Μπορεί να είναι το σταφύλι πίσω από το διάσημο γαλλικό Beaujolais Nouveau, πλέον όμως βρίσκεις το Gamay και στα Εξάρχεια, καθώς αποτελεί τη νέα άφιξη στην οινική σκηνή της πόλης.
Εμπνευστής και ψυχή του Gamay, o Γιάννης Παππάς, γνωστός στο οινόφιλο κοινό και από τη θητεία σου σε γνωστή κάβα του Κολωνακίου. Συνοδοιπόροι του, o Θοδωρής Αλεξάκης και o Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Μαζί θέλησαν να δημιουργήσουν έναν όμορφο χώρο και να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό τη δική τους οπτική για το πώς πρέπει να είναι ένα wine bar. Στόχος τους, να φτιάξουν ένα μαγαζί όπου ο φιλοξενούμενος θα μπορεί να πάει χωρίς να χρειάζεται κράτηση, θα νιώθει χαλαρός, θα μπορεί να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί συνοδεύοντάς το με καλό φαγητό και εν τέλει θα περάσει ένα ωραίο βράδυ με την παρέα του.
Στη συμβολή της Ζωοδόχου Πηγής και Βαλτετσίου, το Gamay στεγάζεται εδώ και 3 μήνες σ’ ένα υπέροχο κτίριο του μεσοπολέμου Bauhaus αισθητικής, λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων. Ανοίγοντας τη βαριά πόρτα με τα περίτεχνα κάγκελα, θα βρεθείτε σ’ έναν προσεγμένο χώρο, με μεγάλα παράθυρα και ζωηρό φωτισμό. Γύρω από τις μπάρες θα δείτε ψηλά άνετα σκαμπό και καρέκλες, ενώ στο βάθος μια γυάλινη επιδαπέδια πόρτα που οδηγεί στο κελάρι, τραβάει σίγουρα το βλέμμα. Αυτό που δε θα δείτε όμως είναι τραπέζια.. Γιατί η λογική γύρω από το Gamay, είναι αυτή ενός πραγματικού bar, κάτι που γίνεται εμφανές και από τις 3 φιλόξενες μπάρες του.
Η οινική φιλοσοφία του Gamay, βρίσκεται πιο κοντά στα κρασιά ήπιας παρέμβασης, τα λεγόμενα και «φυσικά κρασιά». Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και το όνομα του wine bar, αφού η συγκεκριμένη τάση ξεκίνησε από το Beaujolais. Οι παραγωγοί αυτής της αμπελουργικής περιοχής, θέλησαν να εφαρμόσουν τεχνικές (τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο), που θα είναι σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και δε θα έχουν μεγάλο τεχνολογικό αποτύπωμα. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι παραγωγοί τέτοιων κρασιών εφαρμόζουν ελάχιστη χρήση θειωδών, χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να περάσει το κρασί από το πιεστήριο στα βαρέλια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που οργώνουν με τη βοήθεια μουλαριών.
Ας περάσουμε όμως στο δια ταύτα και στη λίστα κρασιών του Gamay. Ιδιαίτερα εκτενής, έχει ως βασικό της άξονα τα κρασιά ήπιας παρέμβασης με τον υπέροχο φρουτένιο χαρακτήρα τους, χωρίς βέβαια να λείπουν και πιο ιδιαίτερες προτάσεις για απαιτητικότερους ουρανίσκους. Μπορεί γεωγραφικά η έμφαση να δίνεται στον Παλαιό Κόσμο και ιδιαίτερα στη Γαλλία, θα βρείτε όμως και ετικέτες από Ισπανία, Νότια Αφρική και Αργεντινή μεταξύ άλλων, αλλά και από τον ελληνικό αμπελώνα. Όπως καταλαβαίνετε, το αστέρι της λίστας δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το Gamay, με περισσότερες από 10 ετικέτες, κάποιες από τις οποίες προσφέρονται και σε ποτήρι.
Τη λίστα συμπληρώνουν οι αφρώδεις οίνοι και τα επιδόρπια κρασιά, ενώ για τους τολμηρούς οινόφιλους υπάρχουν επιλογές και σε μάγκνουμ φιάλες. Και αν όλα αυτά δε σας καλύψουν, μπορείτε να κινηθείτε στις μη οινικές αλκοολικές προτάσεις του Gamay, όπως σε κάποια από τις 3 μπύρες που προτείνει, στο Negroni ή στα δημοφιλή και δροσερά Campari και Aperol Spritzes. Αν από την άλλη απέχετε από το αλκοόλ, δε θα απογοητευτείτε μιας και υπάρχουν 2 επιλογές και για εσάς.
Η φιλοσοφία του μενού επικεντρώνεται στο bar food, πλαισιώνοντας υπέροχα την αντίστοιχη της λίστας κρασιών. Τα μικρά πιάτα με finger food, είναι ιδανικά για να συνοδεύουν το κρασί σας και για να μοιράζονται με την παρέα. Τις γευστικές προτάσεις του Gamay, έχει επιμεληθεί ο Μίλτος Αρμένης, που έχει δημιουργήσει μια αρκετά ενδιαφέρουσα κάρτα. Στο μενού θα βρείτε επιλογές από ποιοτικά τυριά και σαλάμια, cicchetti (βενετσιάνικες μπρουσκέτες) με ταραμά ή μπραντάδα μπακαλιάρου, μέχρι Pinse, μοσχαρίσιο ταρτάρ και τόνο tataki.
Εμείς επιλέξαμε να παντρέψουμε ένα κομμάτι κρεμμυδόπιτα, με ένα απαλό και γευστικότατο κρασί του Domaine de la Janasse, μ’ ένα blend από τις ποικιλίες Grenache, Syrah, Mourvedre και Carignan. Η επιλογή μας δικαίωσε, καθώς η λιπαρότητα της κρεμμυδόπιτας έδενε εξαιρετικά με την οξύτητα και τα αρώματα του κρασιού από τη φημισμένη περιοχή του Ροδανού, στον Νότο της Γαλλίας.
Κλείνοντας, το Gamay, αν και πρόκειται για σοδειά μόλις του 2023, φαίνεται να φέρνει ένα φρέσκο αέρα στη δυναμικά αναπτυσσόμενη wine bar σκηνή της Αθήνας. Μένει να δούμε πόσο όμορφα θα παλαιώσει.
Gamay
Wine Bar
Διευθ: Ζωοδόχου Πηγής 42, Αθήνα (Εξάρχεια), 106 81
Τηλ: 210 3807311
Ώρες λειτ: καθημ. 17:00-01:00