Το νέο project του Χριστόφορου Πέσκια ήρθε για να μας συστήσει σε ένα διαφορετικό, εντυπωσιακό όμως, σουβλάκι.
Προσωπικά, όταν ακούω για «διαφορετικό» ή «εναλλακτικό» σουβλάκι, κάπως σφίγγομαι. Το σουβλάκι είναι για όλους τους Έλληνες ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα. Κάθε είδους νεωτερική προσέγγιση στο εθνικό street food αντιμετωπίζεται από το ευρύ κοινό με αρκετά αυστηρά κριτήρια. Αυτός είναι και ο λόγος, που διάφορα κατά καιρούς εγχειρήματα για μια διαφορετική προσέγγιση στο σουβλάκι απέτυχαν. Αυτές οι σκέψεις περνούσαν στο μυαλό μου στον δρόμο μου για την Πλατεία Κλαυθμώνος και το νέο project του Χριστόφορου Πέσκια, την Κάψα. Σε ένα πολύ όμορφο, ζωντανό και τελευταία ανανεωμένο σημείο, ο χώρος της Κάψας αντικατροπίζει τέλεια και τον χαρακτήρα του μαγαζιού: Πρόκειται για έναν μοντέρνο χώρο, με ωραία μίνιμαλ διακόσμηση, αλλά ταυτόχρονα με φόντο τους γύρους να στροβιλίζουν και τους ψήστες να τυλίγουν τις πίτες ταχυωδώς, ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολλούς πελάτες που γεμίζουν ήδη τα τραπεζάκια του νέου μαγαζιού.
Ας μιλήσουμε όμως και για τον πρωταγωνιστή του όλου θέματος: το σουβλάκι. Στην Κάψα θα βρεις προφανώς το κλασικό σουβλάκι, με γύρο χοιρινό ή καλαμάκι κοτόπουλο. Η τιμή για το τυλιχτό με γύρο χοιρινό είναι λίγο πιο «τσιμπημένη» από το μέσο σουβλάκι, στα 4.30 ευρώ. Ωστόσο, η ποιότητα είναι το κάτι άλλο. Τα υλικά είναι ολόφρεσκα, και το καθένα ξεχωρίζει γευστικά. Η πατάτα, η τομάτα, το τζατζίκι, παίρνουν μια διαφορετική διάσταση. Αυτό όμως που θα σας κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο γύρος. Ο γύρος της Κάψας μαγειρεύεται στα κάρβουνα. Μην μπερδευτείτε, ο γύρος είναι ο κλασικός, μόνο που όπως στροβιλίζει, ψήνεται από κάρβουνα τοποθετημένα σε κάθετα επίπεδα. Έτσι, ο γεμάτος από μπαχαρικά γύρος σιγοψήνεται, και σερβίρεται στο τυλιχτό τραγανός, χοντροκομμένος, και απίστευτα τρυφερός.
Πέρα από αυτήν την ιδιαίτερη κατασκευή και τεχνική ψησίματος του γύρου, το άλλο στοιχείο της Κάψας που θα σας εντυπωσιάσει, είναι τα signature σουβλάκια του Χριστόφορου Πέσκια. Προσωπικά μου τράβηξε την προσοχή το σουβλάκι με αβοκάντο, το οποίο ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί, ούτε είχα συναντήσει πουθενά αλλού. Κατέληξε όμως να είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη και γευστική έκπληξη. Ο μπόλικος χοντροκομμένος γύρος συνδυάζεται τέλεια με την δροσερή σάλτσα αβοκάντο, τη ντομάτα και το ελαφρύ γιαούρτι. Πραγματικά, ήταν από τις λίγες φορές που δοκίμασα ένα αρκετά «εναλλακτικό» σουβλάκι που όμως ταίριαζε τόσο πολύ.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το σουβλάκι με καλαμάκι χοιρινό, τζατζίκι, και κυπριακό pico de gallo, δηλαδή ψιλοκομμένη ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και λεμόνι. Και εδώ, το αποτέλεσμα είναι άρτιο, με το χοιρινό καλαμάκι να είναι σωστά ψημένο, και το pico de gallo να δίνει την απαραίτητη δροσάδα. Για μένα όμως, νικητής αναδείχθηκε το σουβλάκι με το κεμπάπ και την καυτερή κόκκινη σάλτσα. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που επιχειρούν λίγα σουβλατζίδικα στην Αθήνα, τον οποίο όμως αγαπώ ιδιαίτερα. Ε, λοιπόν, στην Κάψα, τολμώ να πω, θα βρείτε μια από τις καλύτερες εκδοχές αυτού του ιδιαίτερου συνδυασμού. Ο λόγος; Το κεμπάπ είναι άπαιχτο, μαλακό, γεμάτο μπαχάρια και μπαμπάτσικο – προεξέχει αρκετά από την πίτα στο τέλος, όπως πρέπει. Η καυτερή σάλτσα είναι καυτερή όσο πρέπει, το κρεμμυδάκι με λίγο μαιντανό δροσίζει, και το γιαούρτι μπλέκεται με την κόκκινη σάλτσα και τα ζουμιά του κεμπάπ. Πραγματικό ποίημα.
Οι επιλογές βέβαια δεν σταματούν εκεί. Η Κάψα έχει μια τεράστια ποικιλία σαλτσών που μπορείτε να προσθέσετε στο σουβλάκι σας, ή να τις πάρετε ως συνοδευτικές σε μια μερίδα. Μαγιονέζα curry, η οποία ταιριάζει γάντι με κοτόπουλο, αλλά και η πράσινη, από καυτερή πράσινη πιπεριά, μαϊντανό και κόλιανδρο θα σας εντυπωσιάσουν μόλις τις συνδυάσετε με τα κρέατα της Κάψας.
Η Κάψα δεν είναι το κλασικό σουβλατζίδικο για να χτυπήσεις ένα σουβλάκι στα γρήγορα, όταν σε πιάσει η λιγούρα. Είναι το σουβλατζίδικο που θα σε κάνει να το σκεφτείς και θα ξέρεις πως θες αυτό ακριβώς. Τον ψημένο στα κάρβουνα γύρο, το ζουμερό κεμπάπ, τις μοναδικές σως. Και σίγουρα, όταν το δοκιμάσεις για πρώτη φορά, η στιγμή που θα ξανά θελήσεις να επιστρέψεις στην Κάψα, δε θα αργήσει.