fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Γιατί πρέπει να βάλουμε τα κεράσια στην διατροφή μας
summer fruit cherries

pexels.com/@wendy-van-zyl

Γιατί πρέπει να βάλουμε τα κεράσια στην διατροφή μας

Σήμερα θα επικεντρωθούμε, όμως, στα κεράσια. Αυτή την περίοδο έχουν τιμητική τους και γι’ αυτό τα βρίσκουμε σε αφθονία και σε καλή τιμή. Όμως, η αξεπέραστη γεύση τους είναι ο λόγος που μας κάνει να τα προτιμούμε και να τα προσθέτουμε στο διατροφολόγιο μας. Πρέπει όμως να προσθέσουμε ότι τα κεράσια θεωρούνται από τα πιο «υγιεινά» φρούτα, καθώς λειτουργούν ως  ασπίδα για τον οργανισμό μας.

Έχουν αντιοξειδωτική δράση
Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια, μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη που προσφέρει αυτό το τόσο αγαπημένο φρούτο στην υγεία μας. Μπορεί κάθε φορά η ποσότητα και οι διαφορετικές ποικιλίες κερασιών να διαφέρουν,… Όμως όλα τα κεράσια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτό το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο είναι ικανό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που όπως είναι γνωστό συνδέεται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες -όπως καρδιακές παθήσεις και Alzheimer’s -και πρόωρη γήρανση.

Δρουν ενάντια στο διαβήτη
Ακριβώς λόγω της παραπάνω αντιφλεγμονώδους δράσης, τα κεράσια λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στο διαβήτη (προληπτική δράση) αλλά και βοηθούν τη ρύθμιση μιας προϋπάρχουσας κατάστασης στον οργανισμό.

Μειώνουν τη χοληστερίνη
Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός των κερασιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Αυτό σαν αποτέλεσμα έχει τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αφού αυτά τα δύο εμφανίζουν στενή σχέση, όπως έχουν αποδείξει οι επιστημονικές μελέτες.

Ανακουφίζουν τους μύες μετά από την άσκηση
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις των κερασιών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, των βλαβών και των φλεγμονών που δημιουργούνται από την άσκηση. Ο χυμός τους και συγκεκριμένα ο χυμός των ξινών κερασιών, είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με εκείνον των πιο γλυκών ποικιλιών…Με τις δύο κατηγορίες να βοηθούν καταλυτικά αθλητές και μη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση κερασιών (φρέσκα ή χυμός) μπορεί να ενισχύσουν την απόδοση της άσκησης!

Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς
Γενικά η αύξηση της πρόσληψης φρούτων με πολλά θρεπτικά συστατικά και ειδικότερα των κερασιών, είναι ένας έξυπνος και σούπερ γευστικός τρόπος να προστατεύσουμε την καρδιά μας. Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και ενώσεις, όπως του αντιοξειδωτικού κάλιου και της πολυφαινόλης, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.

Βελτιώνουν τον ύπνο
Η κατανάλωση κερασιών ή του χυμού από κεράσι, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον καλό και σωστό ύπνο, μπορεί να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του καρπού. Επιπλέον τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ‘’ύπνου και αφύπνισης’’.  Μια μελέτη σε 20 άτομα έδειξε ότι όσοι έπιναν χυμό κερασιού για 7 μέρες, παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα μελατονίνης Αποδείχτηκε ότι καταναλώνοντας  χυμό από κεράσι το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθούν αύξησαν τις ώρες του ύπνου κατά 1 ώρα και 24 λεπτά.

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα