Στα εκτός κοσμικού, τουριστικού κυκλώματος θέρετρα παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του τουρισμού έχει βοηθήσει οι υποδομές κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα (όχι κοσμικά) νησιά μας σπάνια θα συναντήσουμε ένα resort ή ένα αστικού τύπου ξενοδοχείο με πραγματικά υψηλές προδιαγραφές. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στη Θάσο, με έκπληξη αλλά και με ικανοποίηση θα πω, βρέθηκα μπροστά σε ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο που βάζει ψηλά τον πήχη της ποιότητας και εύχομαι να βρει μιμητές που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού. Το A for Art ανήκει στον όμιλο Χenios Gategroup και ανακαινίστηκε πλήρως το 2016. Το κτίριο κτίστηκε αρχικά για να χρησιμοποιηθεί ως καπναποθήκη και σταδιακά άλλαξε πολλές φορές χρήση. Σε γενικές γραμμές και μετά την ανακαίνιση έχει το χαρακτηριστικό ενός νεοκλασικού κτηρίου γαλλικής αρχιτεκτονικής που μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής. Στον κήπο του που είναι πλημμυρισμένος από λουλούδια και αγάλματα βρίσκεται και ένα πεύκο άνω των 170 ετών.
Ο κήπος αυτός φιλοξενεί και το εξίσου υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο με το λίγο περίεργο όνομα (Lost sheep) το οποίο προτείνει μια κουζίνα επιπέδου, ασυνήθιστη για τουριστικά νησιά όπως η Θάσος. Την κουζίνα υπογράφει ένας ταλαντούχος chef ο οποίος αν και off Broadway έχει αρχίσει να συζητιέται στα σαλόνια της γεύσης. Ο Γιάννης Μαρινόπουλος έχει ήδη αρκετά χρόνια στο χώρο της εστίασης και χωρίς υπερβολή είναι ο άνθρωπος που έβγαλε το νησί από την αφάνεια της ανώνυμης εστίασης. Αυτό και μόνο είναι εντυπωσιακό. Γι’αυτό και τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του.
1] Μιλήστε μου λίγο για εσάς. Πως ξεκίνησε η σχέση σας με την γαστρονομία, και τι σας ώθησε να γίνεται σεφ ?
Είμαι Θάσιος στην καταγωγή και ασχολούμαι με τη μαγειρική τα τελευταία 24 συναπτά έτη. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με έκανε να γίνω μάγειρας, ήταν μια απόφαση που είχα πάρει από πολύ μικρός και την στήριζα με πάθος. Τώρα μετά από τόσα χρόνια πιάνω τον εαυτό μου να θυμάται πως πολλές φορές κάτι με τραβούσε, και παρατηρούσα την μητέρα μου και τις γιαγιάδες μου καθώς μαγείρευαν.
2] Πόσο εύκολο είναι για έναν σεφ να εγκαθίσταται και να δημιουργεί σε έναν μη γαστρονομικό τουριστικό προορισμό, όπως είναι ή Θάσος τελικά ;
Δεν είναι καθόλου εύκολο! Η Θάσος είναι ένα νησί με μοναδικό φυσικό κάλλος αλλά πολύ μακριά από το κέντρο πράγμα που καθιστά πολλέςφορές δύσκολο να φτάσει εγκαίρως η πρώτη ύλη από αλλά σημεία της χώρας. Η απόφαση μου να κάνω αυτό που αγαπώ στον τόπο που με γέννησε είναι μια ευτυχής συγκυρία αυτή τη στιγμή, δε σας κρύβω όμως ότι είμαστε το μοναδικό εστιατόριο στο νησί που κάνει πιάτα με αυτή την σύγχρονη αντίληψη. Θα ήταν για μένα επιτυχία από εδώ και μπρος να γίνονται και άλλες τέτοιες προσπάθειες από επιχειρήσεις και συναδέλφους ώστε να αναδειχθεί ο τόπος μέσα και από την ποιοτική και την τοπική κουζίνα που προτείνει. Τότε θα θεωρήσω ότι πέτυχα τον στόχο μου ως πρωτεργάτης.
3] Ποσό δύσκολα στέκεται ένα εστιατόριο υψηλής κουζίνας σε ένα νησί όπως η Θάσος, μακριά από τις εστιατορικές εξελίξεις ;
Κοιτάξτε, το καλό δεν κρύβεται είτε είσαι κοντά είτε μακριά από τις γαστρονομικές εξελίξεις, κάποια στιγμή ο κόσμος θα μάθει!
“La bonne cuisine, c’est le souvenir“ που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι!
Δεν έχουμε το εύρος των πελατών άλλων νησιών αλλά είμαι ευτυχής γιατί ο κόσμος έρχεται εδώ για να ταξιδέψει μέσα από τις γεύσεις μας, και την πρόταση που του προσφέρουμε με αγάπη. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και πραγματικά είναι συγκινητικό για εμένα να βλέπω καθημερινά τον κήπο μου γεμάτο από ανθρώπους για να φάνε το φαγητό μου.
Ξέρετε η συνέπεια είναι στάση ζωής επομένως αν είμαστε συνεπείς ο κόσμος μαθαίνει, εκπαιδεύεται και κάθε χρόνο έρχεται και πιο ενημερωμένος. Γνωρίζει ότι έρχεται να φάει από μένα ξέρει που πάει και περιμένει να δει τι νέο θα δοκιμάσει. Αυτό το θεωρώ επιτυχία.
4] Ποια είναι η ταυτότητα της κουζίνας που παρουσιάσατε αυτό το καλοκαίρι, και ποιες είναι οι επιρροές της από την ελληνική παράδοση ;
Η κουζίνα μας είναι βαθιά ελληνική! Σαφώς υπάρχουν και επιρροές από την μεσογειακή κουζίνα και πολλές μοντέρνες τεχνικές αλλά με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την διαχείριση αυτής. Έχω την τύχη να έχω εξαιρετικά φρέσκα θαλασσινά και βασίζομαι σε αυτό.
Στα πιάτα μου θα βρείτε Ντολμαδάκι γιαλαντζί αυγολέμονο με καραβίδες, και ντοματοσαλάτα η οποία κρύβει μέσα της τα καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας έως σήμερα με μια μοντέρνα έκδοση χωρίς αυτό να επηρεάζει την αυθεντικότητα στην γεύση και στην συνταγή.
Σερβίρω φρέσκο ροφό της Θάσου αλά πολίτα. Ένα ακόμη παράδειγμα ελληνικής κουζίνας, είναι και ο φρέσκος μπακαλιάρος με σάλτσα Κακαβιάς.
5] Πως βλέπετε μελλοντικά την εστιατορική εικόνα του νησιού ; Πόσο έχει συμβάλλει η δική σας προσπάθεια στην ανάδειξη της Θάσου, ως γαστρονομικό προορισμό.
Εύχομαι να δούμε στο άμεσο μέλλον και άλλες προσπάθειες με τέτοια φιλοσοφία. Το βασικό ζητούμενο για εμένα είναι να υπάρχει καλό αυθεντικό φαγητό στον τόπο με καλές πρώτες ύλες ακόμη και αν μιλάμε για τις ταβέρνες του νησιού. Αυτό είναι το ζητούμενο. Λίγα πράγματα μόνο, αλλά αγνά καλά μαγειρεμένα με αγάπη και συνέπεια προς τον επισκέπτη μας ώστε να πάρει μαζί του την ανάμνηση του καλού φαγητού για να θελήσει να επιστρέψει και πάλι πίσω.
Τώρα στο αν έχει συμβάλλει η δική μου προσπάθεια στο να αναδειχθεί ο τόπος γαστρονομικά, νομίζω πως ναι, τα τελευταία έξι χρόνια παρουσιάζω αυτό που αγαπώ να κάνω και υπάρχει ανταπόκριση και αναγνώριση πανελλαδικά. Αυτό σαφώς ωφελεί και τον τόπο.