Σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, με μοναδική θέα στον βράχο της Ακρόπολης, το Fogg ήρθε για λίγο να πει ένα γευστικό «γεια».
Τα pop-up εστιατόρια θυμίζουν κάτι από θεατρική παράσταση. Εμφανίζονται για μερικές γαστρονομικές «παραστάσεις» και στη συνέχεια η «αυλαία» πέφτει. Το Fogg είναι ένα από αυτά, ακολουθώντας μια τάση που επανήλθε στο προσκήνιο δυναμικά σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσει να υπάρχει για όσο ακόμα προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού. Αν σας κάνει αίσθηση το όνομά του, είναι εμπνευσμένο από τον Φιλέα Φογκ, κεντρικό ήρωα του βιβλίου του Ιουλίου Βερν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες». Εμείς το επισκεφτήκαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Το Fogg βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό Μοναστηράκι, στη συμβολή της Ερμού με την Αθηνάς. Είναι «παιδί» του Hyper Astro Bar, στον χώρο του οποίου θα στεγάζεται για όσο καιρό θα βρίσκεται στο προσκήνιο. Το πρώτο που παρατηρείς μπαίνοντας -και το πιο εντυπωσιακό-, είναι η ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη, ενώ η ταράτσα του είναι ιδανικό spot για ατελείωτο αγνάντεμα στον ιερό βράχο και τη φωτισμένη Αθήνα. Η εσωτερική διακόσμηση είναι κομψή και λιτή με αρκετά μοντέρνα στοιχεία και ένα μεγάλο μπαρ, όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις signature cocktails ή κρασιά από μια πολύ ενημερωμένη λίστα.
Το σκηνικό στο Fogg συμπληρώνουν τα φυτά, που σε συνδυασμό με τους άνετους καναπέδες, τα σκανδιναβικού τύπου τραπέζια, τις βελούδινες καρέκλες και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις το φαγητό σου. Λεπτομέρεια που κερδίζει: τα φωτιστικά που προσομοιάζουν σε αερόστατο, σαν αυτό του Φιλέα Φογκ. Η μεγάλη περιμετρική τζαμαρία προσφέρει μια μαγευτική θέα, με την εμπειρία φυσικά να κορυφώνεται στα εξωτερικά τραπέζια.
Το μενού φέρει την υπογραφή του σεφ Γρηγόρη Γιαννόπουλου και προτείνει πιάτα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους τις ποιοτικές πρώτες ύλες και την εποχικότητα. Μπορεί οι προτάσεις να μην είναι πολλές στον αριθμό, παρόλα αυτά νομίζω ότι προσεγγίζουν όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο, βλέπεις comfort γεύσεις που στηρίζονται στην ελληνική κουζίνα με αναφορές από διάφορες κουζίνες του κόσμου, όπως οι τηγανιτές αγκινάρες, πλαισιωμένες με μια ολαντέζ με πεκορίνο και χαβιάρι μαύρο σκόρδο.
Μετά από μια ανάλαφρη και δροσερή σαλάτα με burrata και ντοματίνια, ακολούθησαν χτένια σε μία σάλτσα κάρυ και πούδρα yuzu, αλλά το πιάτο που με κέρδισε ήταν ο κόκορας με φρέσκα ζυμαρικά και βολάκι Σύρου. Εκτός από τη νοστιμιά, έβγαζε μια νοσταλγική «σπιτική» γεύση, που θύμισε αυτά τα Κυριακάτικα τραπέζια.
Μια μους χαμομηλιού με μέλι και κηρήθρα εσπεριδοειδών και μια γευστικότατη pecan pie, με passion fruit gel και παγωτό βανίλια έκλεισαν γλυκά το δείπνο μας στο Fogg. Ένα στοιχείο που μου άρεσε ιδιαίτερα, ήταν η «καθαρή», προσεγμένη παρουσίαση όλων των πιάτων που ήρθαν στο τραπέζι μας.
Το Fogg με τα ευχάριστα vibes του, σε υποδέχεται με μια φανταστική θέα, ενδιαφέροντα πιάτα και ένα ευγενικό και εξυπηρετικό service, έτοιμο να λύσει οποιαδήποτε απορία σου, αλλά και να σου προτείνει πιάτα, ανάλογα με τις γεύσεις σου. Αξίζει μια επίσκεψη, ειδικά αν σου αρέσει το comfort food και οι κλασικές γεύσεις with a twist. Εξάλλου, είναι ένα εστιατόριο που ήρθε ξαφνικά, και σχεδόν ασκαρδαμυκτί… θα εξαφανιστεί.
Fogg
Σύγχρονη κουζίνα
Διευθ: Ερμού 78, Αθήνα (Κέντρο), 105 51
Τηλ: 210 3254699
Ώρες λειτ: καθημ. 19:30-02:30, Δευτ: κλειστά
Τιμή: 30-40€ (χωρίς το ποτό)