fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Cos d’Estournel: ένα δείπνο πανδαισία
cos d estournel

Cos d’Estournel: ένα δείπνο πανδαισία

Μοναδική γευστική απόλαυση με τη σφραγίδα ενός μυθικού Bordeaux

Προφανώς στην Ελλάδα οι τυχεροί που έχουν δοκιμάσει (για την ακρίβεια που έχουν τη δυνατότητα να…) ένα από τα πιο διάσημα κρασιά του Bordeaux, το Cos d’Estournel, είναι λίγοι. Δυστυχώς, τα 250€ περίπου το μπουκάλι (στοιχεία Google) είναι πολλά για την τσέπη των Ελλήνων. Βέβαια -παρά το γεγονός ότι δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα- και το δεύτερο κρασί του κτήματος, το Pagode d’ Estournel, αποτελεί τιμή για ένα εορταστικό τραπέζι υψηλής σπουδαιότητας και η τιμή του αν και «δύσκολη» δεν είναι απρόσιτη για μια ειδική περίπτωση. Εμείς είχαμε τη σπάνια ευκαιρία, χάρη στην ευγενική πρόσκληση της Deals που αντιπροσωπεύει το Cos d’Estournel στην Ελλάδα, να συμμετάσχουμε σε ένα εξαιρετικό δείπνο που δόθηκε στο βραβευμένο Botrinis προς τιμήν του Εμπορικού Διευθυντή της εκμετάλλευσης Charles Thomas και να σας μεταφέρουμε τις κύριες εντυπώσεις μας. Πριν από όλα όμως ας πούμε μερικά λόγια γι’ αυτό το μοναδικό σε ποιότητα κτήμα και κατόπιν και για το δείπνο.

cos

Βρισκόμαστεστο 1811. Ο Louis Gaspard Lacoste de Maniban Marquis d’ Estournel κληρονομεί μερικούς αμπελώνες κοντά στο χωριό Cos. Αποφασίζει να τους οινοποιήσει ξεχωριστά από τους άλλους που είχε στην κατοχή του και έτσι γεννιέται ένας μύθος. Το πετρώδες έδαφος αποδείχθηκε ιδανικό για τη δύστροπη  ποικιλία Cabernet Sauvignon. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Cos d’ Estournel απέκτησε μεγάλη φήμη, ενώ στη συνέχεια τιμήθηκε με τη συμμετοχή του στην πασίγνωστη κατάταξη του 1855 όπου χαρακτηρίστηκε ως Second Growth (Deuxièmes Cru).

Σήμερα, τα αμπελοτόπια καταλαμβάνουν περίπου 100 εκτάρια και το Cabernet Sauvignon αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα. Ανάμεσα στα αμπέλια του κτήματος βρίσκονται ορισμένα πολύτιμα δείγματα, φυλακές μιας κληρονομιάς του που χρονολογούνται στις αρχκές του 20ου αιώνα.

Το Grand Vin Château Cos d’ Estournel αποτελεί για τους οινόφιλους και τους οινοκριτικούς σε όλο τον κόσμο την απόλυτη εκδοχή της κομψότητας, που συνδυάζεται όμως με τη δύναμη και το βάθος.

cos
Charles Thomas, Commercial Director του Chateau Cos d’ Estournel

Ανάμεσα στα κρασιά που απολαύσαμε τη βραδιά του δείπνου ξεχωρίσαμε σε πρώτη φάση  το φινετσάτο Cos d’ Estournel blanc (2017), που ταίριαξε απόλυτα με τον ξιφία carpaccio. Την παράσταση όπως ήταν φυσικό έκλεψαν το εξαιρετικό Cos d’ Estournel 2012, αλλά και το πιο σοβαρό και κλειστό Cos d’ Estournel 2015, τα οποία συνόδευσαν ένα αρνάκι γάλακτος με αγκινάρες Τήνου, ρεβίθια Λήμνου και φασκόμηλο, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του terroir, στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η υψηλή ποιότητα ενός κρασιού. H αποκάλυψη όμως  ήταν η δοκιμή του Cos d’ Estournel 1989. Το κρασί, χρειάστηκε λίγο χρόνο για να αναπνεύσει, αλλά μας καθήλωσε με τα μεταξένια χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητά του.

cos
Γιώργος Λούκας Sommelier trainer, Founder of Genius in Gastronomy, Brand Manager Deals S.A., Riedel Ambassador

Από το τραπέζι πέρασαν επίσης το Pagodes de Cos (2015), το «δεύτερο» κόκκινο του οίκου Cos d’ Estournel που «παντρεύτηκε» επιτυχημένα με τις παπαρδέλες με πάπια, τρούφα, λεμόνι και κακάο Περού και το φρουτώδες και ντελικάτο Gd’ Estournel(2019). Παρά το γεγονός ότι δεν μιλάμε για τα πρωτοκλασάτα κρασιά του κτήματος, πρόκειται όπως προανέφερα για προσιτές ετικέτες υψηλών προδιαγραφών που τιμούν τη Γαλλική οινική παράδοση όπως θα τιμήσουν και το τραπέζι σας. Θα ήταν λάθος να κλείσω αυτή τη μικρή ξενάγηση στο μαγικό κόσμο ενός μεγάλου κτήματος χωρίς να ευχαριστήσω την εισαγωγική εταιρία DEALS S.A για την πρόσκληση του Γιώργου Λούκα, εξαίρετου sommelier και γευστικού καθοδηγητή της βραδιάς και φυσικά τους Charles Thomas και Έκτορα Μποτρίνι χάρη και στους οποίους ζήσαμε μια βραδιά υψηλής γευστικής απόλαυσης.

Ακολουθήστε το flaginlife.gr στο Google News για να λάβετε τις τελευταίες ειδήσεις, κριτικές και συμβουλές για το ποτό, τη διασκέδαση, το φαγητό και τα ταξίδια.

Περισσότερα