Ταξιδέψαμε σε πόλεις και χωριά, δοκιμάσαμε εστιατόρια γνωστά και ταβέρνες ξεχασμένες από τους πολλούς. Επιλέξαμε 101 σημεία τα οποία κρίθηκαν άξια, για να διεκδικήσουν ένα βραβείο ή μια διάκριση στα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023. Σας τα παρουσιάζουμε.
Στο μεγάλο ταξίδι που ξεκινήσαμε αρχές καλοκαιριού του 2022 και τελείωσε το Πάσχα του 2023, επισκεφτήκαμε όλη την Ελλάδα από το Σουφλί μέχρι τον Γερολιμένα και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, αναζητώντας τη γευστική ποιότητα. Τα ταξίδια και η έρευνά μας, είχαν δύο ζητούμενα. Τα καλύτερα σημεία εστίασης που προτείνουν σύγχρονη κουζίνα με σαφή τα διεθνή χαρακτηριστικά, που βραβεύτηκαν στα FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine τον Ιούλιο, και τα καλύτερα εστιατόρια που με τις γεύσεις που προτείνουν υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την Ελληνική Κουζίνα στις τρεις κύριες μορφές της. Γιατί η καλή Ελληνική Κουζίνα μπορεί να είναι σύγχρονη και δημιουργική, μπορεί να είναι Νεοαστική και αναπαράξιμη από κάποιον που αρέσκεται στο να μαγειρεύει, μπορεί να είναι και κλασσική/παραδοσιακή.
Τα στοιχεία που συλλέξαμε, τα επεξεργαστήκαμε και καταλήξαμε. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει εστιατόρια άξια βράβευσης που υπηρετούν την εθνική μας κουζίνα και δεν υστερούν σε τίποτα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Διαθέτει επίσης εστιατόρια άλλοτε πιο απλά, άλλοτε καινούρια και ανερχόμενα που υπηρετούν και αυτά την Ελληνική κουζίνα και ίσως είναι πιο πολύτιμα από τα προηγούμενα. Λειτουργούν εκπαιδευτικά για τον απλό καταναλωτή, σε μια κοινωνία που οι γιαγιάδες σπανίζουν και οι μανάδες στην πλειοψηφία τους δουλεύουν για να βγάλουν το προς τα ζην της οικογένειας, γεγονός που έχει κάνει τη σπιτική κουζίνα και το οικογενειακό τραπέζι, είδος πολυτελείας προς εξαφάνιση.
Τα εστιατόρια που προανέφερα είναι πλέον το μοναδικό σχολείο που μπορεί να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά στο να κατανοεί και να απολαμβάνει την υψηλή γαστρονομία των σημαιών και των αστέρων. Σε ό,τι αφορά τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, η έρευνά μας κατέληξε στη λίστα των nominations που ανακοινώνεται σήμερα. Περιλαμβάνει τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που κρίθηκαν άξια ενδιαφέροντος και τα οποία μελετήθηκαν εις βάθος για να καταλήξουμε σε αυτά τα οποία βραβεύτηκαν ή έλαβαν τιμητική διάκριση. Θεωρούμε ότι όλα αξίζουν την προσοχή σας και την τιμή που θα τους κάνετε αν τα επισκεφτείτε και δοκιμάσετε την γευστική τους πρόταση.
FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023
- 7 STEAKS SANTORINI, Σαντορίνη
- 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ, Θεσσαλονίκη
- ALIOS ILIOS, Σαντορίνη
- ALMYRA FISH & MEAT, Αλεξανδρούπολη
- APIRI GREEK EATERY, Κρήτη
- ARK, Αθήνα
- ARTISANAL, Αθήνα
- AVLI RESTAURANT, Κρήτη
- BALCONY, Αθήνα
- BOSTANI SIFNOS, Σίφνος
- BOTARGO, Θεσσαλονίκη
- BUBO, Χαλκιδική
- CESAR MEZE BAR, Ρόδος
- CLOCHARD, Θεσσαλονίκη
- DAIOS, Θεσσαλονίκη
- DOME REAL CUISINE, Θεσσαλονίκη
- DORE ZYTHOS, Θεσσαλονίκη
- DUCK, Θεσσαλονίκη
- EL RESTO, Πήλιο
- ERGON AGORA, Θεσσαλονίκη
- FERRYMAN, Κρήτη
- FIORE RESTAURANT, Ζάκυνθος
- FIVE SENSES, Σαντορίνη
- FLY AWAY, Σαντορίνη
- GRADA NUEVO, Θεσσαλονίκη
- HASIKA, Κρήτη
- HELLAS, Ρόδος
- KALAMATIANOS, Θεσσαλονίκη
- KENSHO, Μύκονος
- LOST SHEEP, Θάσος
- MAITR & MARGARITA, Θεσσαλονίκη
- MAREA SEA SPIRIT, Θεσσαλονίκη
- MELIA RESTAURANT, Ζάκυνθος
- MIAMI, Θεσσαλονίκη
- MOLDEE, Θεσσαλονίκη
- MYLOS, Ρόδος
- NAVONA, Θεσσαλονίκη
- NOBLE GOURMET, Ρόδος
- OLD MILL, Κρήτη
- PELAGOS, Κρήτη
- PETRA, Σαντορίνη
- PHARAOH, Αθήνα
- POMO D’ORO, Κέρκυρα
- PROSILIO, Ζάκυνθος
- PSARAS FISHERIA, Θεσσαλονίκη
- SALONICA, Θεσσαλονίκη
- SENSE RESTAURANT, Αθήνα
- TOMATA, Χαλκιδική
- TOULA’S SEASIDE, Κέρκυρα
- VENETIAN WELL, Κέρκυρα
- ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ, Αλεξανδρούπολη
- ΑΚΤΗ ΝΤΟΒΙΛ, Θεσσαλονίκη
- ΑΛΕΚΟΣ, Κρήτη
- ΑΜΒΡΟΣΙΑ HYATT, Θεσσαλονίκη
- ΑΝΑΜΑ, Μεσσηνία
- ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ, Αθήνα
- ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ, Βέροια
- ΒΟΤΣΑΛΟ, Θεσσαλονίκη
- ΓΑΣΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ, Πιερία
- ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ, Θεσσαλονίκη
- Η ΖΕΡΖΟΒΑ, Αρκαδία
- ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ, Σύρος
- ΘΩΜΑΣ, Φλώρινα
- ΚΑΒΟΣ 1964, Κόρινθος
- ΚΑΡΥΔΙΕΣ, Σαμοθράκη
- ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ, Φλώρινα
- ΚΟΤΤΑΝΗ, Ξάνθη
- ΚΟΥΒΕΛΟΣ, Αθήνα
- ΛΕΒΕΝΤΗΣ, Κρήτη
- ΜΑΡΑΘΙΑ, Τήνος
- ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, Πολύγυρος
- ΜΑΡΙΝΑ, Χαλκιδική
- ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Θεσσαλονίκη
- ΜΑΥΡΙΚΟΣ, Ρόδος
- ΜΟΥΡΓΑ, Θεσσαλονίκη
- ΜΠΕΛΛΟΣ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ, Κέρκυρα
- ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ, Λίμνη Βεγορίτιδα
- ΝΕΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ , Θεσσαλονίκη
- ΝΟΑ, Μύκονος
- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΒΕΡΝΑ, Αθήνα
- ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ, Θεσσαλονίκη
- ΟΝΗΣΙΜΟΣ, Κρήτη
- ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, Θεσσαλονίκη
- ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ, Θεσσαλονίκη
- ΠΑΝΗΓΥΡΙ, Σαντορίνη
- ΠΑΡΑΓΚΑ, Ρόδος
- ΠΕΣΚΕΣΙ, Κρήτη
- ΡΟΖΑΣ, Σαντορίνη
- ΤΑΒΕΡΝΑ 37, Αθήνα
- ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ, Σέρρες
- ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, Αθήνα
- ΤΟ ΑΠΟΜΕΡΟ, Καρδίτσα
- ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ, Τήνος
- ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ, Ρόδος
- ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ, Θεσσαλονίκη
- ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ, Θεσσαλονίκη
- ΤΡΙΖΟΝΙ, Θεσσαλονίκη
- ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΥ, Αθήνα
- ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ, Θεσσαλονίκη
- ΧΑΡΑΜΑ, Νάουσα
- ΧΑΡΟΥΠΙ, Θεσσαλονίκη
Τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023, θα λάβουν χώρα στις 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στο 5 αστέρων ξενοδοχείο Nikopolis.
Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έθεσε τον θεσμό υπό την Αιγίδα της . Ευχαριστούμε επίσης τη διεύθυνση του Nikopolis και ιδιαίτερα τους Χρήστο και Γαλάτεια Καλιακάτσου, καθώς και στον Executive chef του ξενοδοχείου, κύριο Στέφανο Σταμίδη. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή τον ΕΛΟΠΥ και ιδιαίτερα την κυρία Ισμήνη Μπογδάνου, την εταιρεία Mantis Group, την AQUA Carpatica, την εταιρεία Trofelia, την εταιρεία ΜΑΚΒΕΛ, την εταιρεία Μελισσανίδη, την εταιρεία ΜΠΕΛΛΗΣ και τον κύριο Πέτρο Ναουμίδη, που το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πιπεριές Φλωρίνης.