγάδικα και να σερβίρουν ceviche και ό,τι άλλο τους εμπνέει το Master’s Chef.
Τουλάχιστον στο «Μαύρο Γάτο» η η νοστιμιά βγαίνει ακόμα από τις μαρμίτες, με τις σπιτικιές συνταγές της μαμάς Παναγιώτας που πρωτοστατεί στη κουζίνα.
Συνοδεύσαμε το γεύμα με κρασί από ασκό, αρκετά αξιοπρεπές και εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αξίζει να τονιστεί πως η εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής που είναι αυτό που περιμένεις από ένα έντιμο κλασικό ταβερνάκι, που θες να πηγαίνεις χωρίς να προβληματίζεσαι.
Μαύρος Γάτος
Ταβέρνα
Πολέμωνος 4, Παγκράτι τηλ.: 2107236903 | Ανοικτά: Καθημερινά 13.00-24.00
Τιμή χωρίς κρασί: 15-20 €