fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
«Φάλσταφ»: Το κύκνειο άσμα του Βέρντι στην Λυρική

«Φάλσταφ»: Το κύκνειο άσμα του Βέρντι στην Λυρική

Η κωμική όπερα του σπουδαίου Ιταλού μουσουργού, ανεβαίνει για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, από τις 26 Ιανουαρίου 2023 και για έξι παραστάσεις, με τον κορυφαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο.

Αν ο Ντον Τζοβάνι είχε «ανταγωνιστή», αυτός θα ήταν ξεκάθαρα ο Φάλσταφ. Πρόκειται για την τελευταία όπερα που έγραψε ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης και η δεύτερη κωμωδία στην επαγγελματική του πορεία.

Βασίζεται στην κωμωδία του Σαίξπηρ «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίντσορ», αποτελεί την τρίτη φορά που ο Βέρντι «συνομιλεί» με τον Άγγλο συγγραφέα (έχουν προηγηθεί ο Μάκβεθ και ο Οθέλλος) και αποδεικνύει ότι το ταλέντο του ήταν ανεξάντλητο ακόμη και στα 80 χρόνια του: «Απολαμβάνω τη σύνθεση της μουσικής· χωρίς σχέδια οποιουδήποτε είδους και δεν ξέρω καν αν θα την τελειώσω… Επαναλαμβάνω… Το απολαμβάνω. Ο Φάλσταφ είναι ένας αδίστακτος, που διαπράττει κάθε είδους κατεργαριά… Αλλά με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Είναι τύπος. Οι τύποι είναι τόσο διαφορετικοί! Η όπερα είναι εντελώς κωμική! Αμήν» έγραφε στα τέλη του 1890 ο συνθέτης. Κεντρική φιγούρα του έργου είναι ο ξεπεσμένος ιππότης σερ Τζων Φάλσταφ και οι ερωτικές του περιπέτειες, οι οποίες τον καθιστούν περίγελο στη μικρή τοπική κοινωνία. Στο τέλος, μετά από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι χαρακτήρες του έργου τραγουδούν όλοι μαζί «Όλα στον κόσμο είναι ένα καλαμπούρι… αλλά γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος».

«Φάλσταφ»: Το κύκνειο άσμα του Βέρντι στην Λυρική - FlagInLife

Ο Φάλσταφ, λοιπόν, ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια νέα φιλόδοξη παραγωγή από τις 26 Ιανουαρίου 2023 και για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Στον ρόλο του τίτλου ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς με συμπρωταγωνιστές τους διακεκριμένους μονωδούς της ΕΛΣ Τάση Χριστογιαννόπουλο, Βασίλη Καβάγια, Νίκο Στεφάνου, Γιάννη Καλύβα, Γιάννη Γιαννίση, Τσέλια Κοστέα, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Άννα Αγάθωνος και Χρυσάνθη Σπιτάδη.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο επιφανής σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος επιστρέφει στην ΕΛΣ μετά την επιτυχημένη σκηνοθεσία του στην Κάρμεν στο Ηρώδειο, για να δημιουργήσει μια εξωστρεφή, ευφρόσυνη και εξόχως ψυχαγωγική παράσταση. Ο Λάνγκριτζ, ο οποίος από το 2019 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φημισμένου βρετανικού φεστιβάλ όπερας του Γκλάιντμπορν, μεταφέρει την ιστορία του Φάλσταφ στην Αγγλία της δεκαετίας του ’30, μια εποχή όπου κυριαρχούσε ο παραλογισμός της κοινωνικής ιεραρχίας, στα όρια της φεουδαρχίας. Ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Σουγλίδης υπογράφει μια εντυπωσιακή σκηνική και ενδυματολογική απόδοση της εποχής του 1930 στην Αγγλία, υπηρετώντας το όραμα του σκηνοθέτη. Την κινησιολογία υπογράφει ο Νταν Ο’Νηλ, τους φωτισμούς ο Πήτερ Μάμφορντ, ενώ διευθύνει ο διαπρεπής Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι,

Η συγκεκριμένη όπερα, με την καταιγιστική εναλλαγή ρυθμών, ηχοχρωμάτων, σύντομων μελωδικών θεμάτων ή στοιχείων αρμονίας, χαρακτηρίζεται ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου για την απόλυτη οικονομία – συμπύκνωσή της και τον τρόπο με τον οποίο ο συνθέτης, με μία και μόνο μουσική φράση, σκιαγραφεί χαρακτήρες και καταστάσεις.

Φάλσταφ, Τζουζέππε Βέρντι, 26, 29 Ιανουαρίου & 1, 4, 7, 10 Φεβρουαρίου 2023 , Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00) & www.ticketservices.gr

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα