Θαλασσινή γαστρονομία περιωπής σε ένα από τα πιο όμορφα σποτ της Γλυφάδας. Δύο ονόματα με περγαμηνές στην ψαροφαγία, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κόλλιας και ο Κοντιλιέρης -με τέσσερα «Ψαράκια και Θαλασσινά» στην Αττική- ένωσαν την εμπειρία τους δημιουργώντας ένα στέκι όπου την τιμητική της έχει η elegant ψαροφαγία.
Η γοητευτική μονοκατοικία στο κέντρο της Γλυφάδας, που στεγάζει το εγχείρημα, σε κάνει να αναρωτιέσαι ευχάριστα, πως έχει παραμείνει εκεί αντιστεκόμενη στην σάρωση των πολυκατοικιών.
Μεγάλη σάλα, με άνετες αποστάσεις τα τραπέζια, ευρύχωρη και φωτεινή, σου φτιάχνει το κέφι από την είσοδό σου. Η άνετη αυλή που περιτριγυρίζει όλο το κτήριο, σε κάνει να φαντασιώνεσαι δροσερές και απολαυστικές βραδιές, όταν ο καιρός γλυκάνει.
Αριστερά της εισόδου, η τεράστια ανοικτή ψαριέρα, με όλα ψάρια απλωμένα στον πάγο, σε προετοιμάζει για όσα νόστιμα θα ακολουθήσουν. Ολόφρεσκες καραβίδες ευτραφούς μεγέθους, ξαπλωμένες συναγρίδες και τα περίφημα οστρακοειδή του Κόλλια περιμένουν να τα απολαύσεις.
Η αρχή γίνεται με την γνωστή ψαρόσουπα στο φλυτζάνι, να στρώσει το στομάχι, ενώ μια σειρά από ορεκτικά ανοίγουν το χορό της γεύσης: σωστή ταραμοσαλάτα με αυγά πέστροφας, ντάκος με καλυμνιώτικες κριθαροκουλούρες, πικάντικη τυροκαυτερή, χέλι, γαύρος μαρινάτος, τσίρος και σαρδέλες Καλλονής. Από κοντά και η βελούδινη φάβα με λιαστή ντομάτα, τα ντολμαδάκια, το κριθαράκι με σουπιά και το μελάνι της.
Δοκιμάσαμε λαχταριστά βραστά λαχανικά-γλύκισμα, πικάντικες γαρίδες-σαγανάκι και μια ποικιλία από ολόφρεσκα οστρακοειδή με την αλμύρα και την νοστιμιά να χτυπάει κόκκινο. Ακολούθησε μια υπέροχη γαριδομακαρονάδα, και τέλος μια ολόφρεσκια στείρα με μεστή ολόλευκη σάρκα.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω μερικά hight light που πάντα μου αρέσαν στον Κόλλια, το φρέσκο αρωματικό ζυμωτό ψωμάκι, έτοιμο για βούτες ή ως βάση για αλείμματα, η λίστα με τα ούζα και τα τσίπουρα απ΄όλη την Ελλάδα και μια σειρά από ψαγμένες ετικέτες ελληνικού κρασιού που συνοδεύουν άψογα τα θαλασσινά.
Σε ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια ψαροφαγίας στην χώρα, θα ξαναέλθουμε, αφού είναι η απάντηση για κάθε θαλασσινή επιθυμία. Θες μικρό οικονομικό ψαράκι και μεζέ, μεσημεριανή τσιπουροκατάνυξη με συνοδεία από όστρακα και μεζεδάκια θα το βρεις. Θες θεσπέσιο αέρινο τηγάνι με το μπαρμπουνάκι γαμψό από την φρεσκάδα, παρόν, όπως και τα μεγάλα ψάρια, σωστά ψημένα, είτε στη σχάρα είτε κλεισμένο με μαστοριά σε κρούστα από αλάτι.
Κόλλιας Ψαράκια και Θαλασσινά
Κύπρου 60, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983555 & 6977 708484
Καθημερινά μεσημέρι-βράδυ, Τρίτη κλειστά