Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι, το ιστορικό Maiami, βρίσκεται από το 1945 σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της παραλίας της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και παραμένει γαστρονομικός προορισμός για τους απαιτητικούς της ψαροφαγίας.
Στη συναρπαστική πορεία του, καταγράφονται μεγάλες στιγμές κοσμικότητας με πρωθυπουργούς, βασιλιάδες και χολιγουντιανούς σταρ να δειπνούν στα τραπέζια του. Την ίδια στιγμή, παρέμενε και παραμένει διαχρονικά, το ιδανικό σκηνικό για γενιές και γενιές Θεσσαλονικιών, που εκτιμούν τη λεπτή γεύση των ψαριών και το επιλέγουν για τις ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους, αλλά και για τις καθημερινές εξόδους, που φέρνουν στο πιάτο τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας.
Με την τέταρτη γενιά της οικογένειας στο πηδάλιο, να γράφει το νέο κεφάλαιο στο αφήγημα που μετράει επτά δεκατίες, οι ιδιοκτήτες του, Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και ο ξάδερφός τους Δημήτρης Μαμάης οδηγούν την ιστορία σε ένα ακόµα πιο υψηλό επίπεδο. Μεγαλωµένοι και οι τρεις μέσα στο εστιατόριο, αξιοποιούν τις αναµνήσεις και εξελίσσουν την εμπειρία, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες επιταγές, αλλά και τις αξίες της ελληνικότητας και της φιλοξενίας.
Η κουζίνα του Maiami με τη νεαρή, ταλαντούχα σεφ Σοφία Τεφτσή έχει διττή προσέγγιση. Το ψάρι και τα θαλασσινά παραμένουν στο προσκήνιο δυνατά, αλλά το μενού εμπλουτίζεται με μαγειρευτές συνταγές ψαριού εμπνευσμένες από τη Νέα Ελληνική Κουζίνα και δοσμένες με μια δημιουργική σύγχρονη ματιά.
Η κάρτα, ωραία δομημένη, αγαπάει τα ωμά, διαθέτει τα κλασικά αγαπημένα ορεκτικά, προτάσσει τα βαθιάς νοστιμιάς μαγειρευτά ενώ η «ψαριέρα» γεμίζει καθημερινά με φρέσκα ψάρια (γλώσσες, τσιπούρες, σφυρίδες, συναγρίδες, μπαρμπούνια, φαγκριά). Υποστηρίζοντας την τάση «head to tail», αξιοποιούν όλα τα κομμάτια του ψαριού, σερβίροντάς τα με διαφορετικό τρόπο, από σούπα και σεβίτσε, στο τηγάνι ή στη σχάρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις, σε συμφωνία με τις πρακτικές της βιωσιμότητας.
Διατηρώντας συνεργασίες με μεγάλο δίκτυο από γηγενείς ψαράδες προμηθεύονται ψάρια από τα νησιά του Αιγαίου, λαχανικά από βιολογικές φάρμες λαχανικών, ακολουθούν την εποχικότητα, ενώ η καθημερινή συλλογή υλικών σε μικρές ποσότητες, βοηθά στο να υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη.
Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί, είτε κάθεσαι στο ρομαντικό αίθριο με τη θέα στη θάλασσα και το μαγικό ηλιοβασίλεμα, είτε στις καλόγουστα διακοσμημένες σάλες, σε προϊδεάζει για την υπεροχή των πιάτων: το ταρτάρ καραβίδας, η ταραμοσαλάτα, το χταπόδι, ο χειροποίητος γαύρος μαρινάτος, εμπλουτίζονται από comfort ελληνικές συνταγές γευστικής μνήμης όπως οι λαχανοτολμάδες με λαχανίδες και θαλασσσινά, οι λουκουμάδες μπακαλιάρου, το φαγκρί στιφάδο ή το μυλοκόπι πρασοσέλινο.
Το ευχάριστο σύνολο ζωντανεύουν οι μεγάλες τζαμαρίες, οι λεπτομέριες από πέτρα και ξύλο, ενώ την εμπειρία συμπληρώνει η custom coctail list και οι ψαγμένες μουσικές. Η κάβα με τις ενημερωμένες ετικέτες ελληνικών κρασιών, περιλαμβάνει κλασικά κτήματα της Βορείου Ελλάδας και επιλογές από μικρά κτήματα που συνδυάζονται αρμονικά με τα πιάτα.
Θέτιδος 18, Καλαμαριά, τηλ.: 2310/447996, 6946454487
Ανοιχτό: Όλο τον χρόνο, καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ
Α` Δημοσίευση: 14.12.22 Updated: 28.03.223